Ένα εμβληματικό επιστημονικό γεγονός, σημείο αναφοράς για την Καρδιολογία και ευρύτερα την Καρδιαγγειακή ιατρική, θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα μεταξύ 3-5 Νοεμβρίου 2023 (Grand Hyatt Athens).

Πρόκειται για το Περιφερειακό Συνέδριο του American College of Cardiology, «ACC Middle East & Eastern Mediterranean 2023» που γίνεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, έχει ως κύριο μήνυμα “Transforming Global Health Together» και διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Η αναμενόμενη συμμετοχή είναι πάνω από 1.500 επαγγελματίες υγείας από την Ευρώπη, καθώς και από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Το Επιστημονικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια εκμάθησης, διαδραστικές συνεδρίες, θέματα σχετικά με λοιμώδεις νόσους, καρδιακές βλάβες & πρόληψη, καρδιοογκολογία, δύσκολα κλινικά περιστατικά, αγγειοκαρδιοπάθειες, καρδιακή ανεπάρκεια, μυοκαρδιοπάθειες και άλλα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρία για Επαγγελματίες Υγείας όπου το ACC θα παρουσιάσει το NCD Academy, μια δωρεάν, διαδικτυακή, διαπιστευμένη από μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME) και παγκοσμίως προσβάσιμη εκπαιδευτική πλατφόρμα για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία των μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD: Noncommunicable Diseases).

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ και Governor του ACC σε Ελλάδα και Κύπρο αναφέρει:

“Η διεξαγωγή του συνεδρίου της ACC  αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για να τονίσουμε τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας, καθώς και τον καίριο ρόλο των γενικών και ειδικών ιατρών στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων».

Το NCD Academy είναι απόρροια της συνεργασίας μεταξύ του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς και της NCD Alliance με τη Viatris ως ιδρυτικό χορηγό. Mέσω του eLearning εξυπηρετούνται οι εκπαιδευτικές ανάγκες των Επαγγελματιών Υγείας, ενώ η μορφή των μαθημάτων είναι διαδραστική και σχεδιάζονται από ειδικούς παγκόσμιας εμβέλειας που συγκρίνουν κορυφαίες κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο, πρόληψη και διαχείριση των παραγόντων κινδύνου που μπορούν να προληφθούν στις κατηγορίες των κύριων χρόνιων νοσημάτων

Η πλατφόρμα NCD Academy περιλαμβάνει μαθήματα που καλύπτουν τις 5 κύριες μη μεταδοτικές ασθένειες που συμβάλλουν περισσότερο στην παγκόσμια θνησιμότητα και νοσηρότητα: καρδιαγγειακή νόσος, καρκίνος, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, διαβήτης και ψυχική υγεία, και στοχεύουν στην προώθηση εξατομικευμένης φροντίδας σε ασθενείς.

Φέτος, η Ακαδημία NCD εγκαινίασε, παγκοσμίως, το μάθημα «Η ισότητα στην υγεία και οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας στις Μη Μεταδιδόμενες Ασθένειες».

Είναι σημαντικό να αναδειχτεί ότι οι Μη Μεταδοτικές Ασθένειες προκαλούν περίπου 41 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως και περιλαμβάνουν μια σειρά παθήσεων, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι ψυχικές ασθένειες και φυσικά οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

 Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γιώργος Κοχιαδάκης, με την ευκαιρία της παρουσίασης του NCD ACADEMY στο Περιφερειακό Συνέδριο του American College of Cardiology στην Αθήνα αναφέρει:

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι:

  • 35,4% των συνολικών θανάτων προέρχονται από Καρδιαγγειακή αιτία. 1 στους 3 ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα χάνει τη ζωή του από καρδιαγγειακή αιτία.
  • Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι κάτι περισσότερο από ένα πρώτο σημείο υγειονομικής φροντίδας. Αποτελεί τη βασική πρακτική ενός συστήματος υγείας.
  • «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κλιμάκωση των παρεμβάσεων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες θα μπορούσαν να σώσουν 60 εκατομμύρια ζωές και να αυξήσουν το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 3,7 χρόνια έως το 2030.

Τα παραπάνω σημαντικά στοιχεία αναδεικνύουν την ανάγκη υποστήριξης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της προαγωγής της υγείας στην Ελλάδα καθώς και την εντατικοποίηση των προσπαθειών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις καρδιαγγειακές νόσους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και συμβάλλει αποφασιστικά το NCD Academy του ACC».

 

 

#########