Οι νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων ρινός και λάρυγγα θα αποτελέσουν το αντικείμενο του 2ου Workshop με θέμα “PHONO SURGERY AND LARYNGEAL COURSE, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η λεγόμενη ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική, που έχει πολλά οφέλη για τους ασθενείς, συμβάλλοντας στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και της ταλαιπωρίας τους.

«Τα κλασικά ανοικτά χειρουργεία έχουν αντικατασταθεί εν πολλοίς από τις ενδοσκοπικές τεχνικές. Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας καινοτόμα εργαλεία, που απλουστεύουν διαδικασίες ως τώρα χρονοβόρες, επίπονες και όχι πάντα απόλυτα ακριβείς. Η νευροπλοήγηση  δίνει μεγάλες δυνατότητες στον χειρουργό, ώστε να προσεγγίζει «δύσκολα» σημεία εντός του οργανισμού και να παρεμβαίνει καταλυτικά στην αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων» εξηγεί η Ανατολή Παταρίδου, Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής – Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, Επιστημονική Συνεργάτης των νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ και υπεύθυνη της Επιστημονικής Οργάνωσης του Workshop.

Νέες τεχνικές χειρουργικής

Ειδικότερα στη χειρουργική του λάρυγγα σημαντικές αλλαγές προς το καλύτερο επέφερε η λεγόμενη διαστοματική ενδοσκοπική χειρουργική με τη χρήση laser ή μικροεργαλείων.

Με τη μέθοδο αυτή οι επεμβάσεις γίνονται ανώδυνα, αναίμακτα και με εξαιρετική διατήρηση της φωνής, χωρίς εξωτερικές τομές και παραμονή στο νοσοκομείο, πλεονεκτήματα πολύ σημαντικά για τους ασθενείς. Εάν, δε, πρόκειται για κακοήθειες, με την ενδοσκοπική χειρουργική μπορεί να γίνει παράλληλα και η αφαίρεση του όγκου και η βιοψία.

Το Workshop απευθύνεται σε νέους ωτορινολαρυγγολόγους, οι οποίοι θέλουν να εξοικειωθούν με τις μοντέρνες τεχνικές ενδοσκοπικής χειρουργικής του λάρυγγα.

«Τα τελευταία χρόνια στην Ωτορινολαρυγγολογία έχει επικρατήσει η ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική αντιμετώπιση (minimally invasive surgery), με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργικότητας των οργάνων. Η ενδοσκοπική χειρουργική του λάρυγγα γίνεται χωρίς εξωτερικές τομές και εφαρμόζεται στην αντιμετώπιση καλοηθών παθήσεων, όπως οι κάλοι,  οι πολύποδες, οι κύστεις και η παράλυση των φωνητικών χορδών. Πολύ σημαντική είναι η εφαρμογή του laser CO2 και του  blue laser στην αντιμετώπιση του καρκίνου του λάρυγγα. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για έναν καρκίνο, ο οποίος, όταν διαγιγνώσκεται σε πρώιμα στάδια, έχει πλήρη ίαση, με εξαιρετική διατήρηση της φωνής» επισημαίνει η κ. Παταρίδου.

Η σημασία της εκπαίδευσης

Στην Ελλάδα οι νέες τεχνικές εφαρμόζονται στους ασθενείς και εξασφαλίζουν άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα, όπως τονίζει η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, παιδοΩΡΛ.

«Η επιστήμη μας προχωρά και η συνεχής εκπαίδευση είναι πλέον προαπαιτούμενο, εάν κάποιος θέλει να ηγείται του τομέα του. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, της διάθεσης για συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων γιατρών στις νέες τεχνικές και στις νέες εξελίξεις, διοργανώνεται το 2ο Workshop Χειρουργικής Ρινός-Λάρυγγα. Ας μην ξεχνάμε, ότι οι νέοι επιστήμονες είναι το μέλλον», τονίζει η κ. Παταρίδου.

Το Workshop θα διεξαχθεί στο ATTC CENTER στις 9 Δεκεμβρίου 2023 και τελεί υπό την αιγίδα του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ (της HEAL ACADEMY by HHG) και της Ευρωπαϊκής Λαρυγγολογικής Εταιρείας (ELS). Θα συμμετάσχουν διεθνώς διακεκριμένοι επιστήμονες και θα ανακοινωθούν ευρήματα μελετών πάνω στην εφαρμογή των νέων τεχνικών στο χειρουργείο.

#########