Μία καινούργια πρωτοβουλία σχετικά με τον τομέα της Νευρολογίας εγκαινίασε πρόσφατα η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi Ελλάδας. Πρόκειται για μία σειρά podcasts με θέμα την Πολλαπλή Σκλήρυνση, τα οποία έχουν σκοπό, σύντομα αλλά περιεκτικά, να προσφέρουν τόσο στους ασθενείς και τους φροντιστές τους, όσο και στο ευρύ κοινό, σημαντικές πληροφορίες για τη νόσο και τρόπους για την καλύτερη διαχείρισή της. Τα δύο πρώτα επεισόδια είναι ήδη διαθέσιμα στο εταιρικό κανάλι Νευρολογίας της Sanofi Ελλάδας στο Spotify καθώς και στην εταιρική ιστοσελίδα.

Σε κάθε επεισόδιο της σειράς, ένας διακεκριμένος επιστήμονας, με μακρόχρονη εμπειρία στη διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, παρουσιάζει αναλυτικά μία διαφορετική πτυχή της νόσου, τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει την καθημερινότητα των ασθενών, τις εξελίξεις ως προς τη θεραπευτική αντιμετώπισή της, καθώς επίσης και την ουσιαστική συμβολή των ίδιων των ασθενών στην πιο αποτελεσματική διαχείρισή της.

Ειδικότερα, η θεματολογία του πρώτου επεισοδίου εστιάζει στην υγεία του εγκεφάλου και τη σημασία της εξάσκησης των γνωσιακών λειτουργιών για την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Ο ακροατής έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί με απλό και εύληπτο τρόπο για τους παθογενετικούς μηχανισμούς της νόσου, αλλά και πώς η εκμάθηση νέων δραστηριοτήτων, η παροχή ερεθισμάτων και η εξάσκηση της μνήμης βοηθούν τους ασθενείς να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ταυτόχρονα, αποτυπώνεται η αισιοδοξία της επιστημονικής κοινότητας για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν συντελέσει καταλυτικά στην έκβαση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, επιβραδύνοντας, σε πολλές περιπτώσεις, την εξέλιξή της. Κάθε άτομο που έχει λάβει διάγνωση με Πολλαπλή Σκλήρυνση παρακινείται «να μην εγκαταλείπει τη ζωή του και να ακολουθήσει τα όνειρά του», όπως ακούμε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.

Στο δεύτερο επεισόδιο αναλύεται η σημασία της σωματικής άσκησης στη διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Καταρρίπτοντας την αντίληψη ότι τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση δε μπορούν να ασκούνται, η συζήτηση αναπτύσσεται γύρω από τη συμβολή της φυσικής δραστηριότητας στη διατήρηση της λειτουργικότητας του νευρικού συστήματος και τα οφέλη για τους ασθενείς, καθώς όπως δείχνουν πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, η συστηματική και κατάλληλη για κάθε ασθενή άσκηση, έχει τη δυναμική να αμβλύνει τα συμπτώματα και να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης της νόσου. Συγκεκριμένα, η μακροχρόνια άσκηση, επιπλέον των υπόλοιπων θεραπευτικών παρεμβάσεων, φαίνεται πως συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης που συνεπάγεται η νόσος, αλλά και στη διατήρηση της καλής γνωσιακής λειτουργίας, βελτιώνοντας τη συγκέντρωση, τη μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, επιτρέποντας, εν τέλει, στους ασθενείς τη δυνατότητα μίας βελτιωμένης ποιότητας ζωής. Ταυτόχρονα επισημαίνεται και το πρόσθετο όφελος που επιφέρει η τακτική άσκηση στην ψυχική υγεία και την κοινωνική ζωή των ασθενών.

Περισσότεροι από 15.000 ασθενείς στην Ελλάδα πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση, μία χρόνια φλεγμονώδη απομυελινωτική νόσο του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που ενέχει σημαντικό κίνδυνο αναπηρίας εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Η νόσος εκδηλώνεται όταν λόγω πολλαπλών παραγόντων που δεν έχουν ακόμη πλήρως διευκρινιστεί, το ίδιο το ανοσολογικό σύστημα επιτίθεται στο περίβλημα των νευρικών κυττάρων, προκαλεί φλεγμονή και τα καταστρέφει. Τα συμπτώματα της νόσου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από έντονη κόπωση, απώλεια ή αλλαγές της αίσθησης, όπως μούδιασμα στα άκρα, δυσκολία στην κίνηση έως και παράλυση, διαταραχές όρασης ή γνωσιακές δυσλειτουργίες όπως βραδύτητα στην επεξεργασία πληροφοριών. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά, καθιστώντας απαραίτητη την έγκαιρη, εξατομικευμένη και ολιστική αντιμετώπισή της.

#########