Θέλω να πούμε ορισμένα πράγματα σοβαρά, με την έννοια των πραγμάτων που αποτυπώνουν τις επιλογές που πρέπει να κάνουμε όλοι, για να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη μάστιγα των ναρκωτικών, ευθύνες που πρέπει να τις αναλάβουμε όλοι ανεξαιρέτως ,χωρίς τις γνωστές δυστυχώς έως τώρα προθέσεις ορισμένων ,να αφήνουν στις πλάτες ορισμένων πολιτών και μόνον ένα πρόβλημα ,το οποίο μόνο ταλαιπωρεί.

 

Κυρίες και κύριοι, όταν ήρθα σε αυτό το Υπουργείο, ο ΟΚΑΝΑ με ενημέρωσε και η κα Μαλλιώρη ότι είχε εκπονήσει ήδη ένα πρόγραμμα για την ίδρυση 17 νέων μικρών μονάδων απεξάρτησης, που θα εντάσσονταν σε νοσοκομεία της χώρας.
Με αυτόν τον λιτό τρόπο, θα μπορούσαμε να επιτύχουμε μία αποκέντρωση των ασθενών, μια αποκέντρωση η οποία θα ευνοούσε κατά βάση τους ίδιους, εξαντλώντας και τις λίστες αναμονής της ντροπής, αλλά οπωσδήποτε και ορισμένες πόλεις της χώρας μας, οι οποίες δεινοπαθούν από τη συμφόρηση που υπάρχει στα κέντρα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ και αναφέρομαι στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη.

Αποδέχθηκα αμέσως αυτή την πρωτοβουλία και προσπάθησα να της εξασφαλίσω χρήματα και προσωπικό. Και κατάφερα να εξασφαλίσω αυτά τα απαιτούμενα χρήματα των λιτών επαναλαμβάνω μικρών μονάδων, κατάφερα επίσης,-παρόλη τη γενικότερη οικονομική δυσκολία και τους κινδύνους που εγκυμονεί η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα- να εξασφαλίσω και περίπου 111 άτομα για προσωπικό που θα στελεχώσει τις συγκεκριμένες μονάδες.
Είχα δεσμευτεί ότι το πρόβλημα των κέντρων των πόλεων στην Αθήνα, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, θα προσπαθήσω όσο μπορώ να το λύσω. Δεν ξέρω τα στοιχεία του θέματος στη Θεσσαλονίκη, γνωρίζω όμως ως Έλληνας πολίτης, τα προβλήματα που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας και γνωρίζω δυο φορές και τα προβλήματα που υπάρχουν στο κέντρο του Πειραιά.

Συνεργάστηκα με τον κ. Μίχα, συνεργάστηκα και με τον κ. Μιχαλολιάκο εύκολα, εύκολα επαναλαμβάνω,και, έδωσα μία πολιτική υπόσχεση, ότι τον Αύγουστο και στη συνέχεια τον Οκτώβριο του 2011 το κέντρο του Πειραιά θα καθαρίσει, γιατί το πρόγραμμα των 17 νέων μονάδων, είναι σε εξέλιξη και η αποκέντρωση θα επιφέρει μόνο όφελος.

Οι ασθενείς, θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε περισσότερα των υπαρχόντων σήμερα, κέντρα απεξάρτησης.Αυτό, θα σημάνει εξάντληση και της λίστας της ντροπής καθώς και τό ότι, θα καθαρίσουν τα κέντρα του Πειραιά ,της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από αυτό ,το οποίο ζουν οι άνθρωποι που κατά κακή τους τύχη ,έχουν εκεί τις εργασίες τους ή την περιουσίες τους.

Ξαφνικά κυρίες και κύριοι όμως, επιχειρείται να σταματήσει αυτό το πρόγραμμα. Σας ομιλεί ένας δικηγόρος, δε σας ομιλεί ένας γιατρός κι αυτό, ίσως είναι καλό ίσως είναι και κακό, δεν ξέρω, πάντως εμένα με μεγάλη ευκολία οι δικές μου προσλαμβάνουσες, μπορούν να ταξινομήσουν τα στοιχεία του θέματος και να καταλήξουν σε αποφάσεις.
Ως Υπουργός υγείας επισκέφθηκα, με μία καταγραφή στο μυαλό μου -πώς να πω ?…λογική- μονάδες τέτοιες ,σε άλλους Δήμους της πατρίδας μας και είδα ότι συντελείται το πρόγραμμα της απεξάρτησης στα κέντρα των πόλεων, χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς κανένα, μα κανένα ,μα κανένα, πρόβλημα.

Αντιθέτως, στους Δήμους εντός των ορίων των οποίων τα υπάρχοντα νοσοκομεία στο εσωτερικό τους θα αποκτήσουν αυτές τις νέες μονάδες, στους Δήμους της Αττικής ,βρήκα έχθρα -οριζοντίως υπάρχουσα- στα πολιτικά κόμματα και ουχί,καθέτως.
Βρήκα αντιπαράθεση, όχι σε μας .Η μικρή ,λιτή μονάδα, που θα αποκεντρώσει τις μονάδες της Θεσσαλονίκης του Πειραιά και της Αθήνας, θα βοηθήσει τους ανθρώπους να απεξαρτηθούν. Θα βοηθήσει τους γείτονες με τον ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά ,στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα βοηθήσει τα κέντρα των πόλεων, την επιχειρηματική δραστηριότητα, την οικονομική και κοινωνική ζωή.
«Όχι σου λέει σε μένα, αλλού ναι, πήγαινέ το αλλού, όχι σε μένα. ».Μα, δε θα έρθει σε σένα κύριε, θα έρθει στο νοσοκομείο που γειτνιάζει ή ευρίσκεται στον Δήμο σου. « Όχι σε μένα, δίπλα έχει σχολείο, δίπλα έχει κάτι, δίπλα έχει σπίτια, δίπλα έχει…», οτιδήποτε άσχετο με το θέμα ,με το οποίο θα τεθεί εν κινδύνω.

Αναρωτιέμαι κυρίες και κύριοι μπροστά σας, πολλοί Δήμοι της Αττικής έχουν στο πλαίσιό τους, τα γεωγραφικά νοσοκομεία και στα νοσοκομεία μπαίνουν και βγαίνουν άνθρωποι που έχουν aids, μπαίνουν και βγαίνουν άνθρωποι και αυξάνονται αυτοί, επαναλαμβάνω ,που έχουν aids.
Γιατί το πρόβλημα του aids το 2010 και το 2011 επιδεινώνεται στη χώρα μας, ως συνέπεια και αυτό της χρήσης των ναρκωτικών, όπου εξαρτημένοι άνθρωποι μεταδίδουν ο ένας στον άλλον, την ασθένεια μέσα από τις σύριγγες, όπως μας δείχνουν οι μελέτες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και λόγω της παράνομης μετανάστευσης και της πορνείας.
Το πρωί στο Δημαρχείο Αθηνών, με τον κ. Καμίνη, έστειλα μήνυμα στους Έλληνες, να αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή με την αδήλωτη πορνεία των δρόμων της Αριστοτέλους της 3ης Σεπτεμβρίου και του κέντρου της Αθήνας, γιατί μεταφέρουν το πρόβλημα στις οικογένειες τους.

Λοιπόν, στα νοσοκομεία μπαίνουν τέτοιοι ασθενείς,τότε, δεν γειτνιάζουν τα νοσοκομεία, με τα σχολεία και με τα σπίτια; Μπαίνουν ασθενείς που ολοένα και αυτοί αυξάνονται, λόγω της παράνομης μετανάστευσης- τα στοιχεία είναι και του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και του αντίστοιχου ΚΕΕΛΠΝΟ της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, μπαίνουν και βγαίνουν πολίτες με φυματίωση, μπαίνουν και βγαίνουν, πολίτες με διάφορες λοιμώξεις.
Ποιο είναι το πρόβλημα, με το να μπαίνει και να βγαίνει σε ένα τέτοιο χώρο και ένας ασθενής που θέλει να ξεφύγει από τα ναρκωτικά; Τι έχουμε πάθει και η άρνηση να συμπεριλάβουμε στα δεδομένα του νοσοκομείου μας- και αυτό τι σημαίνει για την Αθήνα το κέντρο της, τον Πειραιά το κέντρο του, τη Θεσσαλονίκη και το κέντρο της- τη συμφορά που υπάρχει σήμερα.;

Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι ως Υπουργείο Υγείας, να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία. Ζητάμε συνεννόηση, ζητάμε συνεργασία, αλλά επειδή οι μήνες περνούν κι εμείς κυρίες και κύριοι δεν είμαστε στο Υπουργείο για να βλέπουμε το χρόνο να περνάει, αλλά για να τον αξιοποιούμε, εγώ έδωσα μία δέσμευση για τον Πειραιά και θα την τηρήσω ευλαβικά.
Όποιος δε θέλει τη συνεργασία δεν μπορεί να θέλει ταυτοχρόνως να υποφέρει ο Πειραιάς, να υποφέρει η Αθήνα, να υποφέρει η Θεσσαλονίκη. Όταν θα κοιτάς τον κ. Μιχαλολιάκο στα μάτια και θα είσαι Δήμαρχος Δήμου που αρνείται μια μονάδα που θα εξυπηρετεί εκατό άτομα, πρέπει να του λες, ότι εγώ είμαι η αιτία του προβλήματός σου, εγώ είμαι ο αντίπαλός σου.
Κι επειδή όλα αυτά ,ανήκουν στο χώρο μιας ρομαντικής πολιτικής συζήτησης, η οποία ποτέ δε γίνεται στη χώρα, γιατί κανένας δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, εγώ την 1η Οκτωβρίου θα κλείσω τον ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά και θα σας μεταφέρω όλες τις ευθύνες.
Θα σταματήσει η παροχή ιατρικής προστασίας στους ασθενείς που βρίσκουν καταφύγιο στον ΟΚΑΝΑ του Πειραιά και θα δείξω με όσο πιο χαρακτηριστικό τρόπο μπορώ, ποιοι είναι εκείνοι, οι οποίοι δεν δέχονται και δημιουργούν πολιτικά προβλήματα στο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση και στη χώρα.

Ποιοι είναι εκείνοι ,οι οποίοι δεν δέχονται ,παίζοντας ένα πολιτικό παιχνίδι τελικά και ξαναλέω ότι αυτό είναι οριζόντιο.Δεν υπάρχουν παρατάξεις από αυτές τουλάχιστον που συνήθως κερδίζουν τις δημοτικές εκλογές, που είναι άμοιρες ευθυνών.
Πολλές φορές συνήντησα, γιατί έχω την τιμή να είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ, το πρόβλημα να εντοπίζεται στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη και σε πολιτικούς μου φίλους, που παίρνουν πρωτοβουλίες να σηκώσουν πανό και να μου δημιουργήσουν προβλήματα ανοίγοντας θέματα και σέρνοντας Δημάρχους της Νέας Δημοκρατίας.
Συνήντησα βέβαια και το ακριβώς αντίθετο και με ειλικρίνεια σας το εκθέτω και το καταθέτω, κυρίες και κύριοι δε γίνεται να λέμε πάρε Καμίνη τις ευθύνες εσύ και μην τολμήσεις να μου δώσεις κάποια από την ευθύνη σου, γιατί θα σηκώσω πανό, αντάρα αντιδράσεων και δε θα επιτρέψω να γίνει τίποτε, πάρε εσύ Μιχαλολιάκο κι εσύ Μπουτάρη όλο το πρόβλημα και φάτο.
Δεν είναι έτσι. Δεν είναι έντιμο αυτό, δεν είναι καθαρό. Εμείς εδώ, κάνουμε έναν αγώνα. Θα τον κάνουν και οι επόμενοι που θα έρθουν στη θέση μου. Δεν υπάρχει εδώ πολιτική, κομματική διάκριση. Το πρόβλημα είναι το ίδιο, είτε είναι η Νέα Δημοκρατία, είτε είναι το ΠΑΣΟΚ. Οι λίστες της ντροπής όμως ,ντροπιάζουν όλους
Οι λίστες της ντροπής, επιφέρουν τα προβλήματα που ταλανίζουν την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, δηλαδή τους ανθρώπους που έρχονται μην τυχόν και μπουν σ’ ένα πρόγραμμα και γίνονται θύματα του οργανωμένου εγκλήματος, που εμπορεύεται τα ναρκωτικά.
Εάν εξαντληθεί αυτή η λίστα, δε θα υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές για να ευδοκιμεί το εμπόριο του οργανωμένου εγκλήματος. Και τέλος, θ’ ανακουφιστούν και οι άνθρωποι που χάνουν τις περιουσίες τους στα κέντρα των πόλεων που προανέφερα.
Δεν κάνω αυτή την εισαγωγή για λόγους που δε σχετίζονται με την πράξη. Σας δίνω το λόγο μου, από το πόστο του Υπουργού Υγείας, αν είμαι τότε, την 1η Οκτωβρίου, τον Πειραιά θα τον κλείσω εγώ. Θα τον κλείσω με τα χέρια μου τα ίδια. Στις 2 Οκτωβρίου κ. Δήμαρχε, ο ΟΚΑΝΑ δε θα υπάρχει.
Αλλά μέχρι τότε πρέπει να δεχθούμε όλοι μαζί, κι εγώ θα καλέσω και την ΚΕΔ με τον κ. Κακλαμάνη και την ΚΕΔ με τον επόμενο Πρόεδρό της.Θα τους καλέσω να με βοηθήσουν. Ζήτησα τη στήριξη του Πρωθυπουργού προχθές. Του εξήγησα το πρόβλημα. Η ντροπή θα μεταφερθεί σ’ εκείνον ,που δε δέχεται τη συνεργασία.

Σας καλώ να φανταστούμε ποιο θα είναι το πρόβλημα ,όταν εφαρμοστεί η απόφασή μας, που προσπαθώ να την καθολικεύσω και σε μια εβδομάδα θα έχετε την απόφαση.Το Υπουργείο δεσμεύεται να το βάλει θέμα στο επόμενο ΚΕΣΥΠΕ, που βέβαια έχει θέμα τις συνενώσεις των νοσοκομείων, θα βάλουμε κι αυτό.
Η κατεύθυνση που έχουμε δώσει είναι: Όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά, δηλαδή της 1ης και της 2ης ΔΥΠΕ και της 3ης και 4ης, η Θεσσαλονίκη δηλαδή, θα πάρουν μια μικρή μονάδα. Μου έχουν κάνει από τον ΟΚΑΝΑ τις προϋποθέσεις. Δεν είναι θέμα που δε σχετίζεται με προϋποθέσεις, σχετίζεται με προϋποθέσεις. Τι πρέπει να έχεις για να μπορείς να δεχτείς έναν τέτοιο ασθενή. Θα διαιρεθεί το πρόβλημα. Και η διαίρεση αυτή θα οδηγήσει γρήγορα στην επίλυσή του.
Παρακαλώ πάρα πολύ, επειδή ξέρω πόσο εύκολα ψαρεύει κανείς σε θολά νερά, να ξεσηκώνει δημότες, «μας φέρνουν εδώ τον ΟΚΑΝΑ», πολύ απλό είναι αυτό. Και πολύ πιο δύσκολο είναι να λύσεις το πρόβλημα. Ζητάμε συνεργασία. Και σας ζητώ να κατανοήσετε την έντασή μου ,διότι περνάνε οι μήνες και το πολιτικό παιχνίδι, παίζεται με όρους που δεν είναι έντιμοι.

«Εγώ ,ένα όχι θα σου πω» σου λέει ο Δήμαρχος Χ και πήγαινε και κόψε το λαιμό σου. Και το ΟΧΙ θα στο κάνω και έντονο, θα σου φέρω κόσμο που θα σου φωνάζει. ΟΧΙ, να φύγεις από δω και να μείνεις στον Πειραιά, να μείνεις στο Μιχαλολιάκο, ,να μείνεις στον Καμίνη». Αναρωτήθηκα: Μπορούμε να φτιάξουμε μια εγκατάσταση 30 χιλιόμετρα, 40 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, να τους πάμε όλους εκεί; Η απάντηση είναι αρνητική. Δε γίνεται. Για μια σειρά από λόγους.
Η λύση είναι μία: Διαίρεση της ευθύνης. Σ’ αυτή τη λύση ,θα προχωρήσουμε χωρίς ολιγωρία, χωρίς καθυστερήσεις. Ζητάμε με αγωνία, συνεργασία. Και παρακαλώ όποιον έχει αντίρρηση την οποία βασίζει σε επιχειρήματα, αυτά που λέει στους δημότες του ,να τα πει κι εδώ που είμαστε όλοι μαζί.

Αυτά ήθελα να σας πω, το Υπουργείο λογοκρίνεται, δε θα ξαναμιλήσει παρά μόνο απαντώντας σε ερωτήσεις. Η κα Μαλλιώρη είναι εδώ ,να παράσχει διευκρινίσεις, ήταν παρούσα και αυτό την τιμά και στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιώς.
Θα σας παρακαλέσω να μου υποδείξει κάποιος από σας, πώς θα δώσουμε το λόγο. Ο κ. Καμίνης θέλει να φύγει, ο κ. Μιχαλολιάκος θέλει να φύγει, και ο κ. Χιωτάκης θέλει να φύγει, όλοι θέλουν να φύγουν. Πώς θα δώσουμε το λόγο; Εγώ θα παρακαλούσα κ. Καμίνη να μη φύγετε. Γιατί αν και σήμερα φύγει η μέρα, εγώ μετά με ποιον θα μιλάω κ. Καμίνη;

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Πάντως εγώ είμαι από τους Δήμους που έχω κατονομάσει το νοσοκομείο που θα δεχθεί τμήμα του ΟΚΑΝΑ, είναι το ΕΛΠΙΣ. Αλλά θέλω να πω δυο λόγια. Είναι Δημοτικό Νοσοκομείο.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι δικό σας νοσοκομείο. Είναι και το πιο καλό μου παράδειγμα. Πήγα στο νοσοκομείο αυτό, επισκεπτόμενος τα νοσοκομεία ως είχα υποχρέωση στην αρχή, μου έδειξε ο Διοικητής του που θα μπει το λυόμενο. Το λυόμενο θα μπει απέναντι από τα προσφυγικά και μετά τα προσφυγικά, είναι η λεωφόρος Αλεξάνδρας και δίπλα είναι η ΓΑΔΑ. Δίπλα δε στο λυόμενο, είναι τα πλυντήρια.
Δηλαδή εξαιρετική χωροθέτηση, μπράβο του. Μπορεί κανείς να πει «όχι» σ’ αυτό; Η άλλη μονάδα ,θα είναι σ’ ένα υπόγειο ενός νοσοκομείου που έχει χώρο. Πώς τα νοσοκομεία της περιφέρειας, ζητάνε τις εγκαταστάσεις αυτές και οι Δήμαρχοι του λεκανοπεδίου, δεν τις δέχονται;

#########