Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας, Δημάρχων της Αττικής αλλά και από όλη την Ελλάδα, κορυφαίων επιστημόνων από το χώρο της υγείας και πλήθους αυτοδιοικητικών, ξεκίνησε το 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του  Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ΕΔΔΥΠΠΥ (6-8 Οκτωβρίου) με  τίτλο «Η Αυτοδιοίκηση κοντά στον άνθρωπο για Ενιαία Υγεία & έναν καλύτερο πλανήτη», το οποίο πραγματοποιείται στη Βούλα υπό την αιγίδα και την πλήρη ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής.

Χαιρετισμούς απεύθυναν στην έναρξη του συνεδρίου ο Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρης και η Υφ. Υγείας Ζ. Ράπτη, ενώ κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σ. Τσιόδρας. Το συνέδριο χαιρέτισαν μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, η Υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως, ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος, ο Υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκης οι οποίοι συνεχάρησαν το ΕΔΔΥΠΠΥ και τον Πρόεδρο του Γ. Πατούλη για το έργο τους, υπογραμμίζοντας όλοι τη σημασία της διατήρησης της υγείας των πολιτών, μέσα κυρίως από την πρόληψη.

Παράλληλα αναγνώστηκε χαιρετισμός που απέστειλε ο Υπουργός Τουρισμού Β. Κικίλιας ενώ μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος χαιρέτισε το Συνέδριο ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας, Δ. Κάρναβος εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου.

 Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε  ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Πατούλης ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία  τους όλους τους συμμετέχοντες, επισήμανε μεταξύ άλλων πως η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμίδα διαχρονικά έχει δείξει έμπρακτα με συγκεκριμένες δράσεις, την ευαισθησία και τη σπουδή της, σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση της υγείας των πολιτών, με έμφαση στην πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

«Μέσα από αυτό το τριήμερο συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ στο οποίο πιστεύω ότι θα γίνουν πολύ εποικοδομητικές και χρήσιμες συζητήσεις και τοποθετήσεις από επιστήμονες και αυτοδιοικητικούς εγνωσμένου κύρους, θέλουμε να διαμηνύσουμε την προτεραιότητα που έχουμε ως Αυτοδιοίκηση να δημιουργήσουμε  πόλεις υγιείς, πόλεις ευεξίας» τόνισε και πρόσθεσε πως οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης ενωμένοι, σε συνεργασία με την πολιτεία, τον επιστημονικό κόσμο και την κοινωνία των πολιτών, θα συνεχίσουν να εργάζονται και να πραγματοποιούν στοχευμένες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα εξήρε το επιστημονικό προσωπικό της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει «γιατρούς-αστέρια» που διακρίνονται σε όλο τον κόσμο και σημείωσε πως πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να δοθούν τα κίνητρα, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα οι νέοι επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό.

«Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί πυλώνα διασφάλισης της διατήρησης της υγείας των πολιτών. Στόχος μας  οι υγιείς κοινωνίες και ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά μας» τόνισε και αναφέρθηκε στο έργο του ΕΔΔΥΠΠΥ, ενός πιστοποιημένου φορέα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στον οποίο πλέον είναι ενταγμένοι περίπου 200 Δήμοι απ΄ όλη την Ελλάδα.

«Η σημασία αυτού του Συνεδρίου αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά διοργανώνεται υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, ενός ΟΤΑ Β’ Βαθμού. Στόχος μας μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, καθώς και να ανοίξει ένας δίαυλος παραγωγικού διαλόγου για την αντιμετώπιση αυτών. Επιπλέον, είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που μας επηρεάζει όλους. Ένα ζήτημα που ήδη αρχίζει να γίνεται φανερό χρόνο με το χρόνο και σχετίζεται άμεσα με τις ζωές μας», σημείωσε κλείνοντας.

Καλωσορίζοντας τους Συνέδρους στη Βούλα ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλος, συνεχάρη το ΕΔΔΥΠΠΥ και προσωπικά τον Πρόεδρο του και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για το έργο του, υπογραμμίζοντας και αυτός με τη σειρά του τη σημασία της ενίσχυσης και ενδυνάμωσης δράσεων που σχετίζονται με τη διασφάλιση της υγείας και της ευζωίας στις πόλεις.  Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, ως προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους στα ζητήματα αυτά.

Στην ομιλία του ο Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρης ευχαρίστησε προσωπικά τον Γ. Πατούλη τονίζοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι Περιφερειάρχες συνέβαλλαν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε και στη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της ενίσχυσης του εξοπλισμού στα νοσοκομεία της Αττικής. Τις ευχαριστίες της για την εποικοδομητική συνεργασία εξέφρασε στον κ. Πατούλη και η Υφ. Υγείας Ζ. Ράπτη η οποία εξήρε τα αποτελέσματα των συνεργειών του Υπουργείου με το ΕΔΔΥΠΠΥ αλλά και  με την Περιφέρεια, εστιάζοντας στη δημιουργία νέων δομών ψυχικής υγείας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής.  

Την κεντρική ομιλία κατά την έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποίησε ο  καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σ. Τσιόδρας, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Πατούλη και το ΕΔΔΥΠΠΥ για το έργο τους στον τομέα της διατήρησης της υγείας των πολιτών και μίλησε για την εμπειρία του από την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα νέα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες για  την αντιμετώπιση αλλά και ανίχνευση των πανδημιών, τους νέους δείκτες ιολογικής επιτήρησης της πανδημίας του COVID, τις νέες μεθόδους επιτήρησης των αναπνευστικών νοσημάτων, τη σημασία του εμβολιασμού και την προστασία τους από το θάνατο, αλλά και τις νέες θεραπείες που ερευνώνται. «Αυτοδιοίκηση, πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να επενδύσετε στην εκπαίδευση, την ενημέρωση και τη γνώση των πολιτών, όπως και  στην ενθάρρυνση του εθελοντισμού με εντιμότητα και ειλικρίνεια, προκειμένου να περάσουμε τη γέφυρα της αμφισβήτησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Τούντας, ο Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντ. Αυγερινός, ο Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος η Kira Fortune Σύμβουλος του ΠΟΥ στην Ευρώπη και ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Πρόεδρος του Κυπριακού Δικτύου Υγιών Πόλεων Κ. Γιωρκάτζης.

 Βραβεύσεις

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Πατούλης βράβευσε για την κοινωνική τους προσφορά προσωπικότητες από το χώρο της υγείας, της Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων.

Ειδικότερα βραβεύθηκαν οι εξής:

 

 • Σωτήρης Τσιόδρας,  Καθηγητής   Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Επικεφαλής Επιστήμονας του ΕΟΔΥ
 • Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά ΕΙΝΑΠ
 • Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Συνιδρύτρια & Πρόεδρο του World Human Forum
 • Ανδρέας Παχατουρίδης, Δήμαρχος Περιστερίου
 • Εκ μέρους του κ. Βασίλη Γ. Αποστολόπουλου παρέλαβε το βραβείο η κα Ηλέκτρα Παπαζάχου, Δικηγόρος και Μέλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών
 • Δρ. Αντώνης Αυγερινός, Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
 • Δήμητρα Κατσαφάδου,Ιδρύτρια “La vie en Rose”, MSc Οργανικής και Ανόργανης Σύνθεσης Καλλυντικών
 • Τζανής Πολυκανδριώτης, Γ. Γραμματέας Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος στη θέση του Προέδρου Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, κ. Δημήτρη Σκουτέλη
 • Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, D, PhD, FACS, Γενικός Χειρουργός

Επίσης ο κ. Πατούλης βράβευσε Δήμους και εκπρόσωπους δήμων για τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών της πόλης τους στην καμπάνια “Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα εμβόλια”, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο,  την εφαρμογή των προγραμμάτων μας και μάλιστα, με δράσεις που λαμβάνουν χώρα στα σχολεία για την ορθή ενημέρωση των παιδιών, που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου.

Ειδικότερα βραβεύθηκαν οι :

 

 • Λάμπρος Μίχος, Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας
 • Δημήτρης Ανδρούτσος ,Επισκέπτης Υγείας Αγ. Βαρβάρας
 • Γεωργία Κριεμάδη, Εντεταλμένη Σύμβουλος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δομών Υγείας, Διονύσου
 • Αφένδρα Σοφία,  Αντιδήμαρχος Υγείας Διρφύων- Μεσσαπίων
 • Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, Δήμαρχος Ξηρομέρου 

Στέφανος Τσιπουράκης, Ιατρός, Αναπληρωτής Δημάρχου, Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας & Πολιτικής Προστασίας, Πολιτικός Υπεύθυνος του Προγράμματος “Υγιείς Πόλεις” του Π.Ο.Υ για το Δήμο Αμαρουσίου

#########