Με υψηλά ποσοστά προσέλευσης και μεγάλη – κατά γενική ομολογία – επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας, το πρώτο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας που διοργανώνεται από κοινού με τη Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου και το οποίο έλαβε χώρα 1-5 Νοεμβρίου 2023, στα Γιάννενα, στο Ξενοδοχείο «DuLac». Η Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου, όπου παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, κ. Σταυρούλα Τσιάρα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, κ. Θεόδωρος Παπακώστας και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Σπυρίδων Κονιτσιώτης, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς του Προέδρου της ΕΔΑΕ, κ. Ιωάννη Μπάρκη και των επίσιμων προσκεκλημένων. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες των κ.κ. Απόστολου Κατσίκη, Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Γιάννενα: Διάλογος με την Ιστορία και τον Χρόνο» και Φώτη Ραπακούση, Ιδρυτή & Διευθυντή Μουσείου Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου με θέμα «Αλή Πασάς και Ελληνική Επανάσταση», που παρουσίασαν σημαντικά σημεία της ιστορίας, της παράδοσης και της φυσικής ομορφιάς της πόλης των Ιωαννίνων. Η Τελετή ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ της ΕΔΑΕ. Η έκπληξη της βραδιάς στα πανέμορφα Γιάννενα δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τους μοναδικούς ήχους και τα παραδοσιακά ακούσματα της ηπειρώτικης μουσικής.

 Ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ κ. Ι. Μπάρκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ανέφερε πως το 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας συνδιοργανώθηκε από κοινού με την Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της ΕΔΑΕ και των καλών σχέσεων με τους Κύπριους συναδέλφους, με στόχο η συνεργασία αυτή να γίνει θεσμός και να επαναληφθούν στο μέλλον πολλές τέτοιες επιστημονικές συναντήσεις. Τόνισε επιπλέον ότι  στο συνέδριο μας αυτό καταξιωμένοι συνάδελφοι από την Ελλάδα και την Κύπρο, πανεπιστημιακοί, ιδιώτες, νοσοκομειακοί και στρατιωτικοί ενημέρωσαν με εύπεπτο και δελεαστικό τρόπο, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τα σύγχρονα δεδομένα που αφορούν στη διάγνωση, στη διερεύνηση, στην έρευνα και στη θεραπευτική των Δερματικών και Αφροδισίων νοσημάτων.

Ανέφερε επίσης ότι δημιουργήθηκαν 28 μονοθεματικά στρογγυλά τραπέζια                  εφ’ όλης της ύλης της ειδικότητας, 1 πολύ ενδιαφέρουσα ειδική διάλεξη, 6 δορυφορικά συμπόσια, 20 δορυφορικές διαλέξεις, που είχαν σαν αντικείμενο τις σύγχρονες καινοτόμες θεραπείες των αυτοφλεγμονωδών  και αυτοανόσων νοσημάτων και της ακμής, στις οποίες υπάρχει τεράστια πρόοδος τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα καθώς τα νοσήματα αυτά είναι γνωστό σε όλους πια  το πόσο διαταράσσουν και επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Έγιναν επιπλέον για πρώτη φορά 3 δορυφορικές διαλέξεις για νέες θεραπείες που αφορούν τη λεύκη, τη φλυκταινώδη Ψωρίαση και τη νόσο Αδαμαντιάδη Bechcet και παράλληλα οι σύνεδροι ενημερωθήκαν για όλα τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στα σύγχρονα υλικά πλήρωσης, στους νέους ενεργοποιητές κολλαγόνου, στις τοξίνες, στα νήματα και στα σύγχρονα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, δεδομένα που αφορούν κυρίως τους ραγδαία εξελισσόμενους πυλώνες της ειδικότητας, όπως η Αισθητική και η Επεμβατική Δερματολογία. Επιπλέον σημαντικό χρόνο στο συνέδριο αυτό είχαν οι ειδικευόμενοι και οι κλινικές όλης της χώρας, στις οποίες ειδικεύονται με παρουσιάσεις πολύ ενδιαφερόντων περιστατικών. Επίσης υπήρξαν 2 πολύ ενδιαφέροντα session των ελεύθερων ανακοινώσεων και 74 αναρτημένες ανακοινώσεις. Για τα παραπάνω βραβεύτηκαν οι καλύτερες ανακοινώσεις, εισηγήσεις και e-posters.

Τέλος επεσήμανε ο κ. Μπάρκης «αισθανόμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, γιατί μπορέσαμε και οργανώσαμε για άλλη μια χρονιά 3 πολύ ενδιαφέροντα Workshops εντατικής εκπαίδευσης για τα υλικά πλήρωσης, την βοτουλινική τοξίνη και τα νήματα ανάρτησης κατά τα οποία οι νέοι κυρίως συνάδελφοι είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να εισπράξουν την εμπειρία έγκριτων Ελλήνων συναδέλφων μας, ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν τις ικανότητες τους σε σημαντικές επεμβατικές διαδικασίες της Αισθητικής δερματολογίας.»

Κλείνει δε ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ τονίζοντας «είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός να παρακολουθούμε την ειδικότητα της Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας χρόνο  με το χρόνο να προοδεύει εντυπωσιακά, να εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, να εμπλουτίζεται με νέα φάρμακα, με νέα εμβόλια, με νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και με νέες τεχνολογίες αιχμής και έτσι σήμερα οι ‘Έλληνες Δερματολόγοι να έχουν τα εφόδια, την ικανότητα και τη γνώση να βοηθούν τους ασθενείς τους όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν και να μπορούν να τους προσφέρουν αξιόπιστες, επιστημονικά αποδεκτές και κυρίως ασφαλείς θεραπευτικές λύσεις, σε πλείστα όσα προβλήματα της Κλινικής και της Αισθητικής Δερματολογίας.

 

#########