Αρχική Uncategorized Μεταμοσχεύσεις – Δωρεά Οργάνων

Μεταμοσχεύσεις – Δωρεά Οργάνων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

KOS  INTERNATIONAL HEALTH FILM FESTIVAL

www.healthfilmfestival.gr
http://healthfilmfestival.blogspot.com

ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ  – ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

 

 

ΑΓΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΟΥ

(απόσπασμα από τον όρκο του Ιπποκράτη)

H δημοσιογράφος Eύα Ντελιδάκη συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για θέματα υγείας με την ονομασία «Ιπποκράτης»  που θα πραγματοποιηθεί στην Κω, από  1 έως 6 Σεπτεμβρίου 2009, με το ντοκιμαντέρ «Γέφυρα Ζωής».

Η ταινία αφορά στη Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις ως υπέρταση πράξη Αγάπης και ως ένα μεγάλο επίτευγμα της Ιατρικής Επιστήμης. Συμμετέχουν 32 άτομα .  Περιλαμβάνει μαρτυρίες μεταμοσχευμένων (από όλα τα είδη μεταμοσχεύσεων) που σήμερα απολαμβάνουν τη ζωή με δύναμη και πίστη καθώς και συγκλονιστικές ιατρικές αφηγήσεις. Η ταινία περιλαμβάνει  τη συμμετοχή γνωστών τραγουδιστών, ηθοποιών και ανθρώπων της Τέχνης.

Ο μεγάλος μας ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης μας μεταφέρει μια συγκλονιστική μαρτυρία που θα μας ευαισθητοποιήσει, ενώ  το ιδιόχειρο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, καταδεικνύει την άρρηκτη σχέση μεταξύ Πολιτισμού και Υγείας. Ακόμα ο πατήρ Νικόλαος Χατζηνικολάου με τον γλαφυρό του λόγο δίνει μια άλλη διάσταση στον όρο ανθρωπιά και ενισχύει την άποψη της Εκκλησίας που στηρίζει την Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων

Το συγκεκριμένο  ντοκιμαντέρ είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη ζωή και ρίχνει άπλετο φως στο φλέγον θέμα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Τα γυρίσματα έγιναν στον χώρο τον γιατρών ,στα σπίτια των μεταμοσχευμένων, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε σημεία της πόλης των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης με συμμετοχή απλών , καθημερινών ανθρώπων. Στόχος και  προσδοκία ήταν από την αρχή η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων για την Δωρεά Οργάνων ώστε κανένα όργανο να μην πηγαίνει χαμένο…και να γίνει το επαύριον της Ζωής ,  πάλι Ζωή .Όπως  είπε και ο Ελύτης

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ-ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ

Δημοσιογραφική επιμέλεια έρευνα

Εύα Ντελιδάκη

Σκηνοθεσία

Πάναγιώτης  Καραντίας

Επιστημονική επιμέλεια

Καθηγητής Αλκιβιάδης  Κωστάκης

Τραγούδι τίτλων

«Πάω πιο πάνω»

Ερμηνεύει: η Ηρώ

Μουσική: Ηρώ Λεχουρίτη

Στίχοι :Ρεβέκκα Ρούσση

Το τραγούδι γράφτηκε ειδικά για το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ

Με τα μάτια μου δες όσα είδα

Παραλίες , βουνά και στεριές

Τη δικιά μου που αφήνω πατρίδα

Τις μικρές μου χαρές και στιγμές

Με τα χέρια μου άγγιξε βράχους

Που κρατούσα κι εγώ μια φορά

Και απαλά άσε ένα φτεράκι

Να με βρει όταν θαμαι ψηλά

Πάρε το σώμα μου τι να το κάνω

Έχω ψυχή έχω φωνή

Πάρε το σώμα μου τι να το κάνω

Πάρε αγάπη πάρε ζωή

Πάρε το σώμα μου τι να το κάνω

Έχω ψυχή έχω φωνή

Πάρε το σώμα μου πάω πιο πάνω

Πάρε αγάπη πάρε ζωή

Κείμενα-σπικάζ :   Εύα Ντελιδάκη

«Όσα δεν φέρνει ο χρόνος , τα φέρνει η ώρα. Μπορεί οποιοσδήποτε από εμάς

Να βρεθεί στην μεριά των ανθρώπων που χάνονται ή στην πλευρά των ανθρώπων που περιμένουν ένα μόσχευμα.

Κάθε μέρα άνθρωποι χάνονται , κάθε μέρα άνθρωποι περιμένουν ένα μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή. Ας καταλάβουμε επιτέλους τι είναι η δωρεά οργάνων. Ας συνειδητοποιήσουμε τον αγώνα που κερδίζει η επιστήμη με μια μεταμόσχευση.

Ελάτε να περπατήσουμε βήμα –βήμα τη ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ»

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:


•    ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
•    ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Ο.Μ.)
•    ΠΑΤΗΡ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ (Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής)
•    ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ  (ΥΠΟΥΡΓΟΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ)
•    ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΚΑΛΚΕΑΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ-ΑΚΑΔΗΜΑΙΚOΣ)
•    ΝΙΤΣΑ ΜΕΣΟΓΙΤΗ  (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ-ΔΩΡΗΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ‘ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΤΗΣ’)
•    ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ  (ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ –Δ\ΝΤΗΣ ΜΕΘ)
•    ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΚΑΤΣΑΝΗ  (Υπεύθυνη του τμήματος Συντονισμού Μεταμοσχευτικής Διαδιακασίας ΕΟΜ)
•    ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ  (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ- ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΟΣ ΣΕ ΝΕΦΡΟ)  Παίζει κιθάρα ο μικρός του γιός
•    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΛΕΤΗΣ  (Δ|ΝΤΗΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟΎ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ)
•    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ  (ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  ΑΧΕΠΑ)
•    ΠΕΤΡΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ  (Δ\ΝΤΗΣ Α΄ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ  ΩΝΑΣΕΙΟ)
•    ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ  (ΑΜ. ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ  Δ\ΝΤΡΙΑ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΓΕΝ. ΝΟΣ. ΑΘΗΝΩΝ Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ)
•    ΟΣΙΟΛ.ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΩΥΣΗΣ (ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΟΣ  σε ήπαρ)
•    ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΛΑ  (ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΗ)
•    ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ  (ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ)
•    ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ  (ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΟΣ)
•    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ :*ΞΕΝΟΦΩΝ ΛΥΡΟΣ (ΠΑΤΕΡΑΣ  ΠΗΡΕ ΝΕΦΡΟ)*ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΡΟΥ  (ΜΙΚΡΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ)
•    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ)
•    ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΦΟΛΑΣ  (ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΑΡΔΙΑ)
•    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ  (ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ)
•    ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ  ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ   (Μεγάλος Έλληνας Ηθοποιός) ΑΠΑΓΓΕΛΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ του Ρομπερτ Τεστ«Ένα δώρο γι αυτούς που έμειναν πίσω»
•    ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ  (ΗΘΟΠΟΙΟΣ)
•    ΗΡΩ  (ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ)
•    ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΗΣ  (ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ)
•    ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ  (ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ)
•    ΠΕΜΗ ΖΟΥΝΗ   (ΗΘΟΠΟΙΟΣ)
•    ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ   (ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ)
•    ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ  (ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ)
•    ΜΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΚΙΜ ΚΙΛΙΑΝ     (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ)
•    ΑΓΓΕΛΟΣ  ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ  (ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ)
•    ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΡΤΑΣ  (ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ)

ΕΥΑ ΝΤΕΛΙΔΑΚΗ  (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ –ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ)
“Από τα 18 μου χρόνια που οδηγώ μηχανή έχω  βαθειά μέσα μου την πεποίθηση ότι όσα δεν φέρνει ο χρόνος , τα φέρνει η ώρα. Είναι συγκλονιστικό το πώς η δωρεά οργάνων μπορεί να μετατρέψει το θάνατο σε ζωή”


Όλοι εμείς που επιμεληθήκαμε αυτό το ντοκυμαντέρ  μια ελπίδα έχουμε

ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΘΕ  ΈΛΛΗΝΑΣ  ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

….ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Η ΕΠΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΠΑΛΙ ΖΩΗ….
ΟΔ.ΕΛΥΤΗΣ»


ΚΕΙΜΕΝΑ –ΣΠΙΚΑΖ ΕΥΑ ΝΤΕΛΙΔΑΚΗ

Ο Καθηγητής Αλκιβιάδης Κωστάκης είναι ο πρώτος στον κόσμο που πριν από 25 χρόνια διαπίστωσε τις  ισχυρές ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες  ενός φαρμάκου το οποίο χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη στις μεταμοσχεύσεις  όλων των οργάνων σ ολόκληρο τον κόσμο.

Την ταινία σκηνοθετεί  ο  Πάνος Καραντίας που έχει σκηνοθετήσει πάνω από 10 ακόμη ταινίες-ντοκυμαντέρ για την Υγεία, καθώς και διαφημιστικά ,κοινωνικού περιεχομένου και τηλεοπτικά σπότ.
Μας λέει :
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ , καθώς κάναμε τα γυρίσματα και ξεδιπλώνοντας τις ζωές των ανθρώπων που έχουν μεταμοσχευθεί, πόσο άλλαξε ο τρόπος που σκεφτόμουνα μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Ομολογώ ότι είχα ταμπού και φόβους για να γίνω Δωρητής .Σήμερα χαίρομαι για αυτή την σπουδαία εμπειρία και έγινα και εγώ θερμός Υποστηρικτής. Τώρα ξέρω ότι με αυτό το ντοκυμαντέρ μπορούμε να σπάσουμε την άγνοιά μας και να γίνουμε όλοι μέτοχοι σε μια Αγάπη χωρίς Σύνορα που θα μας κάνει Ανθρώπους με όλη τη σημασία της λέξης.

Δεν το έχουμε στείλει σε κριτικούς , γιατί στην ουσία δεν υπάρχουν κριτικοί για τέτοιου είδους θέματα. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων –για λογαριασμό του οποίου και έγινε- μας επαίνεσε και θεώρησε ότι είναι μια ταινία διαχρονική που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας και όχι μόνο….Στόχος είναι κάποια στιγμή να βγει σε πολλά αντίγραφα και να διανεμηθεί δωρεάν σε σχολεία, σε φορείς, σε συνέδρια , σε ημερίδες Υγείας και σε εκδηλώσεις που προάγουν την ποιότητα Ζωής και την εξέλιξη της Σκέψης και του συναισθήματος κάθε ανθρώπου.Κατά «περίεργο» τρόπο, η επιθυμία να υπήρχε ένα Φεστιβάλ σαν αυτό, τριγύριζε εντονα στο μυαλό μας.Σίγουρα θα εχει μεγάλη επιτυχία και θα γίνει ενας αναντικατάστατος θεσμός

Λίγα λόγια για την Εύα

 


Η Εύα Ντελιδάκη δραστηριοποιείται 23 χρόνια στον χώρο του ιατρικού ρεπορτάζ και της έρευνας. Το συγγραφικό της έργο συνίσταται  έως τώρα στη δημιουργία  τεσσάρων εκλαϊκευμένων βιβλίων  (για την Καρδιολογία, την Παιδιατρική, τη Γυναικολογία και την Ανδρολογία). Στον τομέα των ντοκιμαντέρ έχει κάνει την παραγωγή – και  τη δημοσιογραφική επιμέλεια- τεσσάρων ντοκιμαντέρ τα οποία αφορούν
στη νόσο Αλτσχάιμερ,
τον καρκίνο του μαστού,
τον μελιταίο πυρετό,
τη σχιζοφρένεια
το Μελιταίο πυρετό και ενός ακόμα για τη διατροφή και την παχυσαρκία, προάγοντας έτσι την πληροφόρηση και συμβάλλοντας στη στήριξη  πολλών οικογενειών.
Τέλος η εκπομπή της στην ΕΡΤ με τίτλο « Με Υγεία πάνω απ’ όλα» προήγε πολλά χρόνια, με ήθος και ανθρωπισμό, την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη, με γνώμονα την Ιπποκράτεια αντίληψη για την υγεία.
Συμμετέχει επίσης εθελοντικά στην προσπάθεια να αναγνωριστεί στην Ελλάδα η Θεραπεία μέσω Τέχνης για το άρρωστο παιδί.

Λίγα λόγια για το φεστιβάλ

 

Το μοναδικό αυτό φεστιβάλ βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με την γενναιόδωρη και πολύπλευρη υποστήριξη του Δήμου Κω.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κω ”Ιπποκράτης” για θέματα Υγείας, αποτελεί μια πρωτοβουλία της Λουκίας Ρικάκη και των συνεργατών της την οποία υιοθέτησε γενναιόδωρα ο Δήμος Κω για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Τόπου Συνάντησης, στη γενέτειρα του Ιπποκράτη, μελών της ιατρικής κοινότητας, καλλιτεχνών και του κοινού γύρω από την Υγεία και τη πρόληψη. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό ως σήμερα στον κόσμο Διεθνές Θεματικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Το φεστιβάλ θα διαρκέσει  πέντε ημέρες, έχει  διαγωνιστικό χαρακτήρα, θα προβάλλει 65 ταινίες πρόσφατης παραγωγής από 25 χώρες του κόσμου για την υγεία, τον άνθρωπο, από όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διαγωνίζονται για να βραβεία του φεστιβάλ:    Χρυσός Ιπποκράτης, Αργυρός Ιπποκράτης και Χάλκινος Ιπποκράτης.
Πρόκειται για το  ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ διεθνές φεστιβάλ υγείας και κινηματoγράφου, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο απλός άνθρωπος.

Την Υγεία, πολλοί την θεωρούμε δεδομένη, μέχρι την στιγμή που συμβαίνει «εκείνο το αναπάντεχο». Τότε παύει να είναι δεδομένη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις θεματικές τις οποίες αγγίζουν οι ταινίες σε θέματα :
όπως, η σκλήρυνση κατά πλάκας: στην ταινία «Να ο Τζωννυ!» ο επιτυχημένος σκιτσογράφος των κόμικς βιώνει καθημερινά τις επιπτώσεις της ασθένειας του και στα έργα του αποτυπώνονται οι δύσκολες στιγμές του. Η ταινία αυτή αποτελεί μια ανασκόπηση στις σημαντικότερες στιγμές της μάχης  με την ασθένεια που τον έχει παγιδεύσει  και περιορίσει.
«Γέφυρα Ζωής» Η Δημοσιογράφος Εύα Ντελιδάκη διεισδύει στις ζωές των ανθρώπων που έφτασαν απειροελάχιστα κοντά  στον θάνατο και τον νικήσανε χάρις στην συγκλονιστική εναέρια και επίγεια γέφυρα που δημιουργείται όταν υπάρχει ο Δωρητής. Η σκηνοθεσία του Πάνου Καραντία τα κάνει όλα πιο κατανοητά
Στις ταινίες «Διάφανος Χρόνος» και «Ελλεν τεν Νταμμε» , οι γυναίκες πρωταγωνιστούν βιώνοντας τον καρκίνο του μαστού, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο και αντοχή.
Η νόσος Lyme( που μεταδίδεται από την σπειροχαίτη μπορέλια μέσω των τσιμπουριών) στην ταινία «Κάτω από το Δέρμα μας», είναι μια νόσος που δύσκολα διαγιγνώσκεται και έτσι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζονται με λανθασμένες και άσκοπες θεραπείες.
Στην  ταινία «Πετώντας με έναν Κινητήρα» ο Αμερικανο-Ινδός γιατρός κάνει μαραθώνια χειρουργεία πολλών ημερών, με πλαστικές επεμβάσεις για τις υπερωιοσχιστίες, ταξιδεύοντας στην Ινδία όπου θεωρείται σωτήρας.
Η νοητική υστέρηση είναι το θέμα της ταινίας «Η Ραχήλ είναι…»- τι γίνονται τα παιδιά με νοητική στέρηση όταν ενηλικιώνονται? Ποιο είναι το μέλλον τους?
Στην ταινία «Λώρα και Άνν για Πάντα» μια έφηβη χάνει την καλύτερη της φίλη από λευχαιμία. Πως αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη έφηβη τον θάνατο?

Όλα αυτά μέσα από τη ματιά των συγγενών η των φίλων των πασχόντων. Όλες αληθινές μαρτυρίες.
Η ταινία «Τυφλές Αγάπες» είναι μια ταινία για τον έρωτα μεταξύ τυφλών, μια τρυφερή προσέγγιση των ανθρώπων που ζουν στο σκοτάδι.

Μια πολύ επίκαιρη ταινία που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως επειδή ο Πρόεδρος των Η.Π.Α.  Ομπάμα  υπέγραψε  την άδεια για την συνέχιση των χορηγιών για την έρευνα των βλαστοκυττάρων , είναι  η ταινία  «Χαρτογραφώντας τα βλαστοκύτταρα – Ανεξερεύνητη Γη»  που δίνει ένα ανθρώπινο πρόσωπο στην έρευνα βλαστοκυττάρων,  μέσα από την ιστορία του νευροβιολόγου και ερευνητή Δρ. Τζακ Κέσσλερ .

Σημαντικές και αξιόλογες είναι και οι Ελληνικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ με 10 ταινίες που υπογράφουν σκηνοθέτες όπως Έυα Στεφανή , Ανδρέας Θωμόπουλος, Σταύρος Ψυλλάκης, Καλλιόπη Λεγάκη, Μαριάννα Οικονόμου , Νίκος Αλευράς ,  Πάνος Καραντίας και θα παρουσιαστούν σε όλα τα τμήματα του προγράμματος οι οποίες αγγίζουν θεματικές όπως η από-ασυλοποιήση των Ψυχικά ασθενών, η Ψυχολογική Υποστήριξη των θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, η Δωρεά Οργάνων και οι Μεταμοσχεύσεις, η επάνοδος στη ζωή από το κώμα, οι Ψυχικές Διαταραχές, η Νοητική Υστέρηση, Ιαματικές εναλλακτικές θεραπείες κι άλλα.

Καινοτομίες στη σκέψη και την πρακτική στην αντιμετώπιση αλλά και στη κοινωνική φροντίδα υγείας που θα αναδεικνύονται μέσα από τις ταινίες θα συζητούνται με τους ειδικούς του ιατρικού κλάδου, τους σκηνοθέτες, τους εκπροσώπους του τύπου και το κοινό.

Τις ταινίες θα κρίνουν τα μέλη των κριτικών επιτροπών που αποτελούνται από διεθνείς  και Ελληνικές προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου και της ιατρικής και είναι οι :

1.    Hans Burgschmidt διευθυντής Φεστιβάλ Τορόντο και Αμπού Ντάμπι

2.    Hannah Fischer διευθύντρια Φεστιβάλ Βανκούβερ

3.    Στράτος Τζίτζης σκηνοθέτης

4.    Ανδρέας Θωμόπουλος σκηνοθέτης

5.    Hans Boschier  παραγωγός Πρόεδρος των Ολλανδών Παραγωγών Κινηματογράφου

6.    Katarina Peters σκηνοθέτης

7.    Katrin Brinkman παραγωγός στη Γερμανική τηλεόραση

8.    Νίκος Μπαιπάς γιατρός

9.    Ηλίας Θεοδωρόπουλος γιατρός

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κω για θέματα υγείας

Kos international health film festival

www.healthfilmfestival.gr
http://healthfilmfestival.blogspot.com

ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ  – ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

 

Μεταμοσχεύσεις – Δωρεά Οργάνων
Rate it