Το 1898, την περίοδο της 2 βιομηχανικής επανάστασης, ο D.D.Palmer ιδρύει την πρώτη Σχολή Χειροπρακτικής με μαθητές απο όλες τις πολιτείες της Αμερικής.
Η ιστορία συνεχίζεται με το γιό του D.D.Palmer, τον Βartlett Joshua Palmer που θεωρείται ως σήμερα ο άνθρωπος που εξέλιξε τη Χειροπρακτική. Ο Β.J., απόφοιτος ιατρός και φιλόσοφος της χειροπρακτικής σχολής του πατέρα του (1902), αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην επιστήμη της Χειροπρακτικής. Επηρεασμένος απο τη ζωή και το έργο του πατέρα του θέλησε να φέρει στην επιφάνεια και να εμβαθύνει στη φιλοσοφία, στην επιστήμη και στην τέχνη της Χειροπρακτικής. Πατέρας και υιός, ήρθαν πολλές φορές σε διαμάχη για το αν θα έπρεπε η επιστήμη αυτή να γίνει γνωστή ή αν απλά θα έπρεπε να μείνει ένα οικογενειακό μυστικό-κημύλειο. Με την άποψη του νεότερου να υπερισχύει και με το ταλέντο του Dr.Β.J.Palmer να θεραπεύει χιλιάδες κόσμο απο ανίατες ασθένειες η Χειροπρακτική άρχισε να κερδίζει την εύνοια και το σεβασμό πολύ κόσμου.

Η οικογένεια Palmer βρίσκεται κυνηγημένη δικαστικά σε μία πολύ δύσκολη περίοδο που όλα βρίσκονται σε ταραχή και αμφισβήτηση. Mε D.D.και Β.J.Palmer κατηγορούμενους , απο άλλους γιατρούς της εποχής, οτι ασκούν ιατρική χωρίς άδεια, η Χειροπρακτική στέκεται στα πόδια της και αποδεικνύει οτι οι σύγχρονοι αυτοί γιατροί δεν είναι τσαρλατάνοι.
Ο D.D.Palmer απογοητευμένος με το κλίμα της εποχής του και τσαντισμένος με το γιο του για τη μη συντηρητική του στάση στο θέμα εξάπλωσης της επιστήμης, αποφασίζει να απόχωρήσει απο το προσκήνιο. Κουρασμένος και μόνος του ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και ξεψυχεί το 1918 στην Καλιφόρνια. Ο B.J.Palmer παραμένει στο Davenport συνεχίζει τη δράση του και τα κυρήγματά του. Ήταν ο άνθρωπος, που εμείς οι Χειροπράκτες της νέας εποχής , χρωστάμε τις επιτυχίες μας και την εκτίμηση σας. Η αξία, το μέγεθος και το κύρος του έργου του ξεπερνάει τα όρια του συμβατού.

Σε τι επίπεδο έχει εξελιχθεί η Χειροπρακτική μέχρι σήμερα;

Με εκατομμύρια συγγράματα, παρακολουθήσεις και αναλυτική έρευνα κατάφερε να αποδείξει πως πίσω απο τις ανατάξεις υπάρχει η επιστήμη και όχι κάτι σκοτεινό και εξωπραγματικό. Εισάγοντας τη μέθοδο της συστηματικής αξιολόγησης στη δουλειά του απέδειξε τις θεωρίες του πατέρα του.
Ένα απο τα πράγματα που για εκείνον θεωρείτω σημαντικό ήταν η πλήρης εξέταση και ανάλυση του προβλήματος. Μαζί με τη γυναίκα και συναδελφό του, Dr. Mabel Palmer (η πρώτη κυρία της Χειροπρακτικής),
αναπτύσουν το δικό τους τρόπο ακτινοσκόπησης και εισάγουν την ακτινολογία, στην επιστήμη της Χειροπρακτικής, σαν διαγνωστικό μέσο. Με πολύ συγκεκριμένες ακτινογραφίες, κυρίως στην άνω αυχενική μοίρα, και με την δημιουργία μηχανημάτων ανίχνευσης υπερεξαρθρωμένων σπονδύλων ο B.J.Palmer ανέπτυξε τη δική του τεχνική, Τoggle Recoil. Με συγκεκριμένες ανατάξεις στην ατλαντοαξονική κυρίως άρθρωση θεράπευσε ακόμα πιο πολύ κόσμο που έπασχε απο χρόνια σπλαχνικά και μυοσκελετικά προβλήματα υγείας.

Πολλές τεχνικές θα αναπτυχθούν στη συνέχεια, για να εξυπηρετήσουν τα προβλήματα και τις ανάγκες του κόσμου.
Το 1905 ιδρύεται το πρώτο Πανεπιστήμιο Χειροπρακτικής στο Davenport, Iowa.
Το έργο του D.D. και B.J. Palmer το συνέχισε ο Daniel David Palmer γιος του B.J. Με το χαρακτηρισμό του σαν
Eκπαιδευτής της Χειροπρακτικής ο νεότερος Palmer εκσυγχρονίζει το έργο της οικογένειας του και το πρώτο Πανεπιστήμιο Χειροπρακτικής στον κόσμο αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη φήμη. Με το πανεπιστήμιο να κατέχει τη μεγαλύτερη οστεολογική συλλογή παγκοσμίως, κάνει την αρχή και πανεπιστήμια Χειροπρακτικής αρχίζουν να ανοίγουν σε όλο τον κόσμο. Τριανταπέντε εκπαιδευτικά ιδρύματα λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Βραζιλία, Νότιο Αφρική, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία και Γαλλία.

Η προσέγγιση του Χειροπράκτη στην κάθε πάθηση γίνεται μέσω νευρικού συστήματος
. Η καλή υγεία κατά ένα μεγάλο ποσοστό εξαρτάται απο την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα διάφορα συστατικά στοιχεία του σώματος, όπως τα κύτταρα και τα όργανα λειτουργούν με ερεθίσματα, που μεταδίδονται μέσω του νευρικού συστήματος. Όταν υπάρχουν εμπόδια ή διατάραξη στη διέλευση των νευρικών ερεθισμάτων, τότε τα κύτταρα ή τα όργανα του σώματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά. Έτσι σαν αποτέλεσμα, έχουμε την ασθένεια.

Η σπονδυλική στήλη δεν θα πρέπει να φαίνεται σαν ένας σωρός απο οστά και μία κατασκευή με σημεία σύνδεσης των μυών κίνησης και στάσης. Είναι γεγονός οτι τα πιο ευαίσθητα και σημαντικά όργανα του νευρικού συστήματος, ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, βρίσκονται αγκαλιασμένα και προστατευόμενα απο το κρανίο και τη σπονδυλική στήλη αντίστοιχα. Μέσα απο τη σπονδυλική στήλη εξέρχονται τα 31 ζεύγη σπονδυλικών νέυρων που τροφοδοτούν τους διάφορους ζωτικούς ιστούς. Παρ’όλο όμως που η σπονδυλική στήλη παρέχει προστασία στα ζωτικά αυτά νεύρα μπορεί να προκαλέσει και διαταραχές στο νευρικό και ακολούθως στα υπόλοιπα οργανικά συστήματα.

Κάτι τέτοιο μπορεί πολύ εύκολα να γίνει όταν κάποιος σπόνδυλος βρίσκεται εκτός φυσιολογικής θέσης και πιέζει ή εγκλοβίζει κάποιο νεύρο του νωτιαίου μυελού. Η Χειροπρακτική υποστηρίζει και αποδυκνύει πως οι περισσότερες ασθένειες ξεκινούν απο τη δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος. Με πολύ συγκεκριμένες ανατάξεις σπονδύλων ο Χειροπράκτης αφαιρεί την πίεση απο τα εξερχόμενα σπονδυλικά νεύρα. Λαμβάνοντας πάντα υπ’όψην την ηλικία, το στάδιο, το είδος της πάθησης, τον τρόπο ζωής και τους ψυχολογικούς παράγοντες ένας Δρ.Χειροπρακτικής μπορεί να βοηθήσει την υγεία σας.

Πώς θα είμαστε σίγουροι ότι έχουμε «πέσει» σε σωστά χέρια Χειροπράκτη;

Ο Δρ. Χειροπρακτικής προφανώς γνωρίζει και δεν ανατάσσει κάθε κινούμενο σπόνδυλο ή εξωσπονδυλική άρθρωση. Φοβού όσους «επαγγελματίες», διδασκόμενους απο σεμιναρειακά μαθήματα και βιβλία, με ελάχιστες ώρες διδασκαλίας και χωρίς πρακτική εξάσκηση, που προσπαθούν να σας πείσουν πως ο γενικός χειρισμός της σπονδυλικής στήλης κάνει καλό.

Με ποιό δικαίωμα μπορεί κάποιος να πάρει τέτοια ευθύνη και να κάνει πράξη τις λιγοστές του γνώσεις περί σπονδυλικών και όχι μόνο παθήσεων, πάνω σας. Ποιός παίρνει την ευθύνη και ιδρύει μη αναγνωρισμένες σχολές που διδάσκουν άτομα να εξετάζουν, να αναλύουν και να θεραπεύουν μυοσκελετικές παθήσεις (αναφέρομαι σε γεγονότα και σχολές δίχως επιστημονικό υπόβαθρο, στην Ελλάδα). Σπονδύλους και οστά μπορεί ο οποιοσδήποτε να κινήσει. Μην ξεχνάτε τους γιδοβοσκούς των οροπεδίων που αναγκαστικά μάθαιναν να βάζουν τα οστά των προβάτων στη θέση τους ωστε εκείνα να μπορέσουν να περπατήσουν πίσω στη στάνη για άρμεγμα. Ίσως να ακούγεται υπερβολικό, όμως έτσι είναι. Υπάρχουν άνθρωποι στο χώρο υγείας, χωρίς να έχουν τον τίτλο του ιατρού, που χειρίζονται ανατομικά ασθενείς μην έχοντας εξετάσει την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του ΚΡΑΚ. Έλλειψη γνώσεων και επιπολαιότητα θεωρείται.

Ο χειροπράκτης πρέπει να είναι ικανός:
Να βρίσκει ποιός σπόνδυλος είναι υπερξαρθρωμένος
Πότε αυτός ο σπόνδυλος είναι υπερξαρθρωμένος
Ποιός δεν είναι και Πότε δεν είναι εκτός θέσης
Πως να αποδεικνύει οτι υπάρχει νευρική διαταραχή
Πως να αποδυκνύει την ακριβή θέση υπερξαρθρωμένου σπονδύλου
Πως να αποδυκνύει την ακριβή κατεύθυνση της ανάταξης


Το σώμα μετά αναλαμβάνει το υπόλοιπο έργο. Ας μην είμαστε αχάριστοι και ξεχνάμε την ενδελεχή ύπαρξη του ανθρώπινου σώματος. Την τελειότητα στην κατασκευή και στη λειτουργία του. Το ανθρώπινο σώμα φτιάχτηκε, πλουτισμένο με την ικανότητα αυτοΐασης και αυτοθεραπείας. Ο ομοιοστατικός λοιπόν χαρακτήρας του είναι που προσπαθεί να φέρει μία αρμονία και να θεραπεύσει.
Έπειτα απο τόσες μελέτες και έρευνες στον χώρο της υγείας η Χειροπρακτική πλέον μετά την κλασσική ιατρική και την οδοντιατρική είναι ο τρίτος θεραπευτικός κλάδος υγείας στην Αμερική
. Η φοίτηση της Χειροπρακτικής σήμερα απαιτεί 8 με 9 ακαδημαϊκά έτη.

Παρ’όλα αυτά στην Ελλάδα, τη χώρα που γεννήθηκε η Χειροπρακτική βρισκόμαστε σε πολύ εμβρυονικά στάδια.

Με το Δρ. Κλεάνθη Λιγυρό, ο πρώτος Έλληνας ιατρός που σπούδασε Χειροπρακτική και φίλος του D.D.Palmer, να κάνει την αρχή του αγώνα της εδρέωσης της επιστήμης στα ελληνικά πανεπιστήμια ο αγώνας συνεχίζεται απο τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χειροπρακτικής. Παρά την κατοχύρωση και θεσμοθέτηση του επαγγέλματος Πανευρωπαϊκά, η Ελλάδα μένει πίσω. Μετά απο τόσα χρόνια η νομοθεσία και το σύστημα υγείας δεν έχει πάρει αποφάσεις που να εισάγουν την επιστήμη της Χειροπρακτικής στα πρωτοβάθμια προγράμματα περίθαλψης-υγείας.

Για την δική σας ασφάλεια και καλύτερη ποιότητα ζωής σας παρακαλώ να απευθύνεστε σε επιστήμονες, απόφοιτους αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων, και όχι σε άτομα με σεμιναρειακές γνώσεις για το χειρισμό της σπονδυλικής στήλης. Σαν Δρ. Χειροπρακτικής αναφερόμαστε πάντα σε παθήσεις και θεραπείες της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος.

 

 

 

Σταύρος Σκαρπαθάκης

(Δόκτωρ Χειροπρακτικής) American College of Greece, Louisiana West Monroe University , Palmer College of Chiropractic Aπόφοιτος Palmer College of Chiropractic στο Davenport, Iowa Το πρώτο πανεπιστήμιο Χειροπρακτικής στον κόσμο.Μαζί με το πτυχίο Δρ.Χειροπρακτικής , και τον τίτλο απο το Αμερικάνικο κράτος έχει το διακαίωμα να έχει ακτινογραφικά και φυσικοθεραπευτικά μέσα, μηχανήματα στο χώρο του.Διετέλεσε βοηθός καθηγητή πανεπιστημίου , στο Davenport,Iowa , στο μάθημα Νευρομυικού Συστήματος και Παθολογίας.Παρακολούθησε πολλά εξωπανεπιστημιακά Σεμινάρια για αθλητικές κακώσεις και αποκατάσταση.Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών εργάστηκε στο τμήμα φυσικής αποκατάστασης του νοσοκομείου (φυσιατρικής και φυσικοθεραπείας)
Ετήσια συμμετοχή στα πανευρωπαϊκά Συνέδρια Χειροπρακτικής.μηνιαία αρθογράφηση στο περιοδικό Holistic Life.Ενεργό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χειροπρακτικής ,του Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών και του Aμερικάνικου Συλλόγου Αποφοίτων Χειροπρακτικής.

#########