Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά
Πλάκας Αττικής (ΣΑμΣΚΠ) διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα με θέμα
«Ενδυνάμωση και προσέγγιση των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για την
επιλογή θεραπείας».

Η Ημερίδα είχε χαρακτήρα ενημερωτικό, με απώτερο στόχο την ανταλλαγή και το «μοίρασμα» σκέψεων, απόψεων, βιωματικών εμπειριών και συναισθημάτων στα πλαίσια επιλογής θεραπείας με τον γιατρό τους.

ΜΑΡΑΚΑ

Την έναρξη της ημερίδας έκανε η Πρόεδρος του ΣΑμΣΚΠ, κα Βάσω Μαράκα, η
οποία καλοσώρισε στην πρώτη Ενημερωτική Ημερίδα του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας μετά εποχής covid τα μέλη και τους επιστήμονες υγείας.
Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης κον Ιωάννη Κωνσταντάτο και
τον Δημοτικό Σύμβουλο Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κον Κωνσταντίνο Μηνόπουλο για την παροχή αιγίδας του Δήμου στην Ημερίδα.

Στον χαιρετισμό της έκανε λόγο για το πόσο μεγάλη και επιτακτική είναι η ανάγκη πλέον οι ασθενείς να καταστούν συνοδηγοί στο όχημα της υγείας τους. Επεσήμανε ότι η πρόοδος της
επιστήμης έχει συμβάλει σημαντικά στη παράταση της διάρκειας ζωής, πολλαπλές θεραπευτικές επιλογές είναι πλέον διαθέσιμες με θαυμάσια αποτελέσματα και κρίνεται σκόπιμο να γίνει μια εισαγωγή και επεξήγηση όλων αυτών των δυσνόητων αλλά ταυτόχρονα σημαντικών ορολογιών. Απόρροια, δε, της προαναφερθείσας κατάστασης, είναι το νέο μοντέλο φροντίδας , η ενεργητική συμμετοχή των χρονίων ασθενών στη διαδικασία λήψης θεραπευτικών αποφάσεων στη διαχείριση της νόσου τους.

Ακολούθησε ο κος Βασίλης Μπαλάνης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Δ.Ι.Π.Υ
(Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία).

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ότι βασικό μέλημα τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και του Ο.Δ.Ι.Π.Υ είναι η παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας
στις ευάλωτες ομάδες, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ατόμων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όπως η ΣΚΠ. Με το νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού οι πολίτες θα έχουν σημαντικά οφέλη , ειδικότερα οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Ο προσωπικός γιατρός θα παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα με στόχο τη πρόληψη, την αγωγή υγείας, τη διάγνωση και τη θεραπεία. Θα είναι ο σύμβουλος υγείας τους και θα τους κατευθύνει ανάλογα με τις προσωπικές τους ανάγκες. Επισήμανε ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι μια επιπρόσθετη παροχή που δεν διαταράσσει τη σχέση με τους θεράποντες γιατρούς που οι πολίτες έχουν δημιουργήσει εδώ και χρόνια.

Στην συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κος Κωνσταντίνος Σπέγγος, Νευρολόγος – Στην ομιλία του με θέμα «Η επιλογή της θεραπείας Συναποφασίζουμε ή αποφασίσουμε και διατάζουμε;» τόνισε ότι η κρίσιμη στιγμή επιλογής θεραπείας είναι πολύ λεπτή και σημαντική τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς. Ομολόγησε ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών θεραπειών με διαφορετικό προφίλ, αποτελεσματικότητα, ασφάλεια προοπτικής για τους ασθενείς. Μίλησε για το μεγάλο κοινό ταξίδι νευρολόγου & ασθενή με ΣΚΠ και το πόσο σημαντικό και ιερός είναι ρόλος του ασθενούς. Ο ασθενής πρέπει να έχει εξουσία και να παίρνει μέρος στην λήψη απόφασης για τη θεραπεία ή διακοπή θεραπείας του. Επισήμανε όμως ότι αυτό προϋποθέτει καλή ενημέρωση του ασθενή από τον γιατρό & καλή συνεννόηση – επαφή του ιατρού με τον ασθενή . Για την επιλογή θεραπείας θα πρέπει ληφθούν υπόψη παράμετροι όπως ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, προγραμματισμός για την ανάπτυξη της οικογένειας, επαγγελματικές υποχρεώσεις, τρόπος ζωής, τόπος κατοικίας, σπουδές κ.ά Κατέληξε λοιπόν ότι το συναποφασίσουμε είναι μονόδρομος και οι περιπτώσεις του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» είναι λίγες και εξαιρετικά λεπτές, όπως περιπτώσεις για άτομα με ψυχική νόσο. Κλείνοντας, τόνισε την σημαντικότητα της επαναπροσέγγισης της σχέσης ασθενούς με ΣΚΠ με τον γιατρό και πρότεινε ο νευρολόγος να ζητά τη βοήθεια και άλλων ειδικοτήτων όπως ψυχολόγων, ουρολόγων, φυσιάτρων και επισήμανε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ολοκληρωμένου κέντρου αποκατάστασης.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κας Εύας Ντελιδάκη, Δημοσιογράφου
Υγείας – Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας – Συγγραφέα και πιστοποιημένη συντονίστρια
γελωτοθεραπείας . To θέμα της ομιλίας της ήταν ‘Ασκήσεις θάρρους για μια
χαρούμενη ζωή’.

ΜΑΡΑΚΑ ΝΤΕΛΙΔΑΚΙ ΕΥΑ ΝΤΕΛΙΔΑΚΗ

Στην ομιλία της η κα  Ε.Ντελιδάκη αναφέρθηκε στην αξία της θετικής σκέψης, του γέλιου, της αναπνοής – εκπνοής, του νερού και μας πρότεινε «βήματα» που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας ώστε να υπάρχει νόημα στους στόχους και τους σκοπούς που θέτουμε. Παρότρυνε να υποστηρίξουμε το παιδί που έχουμε μέσα μας, γιατί δεν χάνεται ούτε γερνάει.

Παρουσίασε τεχνικές γέλιου , αναπνοής ώστε να νιώθουμε όμορφα και μια διαρκή ευτυχία. Επισήμανε ότι ο άνθρωπος είναι ενεργειακό «κομμάτι» που αποτελείται από το σωματικό,
συναισθηματικό, νοηματικό, πνευματικό κομμάτι και πρέπει να υπάρχει η ενσυναίσθηση το πόσο σημαντικοί είμαστε. Έκλεισε την ομιλία της με το συμπέρασμα ότι πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε οτιδήποτε για να αισθανόμαστε χαρούμενοι.

Την Ημερίδα έκλεισε η κυρία Β. Μαράκα, η οποία ευχαρίστησε τους κυρίους Βασίλη
Μπαλάνη, Κωνσταντίνο Σπέγγο και την κυρία Εύα Ντελιδάκη καθώς και τις
φαρμακευτικές εταιρείες Merck και Αriti για την ευγενική τους χορηγία. Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στους χώρους του ETAL και ευχαρίστησε το προσωπικά για την άψογη εξυπηρέτηση.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ελληνικού-
Αργυρούπολης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά
Πλάκας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) στο τηλέφωνο 210 9600131 ή στο email: samskp@otenet.gr.

#########