Δράσεις ενημέρωσης του κοινού στο Ηράκλειο Κρήτης από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία στο πλαίσιο της καμπάνιας της.

103.000.000 ασθενείς με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις μόνο στην Ε.Ε., με πολλούς από αυτούς να παραμένουν αδιάγνωστοι.

Η 12η Οκτωβρίου κάθε έτους είναι η παγκόσμια ημέρα αρθρίτιδας, που αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα. Θεσπίστηκε το 1996 από τον οργανισμό Arthritis and Rheumatism International (ARI) και είναι μία ευκαιρία να ακουστούν οι φωνές των ανθρώπων που πάσχουν από αυτά τα νοσήματα.

Υπολογίζεται ότι οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις είναι πάνω από 200 και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία των ανθρώπων που πάσχουν από αυτές.

Μόνο στην Ευρώπη πάσχουν από ρευματικά νοσήματα 103 εκατομμύρια άνθρωποι και πολλοί από αυτούς παραμένουν αδιάγνωστοι. Τα συχνότερα και τα πιο γνωστά είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, οι σπονδυλαρθρίτιδες, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σκληρόδερμα, η εκφυλιστική αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, η ρευματική πολυμυαλγία, η ινομυαλγία, η οστεοπόρωση και άλλα.

Τα νοσήματα αυτά έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, προσβάλλουν όλες τις ηλικίες και προκαλούν πόνο και ανικανότητα. Αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα μπορούν να οδηγήσουν σε αναπηρία και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Οι στόχοι της παγκόσμιας ημέρας αρθρίτιδας  είναι :

  • Η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας και των ανθρώπων που πάσχουν από ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα, όπως επίσης και η ενημέρωση του κοινού για αυτά
  • Η ενημέρωση της πολιτείας, ώστε να ληφθούν υπόψη στις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στους τομείς της υγείας και
  • Η εξασφάλιση δικτύου υποστήριξης για τους ασθενείς και για τους ανθρώπους που τους φροντίζουν

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας δίνει την ευκαιρία να ακουστούν πολλές φωνές σε όλο τον κόσμο για την αρθρίτιδα και τα ρευματικά νοσήματα, μέσω των Ρευματολογικών εταιριών και των συλλόγων ασθενών, με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αρθρίτιδα, όπως επίσης και την επισήμανση για το πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη όσον το δυνατόν πιο γρήγορα της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), σε συνεργασία με το Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης, διοργάνωσε στις 12 και 13 Οκτωβρίου, στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού, στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων της καμπάνιας της #Tosomasoumilaei.

Στα περίπτερα που είχαν στηθεί για τον σκοπό αυτό, το κοινό του Ηρακλείου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί ζωντανά από ένα Avatar, όπου η ψηφιακή φιγούρα ειδικού ιατρού – ρευματολόγου απαντούσε άμεσα σε όλες τις  ερωτήσεις τους σχετικά με τις ρευματοπάθειες.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) κα Ευαγγελία Καταξάκη, δήλωσε σχετικά: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ρευματικά νοσήματα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι. Για αυτό τον λόγο, είναι εξόχως σημαντικές οι καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού. Η καμπάνια της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας #Tosomasoumilaei, χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, δίνει τη δυνατότητα μέσω ενός avatar που έχει τη μορφή ενός ιατρού – ρευματολόγου, να απαντηθούν οι ερωτήσεις του κοινού σε πραγματικό χρόνο, καθώς το κοινό μπορεί να συνομιλήσει με το avatar. Η ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση, μπορούν να δώσουν την ευκαιρία στους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), μέσω της καμπάνιας ενημέρωσης “το σώμα σου μιλάει, άκουσε το”, προτρέπει κάθε ασθενή με συμπτώματα από τις αρθρώσεις, να ακολουθήσει το σύνθημα για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας:

“Πάρε τη ζωή στα χέρια σου – Ενημερώσου”

 

#########