Γράφει η Νέλλη Θεοδοσίου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Το παιδί σας μεγαλώνει και κάποια στιγμή κάθεται απέναντί σας ζητώντας την άδεια για να πάει μόνο του διακοπές με τους/τις φίλους/φίλες του. Και κάπου εκεί ξεκινάει το άγχος, οι φόβοι, τα ερωτηματικά. Πλέον τα καλοκαίρια δεν θα αποτελούν αποκλειστικά οικογενειακή υπόθεση, ούτε το παιδί σας θα βρίσκεται στο προστατευμένο περιβάλλον ενηλίκων ή κατασκηνώσεων. 

Μια από τις πρώτες απορίες που εκφράζουν οι γονείς είναι σχετικά με το πότε είναι η κατάλληλη ηλικία. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ένας αριθμός που να δίνει τη συγκεκριμένη απάντηση καθώς όλα εξαρτώνται από την ωριμότητα και το επίπεδο της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης. Η καλύτερη ερώτηση λοιπόν που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας δίνοντας την απάντηση στον προβληματισμό μας είναι η εξής: «Μπορεί το παιδί μου να φροντίσει μόνο του τον εαυτό του;» ή «έχει την ωριμότητα να αξιολογεί τους κινδύνους χωρίς την γονεϊκή επιτήρηση;».

Αν η απάντηση είναι θετική τότε ήρθε η ώρα να τον βοηθήσετε με τα απαραίτητα και να του δείξετε σταδιακά τον δρόμο προς την ενήλικη ζωή.

Πάμε τώρα στα δικά σας άγχη. Η ηρεμία έρχεται πάντα με την ενημέρωση και τη συμφωνία! Το πρώτο πράγμα λοιπόν που έχετε να κάνετε είναι να συζητήσετε μαζί με το παιδί σας ζητώντας του να γνωρίσετε τα πρόσωπα με τα οποία θα ταξιδέψει (σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ήδη) αλλά και να μάθετε τον τόπο και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται να ταξιδέψει.

Στη συνέχεια είναι καλό να συμφωνήσετε για μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα στην οποία θα επικοινωνείτε προκειμένου να μαθέτε τα νέα του. Αυτό βοηθάει τόσο το παιδί να ξέρει πως δεν θα βρίσκεται ανά πάσα στιγμή υπό τον έλεγχο των γονιών μέσω του κινητού αλλά και τους γονείς να ηρεμήσουν γνωρίζοντας πως υπάρχει καθημερινή ενημέρωση η οποία θα τηρηθεί.

Για το τέλος μην ξεχνάτε να του δείχνετε εμπιστοσύνη και να ενισχύετε την ανάγκη του για αυτονομία. Άλλωστε αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς την υγιή ενηλικίωση!

#########