Η καθημερινότητα στις μέρες μας μπορεί να δημιουργήσει έντονο άγχος το οποίο συνεπάγεται και πονοκεφάλους/ημικρανίες. Ο «κοινός» πονοκέφαλος μερικές φορές παραβλέπεται ή συγκαλύπτεται με ένα παυσίπονο, όταν όμως γίνεται υπερκατανάλωση μπορούν να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ένας πονοκέφαλος είναι ένας καλός δείκτης ότι στο σώμα σας λείπει κάτι και ίσως θα πρέπει να πάρετε ένα διάλειμμα, να πιείτε λίγο νερό ή να αλλάξετε τον τρόπο που τρώτε. Μπορεί να υπολείπεστε μια βιταμίνη, να έχετε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών ή μια ευαισθησία τροφίμων που προκαλεί τους πονοκεφάλους. Άλλες αιτίες πρόκλησης μπορεί να είναι το άγχος, η κόπωση, οι αλλεργίες, η καταπόνηση των ματιών, η κακή στάση του σώματος, το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οι ορμόνες, η δυσκοιλιότητα και οι διατροφικές ελλείψεις. Στο απώτερο μέλλον, εκτιμάται ότι οι ημικρανίες θα είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη «ασθένεια» στη γη.

Ημικρανία Πονοκέφαλος Στατιστικά

Οι Ημικρανίες είναι απίστευτα εξουθενωτικές. Εκτιμάται ότι εκατομμύρια ανθρωποώρες χάνονται κάθε χρόνο από τους εργαζόμενους που υποφέρουν από ημικρανίες. Μελέτη στις ΗΠΑ, έδειξε ότι 37 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανίες. Από αυτούς, οι περισσότερες είναι γυναίκες ηλικίας 35 έως 55 ετών. Οι Ημικρανίες εμφανίζονται από την εφηβική ακόμα ηλικία. Η έρευνα δείχνει ότι το 91% των πασχόντων από ημικρανία δεν ανταπεξέρχονται σωστά στην εργασία τους, αφού δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης.

Ημικρανία-Πονοκέφαλος: Συμπτώματα

Ορισμένοι άνθρωποι λίγο πριν την ημικρανία, βιώνουν και διαταραχές της όρασης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ξαφνική εμφάνιση ακανόνιστων γραμμών στο οπτικό πεδίο, που προειδοποιούν ότι η ημικρανία είναι στο δρόμο. Μόλις αρχίσει η ημικρανία , εκτός από τον πόνο μπορεί να δημιουργήσει οξεία ευαισθησία στο έντονο φως ή στους δυνατούς ήχους. Επίσης δημιουργεί ναυτία και εμετό, θολή όραση, και μια ολόκληρη σειρά από άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Θεραπείες Ημικρανίας

ΜΕ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Η Ομοιοπαθητική είναι η επιστήμη της εναλλακτικής Ιατρικής που θεραπεύει ολιστικά τον άνθρωπο βασιζόμενη όχι μόνο στο σύμπτωμα (στην συγκεκριμένη περίπτωση στην ημικρανία), αλλά στην συνολική εκτίμηση της υγείας. Το ιδιοσυγκρασιακό φάρμακο το οποίο θα προκύψει από το ιστορικό θα θεραπεύσει ολιστικά τον ασθενή σε όλα τα επίπεδα και στο ψυχικό και στο νοητικό και στο σωματικό. Με ένα φάρμακο μπορεί να θεραπευτή και η ημικρανία του και οτιδήποτε άλλο πρόβλημα έχει.

ΜΕ ΒΙΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ

Υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα στο βιοσυντονιστικό μηχάνημα του Rife τα οποία βοηθούν στην σωστή αιμάτωση του κεφαλιού μειώνοντας τον πόνο,παράλληλα βοηθούν τα όργανα ήπαρ,νεφρά, και λεμφικό σύστημα να αποβάλουν τις τοξίνες που έχει το σώμα από τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής και από το καθημερινό στρές. Μπορούμε να επιλέξουμε ή τις γεννήτριες συχνοτήτων με τα ειδικά pads ή την εκκένωση πλάσματος ή τους υπέρηχους  της μονάδας . Κατά την διάρκεια της θεραπείας ο θεραπευόμενος κάθεται αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα ή σε κρεβάτι έχοντας υπομονή γιατί συνήθως η θεραπεία διαρκεί κάμποση ώρα .

ΜΕ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να προσφέρουν εκπληκτικά γρήγορη ανακούφιση της ημικρανίας.

Συνταγή για Αιθέριο Έλαιο κατά της ημικρανίας:

  • 1 μπολ μεσαίου μεγέθους εν μέρει γεμάτο με κρύο νερό
  • 2 φλιτζάνια παγάκια
  • 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαντζουράνας
  • 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τζίντζερ
  • 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο μέντας
  • 1 μικρή πετσέτα

Βάλτε τα παγάκια και τις σταγόνες από το κάθε έλαιο στο μπολ του νερού. Ανακατέψτε για λίγο για να αναμειχθούν τα υλικά. Θα παρατηρήσετε ότι τα έλαια θα επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού. Στη συνέχεια αφού εμποτίσετε την πετσέτα με το λιπαρό, παγωμένο μείγμα, τοποθετήστε την στο μέτωπο του ασθενούς προσέχοντας να αποφύγετε τα μάτια του (τα αιθέρια έλαια να βρίσκονται πάντα μακριά από τα μάτια).
Το ύφασμα μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στις πλευρές του λαιμού όπου βρίσκονται οι καρωτιδικές αρτηρίες (αριστερά και δεξιά από την τραχεία). Όταν ζεσταθεί το ύφασμα, εμποτίστε ξανά με το μείγμα και επαναλάβετε την διαδικασία, έως ότου υποχωρήσει ο πονοκέφαλος. Συνήθως η συγκεκριμένη θεραπεία έχει άμεσα αποτελέσματα.

  • Η μαντζουράνα ως αιθέριο έλαιο, είναι ένα πολύ γνωστό φυσικό αναλγητικό που συμβάλει σημαντικά στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Είναι επίσης αντι-σπασμωδικό και ανακουφίσει τον πόνο στους μυς που συνοδεύουν ένα πονοκέφαλο ημικρανίας.
  • Το τζίντζερ ως αιθέριο έλαιο βοηθά στην ανακούφιση από τη ναυτία που συνδέεται με την ημικρανία. Έχει μελετηθεί εκτενώς για τις επιπτώσεις του στο γαστρεντερικό σωλήνα. Έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την ανακούφιση της ναυτίας, του εμετού, καθώς και της ανακούφισης από τον πόνο.
  • Η μέντα ως αιθέριο έλαιο βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο, ενώ είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες
  • Η εφαρμογή του πάγου φαίνεται να λειτουργεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον, ο πάγος βοηθάει να συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία του λαιμού και του κεφαλιού, μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειοσυστολή. Η προκύπτουσα μειωμένη ροή αίματος απαλύνει τον πόνο της ημικρανίας. Δεύτερον, ο πάγος προκαλεί αναλγησία, δηλαδή το άτομο δεν έχει την αίσθηση του πόνου ενώ διατηρεί τις αισθήσεις του. Θεωρείται, ότι ο πάγος επιβραδύνει το μήνυμα του πόνου κατά μήκος των νεύρων. Τρίτον, πιστεύεται ότι ο πάγος έχει επιδράσεις στο ενδοκρινικό σύστημα (ορμονικό), έτσι ελαττώνει την δραστηριότητα των ενζύμων και επιβραδύνει την μεταβολική δραστηριότητα.

 ΜΕ ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Το μαγνήσιο είναι μια από τις πιο επιτυχημένες θεραπείες για τον πονοκέφαλο, πρώτα απ “όλα, επειδή είναι ασφαλέστερο από το να παίρνετε κάποιο παυσίπονο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές κεφαλαλγίες, όπως ημικρανίες, συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των επιθέσεων της ημικρανίας σε άτομα με χαμηλά επίπεδα. Επιρρεπής σε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου είναι άτομα με διαβήτη, καρδιακή νόσο, αλκοολισμό καθώς και όσοι λαμβάνουν διουρητικά για την αρτηριακή πίεση.  Λαμβάνοντας 200-600 mg μαγνησίου την ημέρα μειώνετε τη συχνότητα των επιθέσεων πονοκεφάλου. Τόσο από το στόμα όσο και ενδοφλέβια, το μαγνήσιο είναι ευρέως διαθέσιμο, εξαιρετικά ασφαλές και φθηνό. Το μαγνήσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και από κυοφορούσες γυναίκες. Η πιο συχνή παρενέργεια του μαγνησίου είναι η διάρροια, αλλά μειώνοντας τη δόση ή την συχνότητα λήψης του μπορείτε να την εξαλείψετε.Για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου σας, να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες. Διαιτητικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο και φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ

Η Λεβάντα το Τίλιο, το Χρυσάνθεμο, και η Αρμπαρόριζα σε αφέψημα βοηθούν πολύ.Ειδικά το Feverfew και το Butterbur είναι πολύ αποτελεσματικά.

Feverfew

Μπορείτε να απαλλαγείτε από τις ημικρανίες με φυσικό τρόπο μέσω της χρήσης των βοτάνων έντασης-χαλάρωσης. Σύμφωνα με συστηματική ανασκόπηση της Ιατρικής Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Harvard, η κατανάλωση του feverfew μειώνει τη συχνότητα της ημικρανίας και τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, της ναυτίας, του εμετού, την ευαισθησία στο φως και στον θόρυβο. Αν σας ενδιαφέρει η φυσική θεραπεία, είναι πολύ εύκολο να τα βρήτε στην αγορά, τα οποία είναι συνήθως κατασκευασμένα από ξηρά . Υπάρχουν επίσης ως κάψουλες, δισκία ή υγρά εκχυλίσματα. Η συνιστώμενη δόση για την ανακούφιση της κεφαλαλγίας είναι 50-100 χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματός του  .

Το Butterbur

Eίναι ένα βότανο που μειώνει τη φλεγμονώδη επίδραση των χημικών ουσιών που προκαλούν ημικρανίες. Λειτουργεί επίσης ως β-αναστολέας, με αποτέλεσμα να ρυθμίζει την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Συνίσταται η δόση 75 χιλιοστόγραμμων ημερησίως.

ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Β

Πολλές βιταμίνες Β εμπλέκονται στο σχηματισμό των νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η οποία μπορεί να είναι ανεπαρκής στα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες. Το σύμπλεγμα Β περιλαμβάνει μια ομάδα από οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες: θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, βιταμίνη Β12, βιοτίνη και παντοθενικό οξύ. Όλες αυτές οι βιταμίνες σε συνδυασμό βελτιώνουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, την κυκλοφορία, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την καρδιαγγειακή υγεία. Οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτά μόρια, οπότε δεν βρίσκονται σε μεγάλες δόσεις στο σώμα. Σε περίπτωση που βρίσκονται σε περίσσεια θα πρέπει να αποβληθούν μέσω των ούρων. Οι μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Β2 μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη διάρκεια των ημικρανιών και η βιταμίνη Β3 καταπραϋνει τον αγγειακό πονοκέφαλο με το άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων και την αύξηση της ροής του αίματος. Δοκιμάστε να πάρετε μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β ημερησίως.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

Συνήθως οι επίμονες ημικρανίες οφείλονται στην αλληλεπίδραση διαφορετικών παραγόντων, γι’ αυτό το λόγο συνίσταται να επισκέπτεστε τον ιατρό σας, όταν αποφασίσετε να τις καταπολεμήσετε. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τις υπηρεσίες ενός εκπαιδευμένου θεραπευτή μασάζ, επειδή συχνά τα σημεία που προκαλούν την αίσθηση του πόνου αναπτύσσονται στους μυς του λαιμού και του κεφαλιού. Ο θεραπευτής μασάζ μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα σημεία ενεργοποίησης του πόνου .

Ένα άλλο χρήσιμο φυσικό θεραπευτικό για τις ημικρανίες είναι να συμβουλευτείτε έναν χειροπράκτη ή οστεοπαθητικό.  Ο συνδυασμός των τακτικών επισκέψεων σε χειροπρακτική και μασάζ αποτελεί σημαντικό βοήθημα για τους πάσχοντες.

Δήμητρα Τυλλιανάκη MD Ιατρός-Ομοιοπαθητικός

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

#########