Οξειδωαναγωγικό δυναμικό σπέρματος

Μελέτες έχουν δείξει ότι 40% των υπογόνιµων ανδρών µπορεί να έχει φυσιολογικές µετρήσεις σπέρµατος. Σύµφωνα, λοιπόν, µε αυτές τις νέες µελέτες, φαίνεται ότι η κλασσική ανάλυση σπέρµατος δεν είναι αρκετή για τη διάγνωση της ανδρικής υπογονιµότητας και υπογραµµίζεται η ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις όπως η µέτρηση του οξειδωτικού στρες και του κατακερµατισµού του DNA.

Η European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) συνιστά τη µέτρηση του οξειδωτικού στρες στο σπέρµα στις οδηγίες που εξέδωσε το 2017 σχετικά µε τις επαναλαµβανόµενες αποβολές (Recurrent Pregnancy Loss ESHRE guidelines 2017).

Το οξειδωτικό στρες φαίνεται να αποτελεί παράγοντα-κλειδί στην ανδρική γονιμότητα. Έως το 80% των αιτίων πίσω από την ανδρική υπογονιμότητα είναι συνδεδεμένο με το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι ο κύριος λόγος για τον κατακερματισμό του DNA και φαίνεται να επιδεινώνεται από το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την υπερβολική άσκηση.

Ο κατακερματισμός του DNA των σπερματοζωαρίων επηρεάζει τη γονιμότητα, καθώς και την έκβαση της εξωσωματικής θεραπείας.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος

Ο νέος αναλυτής οξειδωαναγωγικού δυναμικού σπέρματος (ORP) MiOXSYS, μας παρέχει τη δυνατότητα για άμεση και ακριβή μέτρηση του οξειδωτικού στρες, παράγοντα-κλειδί της ανδρικής γονιμότητας.

Συνοπτικά, το οξειδωτικό στρες είναι μια πάθηση που οφείλεται σε διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των ελευθέρων ριζών (ROS) και το μηχανισμό του σώματος (οξειδοαναγωγικό σύστημα) που τις καταστέλλει και τις αφαιρεί.

Ενώ λοιπόν είναι απαραίτητη η παρουσία των ελεύθερων ριζών (ROS), σε μικρό ποσοστό, για την φυσιολογική λειτουργία των σπερματοζωαρίων, όταν παράγονται περισσότερες ή λιγότερες ελεύθερες ρίζες (ROS) τότε χαλάει η ισορροπία του οξειδοαναγωγικού συστήματος και προκαλούνται βλάβες στα σπερματοζωάρια όπως στο DNA τους , στη κινητικότητα τους ή οδηγούνται σε απόπτωση. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η ανδρική υπογονιμότητα.

Η δημιουργία του οξειδωτικού στρες μπορεί να προκληθεί από πολλούς εσωτερικούς (φλεγμονή ουρογεννητικού συστήματος κιρσοκήλη, μικρόβια, διαβήτης κ.α) και εξωτερικούς παράγοντες (τρόπος ζωής -κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία-, ηλικία και στρες).

Η εξέταση αυτή, ελέγχει την ισορροπία του οξειδοαναγωγικού συστήματος σε πραγματικό χρόνο και το αποτέλεσμα αυτό μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να υποδηλώνει πως θα ήταν χρήσιμες κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής του άνδρα, όπως, για παράδειγμα, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειές του, η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, η διακοπή του καπνίσματος ή ο περιορισμός του αλκοόλ.

Dr.Σταύρος Π.Δέρδας M.D.,M.Sc.,Ph.D.  Μοριακός Ογκολόγος

#########