Είναι η κύρια αρσενική ορμόνη και χρησιμοποιείται και σαν στεροειδές αναβολικό. Η έλλειψή της στους άνδρες προκαλεί μείωση της αντοχής, της δύναμης, της τριχοφυΐας στο σώμα, και της σεξουαλικής επιθυμίας, ενώ διαταράσσεται η στυτική λειτουργία. Η σεξουαλική επιθυμία έχει άμεση σχέση με τα ανδρογόνα και ειδικά την τεστοστερόνη.

Η libido προκαλεί σεξουαλικές σκέψεις, επηρεάζεται από ψυχολογικά ερεθίσματα και αποτελεί κινητήρια δύναμη στην διαδικασία ανεύρεσης σεξουαλικής συντρόφου. Η τεστοστερόνη κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής, ευθύνεται για την ανάπτυξη των ανδρικών γεννητικών οργάνων.

Η τεστοστερόνη είναι ο βασικός παράγοντας που ευθύνεται για τη σεξουαλική ορμή και λειτουργία στους άνδρες όπως επίσης και για την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Σε άνδρες με σεξουαλικές δυσλειτουργίες δημιουργούνται ψυχολογικά προβλήματα όπως επίσης και διαταραχές στις σχέσεις τους με τη σύζυγο ή σύντροφο τους. Τα ανδρογόνα είναι υπεύθυνα για την κανονική και αυξημένη libido στον φυσιολογικό άνδρα. Η τεστοστερόνη επηρεάζεται από την ηλικία, καθώς με την πάροδο του χρόνου τα επίπεδα της μειώνονται, κάτι που μπορεί να επιφέρει πτώση της libido.

Παρά ταύτα η Ανδρολογία σε σχέση με όλα τα σύγχρονα όπλα που προσφέρει η ιατρική του σήμερα μπορεί να αντιμετωπίσει σχεδόν το 95% των περιπτώσεων.

Δρ. Πέτρος Δ. Θάνος Χειρουργός Ουρολόγος , Ανδρολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ