Απαραίτητο κρίνει τον εμβολιασμό των νέων, ακόμα και των πολύ μικρής από 12-16 ηλικίας αγοριών και κοριτσιών, ιδανικά πριν την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων ενάντια στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων(HPV), ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογραμμίζοντας πως «δυστυχώς o ιός μεταδίδεται ακόμα και χωρίς ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, με τη χρήση του προφυλακτικού να περιορίζει αλλά να μην εξαφανίζει πλήρως τη μετάδοσή του».

Τα κονδυλώματα από ορισμένους τύπους του HPV, αλλά όχι όλους, αποτελούν το πιο διαδεδομένο σύμπτωμα μετά από σεξουαλική επαφή και γίνονται εμφανή με «θόρυβο» ειδικά στους άνδρες. Στις δε γυναίκες, κάποιοι άλλοι από τους 200 περίπου τύπους του ιού που υπάρχουν, «μεταμφιέζονται» και αποδεικνύονται κυρίως με τεστ ΠΑΠ και ίσως στη συνέχεια επί θετικού υποστρώματος με κολποσκόπηση.

«Τα κονδυλώματα βέβαια δεν αποτελούν την μόνη ‘’έκφραση’’ του ιού», προσθέτει  ο Δρ. Σκαρτάδος, «τη στιγμή που κάποιοι τύποι του ευθύνονται για την ανάπτυξη κάτω από ειδικές συνθήκες για πολύ σοβαρότερες καταστάσεις, όπως είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του πέους και του στοματοφάρυγγα».

Αξίζει να σημειωθεί πως θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες του θεράποντα ιατρού, ο οποίος και θα συστήσει τις θεραπευτικές λύσεις που σαφώς και υπάρχουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, γνωρίζοντας βέβαια  πως από τη στιγμή που κολλήσει κάποιος τον ιό θα παραμείνει για πάντα φορέας του.

#########