Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικό ποσοστό πληθυσμού που πάσχει από κάποιου βαθμού αλλεργικής ρινίτιδας που φτάνει στο 15-20%. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε ενάμιση εκατομμύριο άτομα που είναι πολύ μεγάλο ποσοστό και με το πέρασμα του χρόνου αυξάνεται από πολλούς βλαβερούς παράγοντες.

Το περιβάλλον που ζούμε γίνεται πολύ τοξικό και ακατάλληλο για την υγεία και την ζωή του ανθρώπου. Απόβλητα από αυτοκίνητα, εργοστάσια, διάφορα μηχανήματα έχουν δημιουργήσει χημικές ουσίες και ραδιενέργεια που είναι καταστροφικά για τα κύτταρα μας.

Κάποιες εποχές του χρόνου   πυροδοτείτε γύρη από τα δένδρα τα λουλούδια και το γρασίδι. Στην Ελλάδα υπάρχει ένας άλλος  λόγος πού είναι ο Νότος ή αλλιώς ονομαζόμενος Σιρόκος.

Σιρόκος είναι ένας δυνατός ξηρός και θερμός άνεμος που φτάνει στους 35-40 βαθμούς κελσίου ο οποίος πνέει από την έρημο της Σαχάρας και την Μέση Ανατολή και έχει διάρκεια από μία έως τέσσερεις ημέρες. Μεταφέρει μεγάλες ποσότητες σκόνης που μπορεί να προσβάλει τις μηχανικές συσκευές και να εισέλθει σε κατοικημένους χώρους.

Ο Σιρόκος προκαλεί νευρικές διαταραχές, πονοκέφαλο, νευραλγίες, αλλεργίες, κόπωση, διαταραχές του ύπνου και ούτω καθ’ εξής. Ο Σιρόκος εμφανίζεται τον Φεβρουάριο και μπορεί να κρατήσει μέχρι και τον Οκτώβριο. Κατά την διάρκεια της εμφάνισης του ο άνθρωπος πρέπει να προστατευθεί από διαταραχές του οργανισμού και τις αλλεργίες.

Αλλεργία είναι μια έντονη αμυντική αντίδραση του οργανισμού ενάντια σε ουσίες που στην πραγματικότητα δεν είναι βλαβερές. Παρόλα αυτά όμως,  το σώμα της ερμηνεύει σαν βλαβερές, και αντιδρά σ’ αυτές με διάφορους αμυντικούς μηχανισμούς. Πιθανές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία είναι όταν ο άνθρωπος έχει κληρονομικές διαταραχές στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού, τοξικές καταστάσεις στο σώμα, μεγάλη κατανάλωση κατεργασμένων τροφών και χημικών ουσιών στα πλαίσια της διατροφής, καταπιεσμένα συναισθήματα, ιδιαίτερα οργή και φόβο, κακή διατροφή κατά την βρεφική ηλικία.  Για τον λόγο αυτό το πρόβλημα της αλλεργίας πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά σαν ένα σύνολο.

Τα συμπτώματα της ρινικής αλλεργίας περιλαμβάνουν

  • Ρινική καταρροή
  • Δακρύρροια
  • Φτέρνισμα
  • Βήχας
  • Φαγούρα σε μάτια και μύτη
  • Μαύρος κύκλος κάτω από τα μάτια

Αλλεργίες της Άνοιξης διαιρούνται σε αλλεργική ρινίτιδα, κνίδωση, άσθμα και εγκεφαλίτιδα. Διάγνωση γίνεται από τον αλλεργιολόγο που θα σας κάνει δερματικό τεστ, εξέταση αίματος RAST test.

Η αλλεργία αντιμετωπίζεται με φάρμακα αντισταμινικά, αποσυμφορητικά, ρινικά σπρέι, οφθαλμικές σταγόνες.  Καλό είναι να απευθυνθείτε στον ιατρό σας που θα σας συμβουλέψει και επιλέξει την σωστή φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές, φυσικές και πρακτικές λύσεις και είναι καλό να χρησιμοποιηθούν.

Πρακτικές λύσεις

– Να αποφύγετε την άμεση επαφή με τα φυτά που σας προκαλούν αλλεργία          χρησιμοποιώντας μάσκα .

– Να κλείνεται πόρτες και παράθυρα στο σπίτι όταν φυσάει Σιρόκος και ένας ιονιστής αέρος ίσως βοηθήσει.

– Να κλείνεται παράθυρα όταν οδηγείται στο αυτοκίνητο και βάλτε κλιματισμό που διαθέτει ειδικά φίλτρα για την γύρι.

– Προσπαθήστε να περιορίσετε τους  εξόδους όταν είναι κρίσιμες μέρες για την αλλεργία.

– Όταν ποτίζετε λουλούδια και πλένετε την αυλή από το κόκκινο χώμα βάλτε οπωσδήποτε την μάσκα.

– Χρειάζεται πολύ σχολαστική καθαριότητα μέσα στο σπίτι τις μέρες του ανέμου.

  Φυσικές λύσεις

  • Κάντε αποτοξίνωση για μερικές μέρες με τη συμβουλή του ειδικού ιατρού.
  • Όταν η αλλεργία σας βρίσκεται σε έξαρση να αποφύγετε το γάλα με τα παράγωγά του μέχρι να επέλθει ύφεση.
  • Σύμφωνα με τον Airola μία δόση 15 χγρ. Μαγγανίου δύο φορές την εβδομάδα για ένα διάστημα δέκα εβδομάδων μπορεί να βοηθήσει.

Πίνετε άφθονο χλιαρό νερό αν θέλετε με λίγο λεμόνι.

  • Είναι καλό να πίνετε μηλόξυδο σε κάθε γεύμα, αναμειγνύοντας δύο κουταλάκια μηλόξυδο μ’ ένα κουταλάκι μέλι σ’ ένα ποτήρι νερό.
  • Μάθετε την εναλλασσόμενη αναπνοή και εφαρμόζετε την κάθε πρωί για 5 λεπτά περίπου.
  • Κάθε πρωί καθαρίζετε την μύτη με αλατόνερο.
  • Όταν νιώθετε κόπωση από την αλλεργία και δεν βοηθάνε ούτε τα χάπια ξαπλώστε για δύο τρείς ώρες και βάλτε εναλλάξ βρεγμένο καθαρό πανί ή γάζα στο πρόσωπο. Αυτό θα σας ηρεμεί πολύ και θα σας ανακουφίσει από την αλλεργία.
  • Ζητείστε την βοήθεια ενός ρεφλεξολόγου για να σας κάνει μασάζ στα πέλματα που έχει αντανακλαστικά σημεία σε ότι αφορά τα ιγμόρεια, το ενδοκρινικό σύστημα το κεφάλι και το ηλιακό πλέγμα τα νεφρά λεμφικό και βουβονική χώρα.
  • Παρατηρείστε προσεκτικά τις συγκινησιακές σας αντιδράσεις και προσπαθήστε να τις κάνετε πιο θετικές.

 

Νανά Αβραμάκη Κτηνίατρος και με σπουδές στην Αγιουβερδική Ρεφλεξολογία

#########