Η πατρίδα μας σε κρίση, τα χωριά μας σε εγκατάλειψη και οι νέοι άνεργοι.

Μερικοί άνθρωποι όμως συνεχίζουν να ψάχνουν για διέξοδο και ΛΥΣΕΙΣ.  Δεν διαπραγματεύονται το δικαίωμα στο όνειρο αλλά χρειάζεται πολύ θάρρος και τόλμη για να το κάνουν πράξη. Χρειάζονται όχι μόνο δεξιότητα υλοποίησης αλλά και ανθρώπινο κεφάλαιο  και ΕΠΙΜΟΝΗ για να βρεθεί ή να δημιουργηθεί αυτή η διέξοδος από την κρίση.

Με την ΠΙΣΤΗ ότι κάτι μπορεί και πρέπει να αλλάξει η φαντασία μου με οδήγησε  στην εικόνα ενός βουνού  να μετατρέπεται σε ένα ΦΥΣΙΚΟ εργοστάσιο όπου οι νέοι δουλεύουν ΣΤΗΝ φύση ΓΙΑ την φύση. Αρνούμενη να δεχτώ την ανεργία και την οικονομική δυσμένεια των καιρών έψαχνα απεγνωσμένα για απάντηση! Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα τις λύσεις που βρήκαν άλλες κοινότητες σε άλλα μέρη του κόσμου υπό την καθοδήγηση του Οικονομολόγου καθηγητή Δρ.Pauli Gunter  και ιδρυτή του οργανισμού www.zeri.org  όπου με την διαδοχική σύνδεση επιχειρηματικών δράσεων δημιουργούνται πολλές θέσεις εργασίας και πλούτος εντός της κοινότητας . Ζήτησα λοιπόν να παρακολουθήσω τα μαθήματα του ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ στην Ουγγαρία που δίδασκε το σεμινάριο της ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ !

Η Ελλάδα όμως ήταν σε δεινή θέση με τα CAPITAL CONTROLS. Δεν γινόταν να πληρώσω και να πάω να παρακολουθήσω προσκάλεσα τον Δρ Pauli να έρθει εκείνος και να μας εξηγήσει πως θα μπορέσουμε και εμείς να ΔΡΑΣΟΥΜΕ με το ίδιο αποτέλεσμα ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ! Στόχος μας οι  δουλειές και η ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Συναίνεσε να μας περάσει αυτή την γνώση και έτσι  στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου στον Αγιάννη Κυνουρίας ο Δρ Pauli Gunter μας τίμησε με την παρουσία του και έγινε η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ομάδας ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ για να φτιάξουμε και εμείς μία νέα κοινωνία βασισμένη στις αρχές της  ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ η οποία  υπερβαίνει την Πράσινη Οικονομία.  Η παρούσα κρίση ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους  δεν μας αφήνει να ακολουθήσουμε ένα μοντέλο το οποίο σκοπό έχει να «μειώσει κόστη» , ένα μοντέλο που προτείνει τα πλέον ακριβά πράγματα όπως είναι η υγεία και το περιβάλλον σαν τα πλέον ακριβά. Ήρθε πια ο καιρός που θα πρέπει να στραφούμε σε ένα πιο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό μοντέλο  το οποίο αφήνει τους παραγωγούς να προσφέρουν τα καλύτερα στην φθηνότερη τιμή δημιουργώντας  τέτοιες καινοτομίες έτσι ώστε τα καλύτερα να προσφέρονται στην φθηνότερη τιμή! Πώς? 

Υιοθετώντας καινοτομίες που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο αυξημένα κέρδη. Αυτή η οικονομική φιλοσοφία έγινε γνωστή το 1994 από τον Καθηγητή Δρ Πάουλι Γκούντερ (Pauli Gunter)  όταν ερωτήθη από τα Ηνωμένα Έθνη να προτείνει καινούργια επιχειρηματικά μοντέλα του μέλλοντος. Σήμερα έχοντας πάνω από 180 τέτοιες δράσεις ΥΛΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ σε διάφορα μέρη στον πλανήτη  γίνεται όλο και πιο κατανοητό ότι με την ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ είναι εφικτό και υλοποιήσιμο  και να παραχθούν επιπλέον εισοδήματα ενώ παράγονται περισσότερες θέσεις εργασίας και οι δράσεις να είναι βιώσιμες αφού είναι συναγωνίσιμες  στις παγκόσμιες αγορές.

Το κλειδί σε αυτή την δραματική αλλαγή είναι η εξέλιξη μιας «κεντρικής δράσης» και η οποία βασίζεται σε μία κεντρική δεξιότητα σε ένα χαρτοφυλάκιο δράσεων οι οποίες δημιουργούν πολλαπλά οφέλη και για την επιχείρηση και για την κοινωνία. Όσο οι Διευθύνοντες σύμβουλοι θέλουν να κυνηγούν τις οικονομίες κλίμακας που βασίζονται σε «ομοιόμορφα» και άκρως μαζικά προϊόντα τα οποία διαχέονται στις αγορές με την «άμεση διανομή» (just on time deliveries) παραγγέλνοντας μεγάλο μέρος των στοιχείων του προϊόντος  «απ ’εξω» (outsourcing) όπου η παραγωγή από την εξωτερική αυτή εργασία μεγιστοποιείται Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΘΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ!

Αν όμως οι εταιρείες εξελιχτούν και στραφούν προς την χρησιμοποίηση όλων των προσβάσιμων και υπαρκτών  πρώτων υλών συνενώσει και ομαδοποιήσει  τις παραγωγικές της δράσεις και τις προσαυξήσει σε μεγαλύτερα επίπεδα αποτελεσματικότητας ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ θα ανατείλει. Μια εταιρεία καφέ θα βγάλει εισόδημα από τον καφέ, την κύρια  δράση της,  και θα προχωρήσει στην παραγωγή εισοδήματος από την αξιοποίηση των σκουπιδιών της – δηλαδή τον χρησιμοποιημένο καφέ – καλλιεργώντας μανιτάρια πάνω σε υπόστρωμα από τα χρησιμοποιημένα απόβλητα του καφέ. Εκτός από την δεύτερη πηγή εισοδήματος που είναι τα μανιτάρια , το υπόστρωμα είναι πλέον πλούσιο  σε μύκητες και μπορεί να γίνει και ζωοτροφή ! Από ένα σύστημα εισοδήματος πήγαμε στα 3!

Οι εταιρείες έχουν εστιαστεί σχεδόν αποκλειστικά στην μείωση κόστους και έτσι ακολούθησαν την πολιτική μείωσης κόστους  ακολουθώντας την παγκόσμιο επιχειρηματική  στρατηγική ψάχνοντας για τα φθηνότερα και πλέον εύκαμπτα μέρη παραγωγής ή παροχής υπηρεσιών.  Παρόλα αυτά η τάση προς τα φθηνότερα προϊόντα είχε σαν αποτέλεσμα την αυξημένη ΕΛΛΕΙΨΗ ρευστότητας στην τοπική αγορά η οποία όχι μόνο υποφέρει από ανεργία αλλά και από ΕΛΛΕΙΨΗ αγοραστικής δύναμης το οποίο κάνει πιο αισθητή την έλλειψη χρημάτων που κυκλοφορούν στις επιμέρους ΤΟΠΙΚΕΣ  ΑΓΟΡΕΣ. Αυτό το φαινόμενο   οδηγεί σε οικονομική ΣΥΡΥΚΝΩΣΗ και παρουσιάζεται σε διάφορες οικονομίες παραδείγματα των οποίων είναι  η οικονομία της ΙΣΠΑΝΙΑΣ και της ΕΛΛΑΔΟΣ οι οποίες υποφέρουν και από εκτεταμένη έκτασης εξόδων του Δημόσιου Τομέα τους.

Η δύναμη της ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ βρίσκεται στο γεγονός ότι βάζει χρήματα στην ΤΟΠΙΚΗ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και αντίθετα προς την περιρρέουσα πίστη προσφέρει ΠΟΙΟΤΙΚΑ προϊόντα σε ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ.  Η περίπτωση των «υγειών μανιταριών» που είναι πλέον παραγόμενα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και που  πριν χρειαζόταν να ταξιδέψουν αρκετά μακριά για να καταναλωθούν   γεγονός που αντικατοπτριζόταν στην αυξημένη τιμή ΠΩΛΗΣΗΣ τους θα μπορούν να είναι τώρα και φθηνά και σε αφθονία γιατί δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα μεταφορικά κόστη.  Όταν παρατηρούμε ότι στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ΤΡΟΦΙΜΩΝ το 90% της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων διατροφής πηγαίνει στο ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ τώρα που ΔΕΝ θα χρειάζεται πλέον κανένα μεταφορικό κόστος ή ελάχιστο. Έτσι τα ΚΟΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ μειώνονται δραματικά, τα ποσοστά κέρδους αυξάνονται  και οι τιμές προς τον καταναλωτή επίσης μειώνονται δραματικά.

Η ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ έχει εφαρμογή σε όλους τους τομείς της Οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και επιπρόσθετα από την «ένεση ρευστότητας»  στην τοπική οικονομία και την χρησιμοποίηση πρώτων υλών από την περιοχή είναι αφοσιωμένη στο να ΕΞΑΛΗΨΕΙ ότι είναι περιττό και ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. Μια μπαταρία δεν αντικαθιστάται με μια πράσινη μπαταρία αλλά αντικαθίσταται με ένα σύστημα ενέργειας με κινητούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς το οποίο δεν βασίζεται στην χρήση της μπαταρίας.   Αυτό μεταφράζεται σε σημαντική εξοικονόμηση υλών και κόστους ενώ παράλληλα   ΜΕΙΩΝΕΙ σημαντικά το κόστος  του αποτυπώματος του ΑΝΘΡΑΚΑ στο περιβάλλον και στα οφέλη της υγείας των κατοίκων του πλανήτη.

Η ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ δεν εξυπηρετεί τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν θεσπίσει το οικονομικό μοντέλο μεγιστοποίησης του κέρδους και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει. Η ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ εμπνέει τα «φρέσκα» μυαλά κυρίως των νέων και των νέων επιχειρηματιών με καινοτόμες ιδέες που έχουν ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ κάπου αλλού στον κόσμο και οι οποίες αποδεικνύουν ότι το ΜΕΛΛΟΝ είναι ΘΕΤΙΚΟ και ΦΩΤΕΙΝΟ με την μοναδική προϋπόθεση ότι θα φύγουμε από το «ΓΝΩΣΤΟ» το «ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ»  και την ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ δηλαδή την παλιά ΜΕΘΟΔΟ καθώς και την εύκολη και ήδη αποδεδειγμένη αλλά ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ λύση.  Αυτό όμως θέλει ΤΟΛΜΗ και ΔΕΣΜΕΥΣΗ για αλλαγή.

Αν αυτή η ιδέα σας εμπνέει ελάτε στο facebook group “the Meraki people” https://www.facebook.com/groups/269767659843100/ να συμβάλλετε και εσείς στην μετατροπή των εγκαταλειμμένων χωριών σε παραγωγικές κοινωνίες !

Οι πραγματικοί επιχειρηματίες βρίσκουν ΑΞΙΑ σε κάτι που δεν έχει μέχρι τότε

και τo «Αδύνατον» το μετατρέπουν σε «ΔΥΝΑΤΟ»

Χριστιάνα Δ. Γαρδικιώτη

Υπό ίδρυση (νεοφυής) επιχείρηση Chief Wellness/ Euphoria Officer

Agiannis Kynourias Hellas

Η Κα Χριστιάνα Γαρδικιώτη στην προσπάθεια να δώσει λύση και στο προσωπικό της πρόβλημα ανεργίας αλλά και στο πρόβλημα του χωριού και της χώρας σκέφθηκε να γεφυρώσει το κάνει το ΙΔΙΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ πρότυπο της καινούργιας λύσης. Να καλέσει στο χωριό ανθρώπους που χρησιμοποιώντας την τεχνολογία λύνουν τα προβλήματα για τα οποία παλεύει όλη η ανθρωπότητα με αυτά τα εργαλεία που έχει σε αφθονία. Δηλαδή: Το ωραίο κλίμα, τα δάση, τα άδεια σπίτια, την γνώση καθώς και τα φυσικά και  τα πολιτισμικά στοιχεία των Ορεινών Χωριών του Πάρνωνα (24 τον αριθμό) που κανένας ΝΕΟΣ ή ΝΕΑ δεν τα διαλέγει σαν τόπο διαμονής γιατί ΟΝΤΩΣ δεν έχουν ικανότητα παραγωγής εισοδήματος στο χωριό.

Η ιδέα λοιπόν του να δημιουργηθεί μια καινούργια Διεθνής κοινότητα μετοίκων και τοπικής κοινωνίας που σκοπό έχει την δημιουργία ΑΞΙΑΣ δουλεύοντας στην ΦΥΣΗ και για την ΦΥΣΗ υποστηριζόμενη από  την τεχνολογία. Η κοινότητα θα εργάζεται με γνώμονα την προσωπική, σωματική, πνευματική και ψυχική ευημερία – wellness  η οποία προέρχεται από την πληρότητα που αισθάνεται κάποιος που ασχολείται και  κερδίζει χρήματα από αυτό που του αρέσει και τον γεμίζει χωρίς να καταστρέφει το περιβάλλον (Βιολογική γεωργία και όχι μόνο)

Με τους ήδη υπάρχοντες πόρους που αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι ΜΟΝΟ οικονομικοί αλλά με τον σημαντικότερο πόρο να είναι η ΓΝΩΣΗ αιώνων το λεγόμενο  – «know-how» – της ΦΥΣΗΣ και την οποία είχαν οι κάτοικοι του βουνού ομάδες θα δουλεύουν να κάνουν πράξη λύσεις που έχει ανάγκη ο κόσμος και ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ και Ο ΑΣΤΙΚΟΣ. Δηλαδή ο τόπος που από ιδέα περνάμε σε μοντελοποίηση πρωτοτύπου. Οι άνεργοι φοιτητές, οι ντόπιοι, οι καθηγητές , οι επαγγελματίες , άντρες γυναίκες ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ κοινότητα θα αποκτούν ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ (applied knowledge) Όπως λέει και η Πλάκα της Σχολής:

ΣΟΦΙΑΝ AΠΑΓΓΕΜΟΜΑΙ ΑΦ ΗΣ ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΩ ΤΟΙΣ ΝΕΟΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΤΕΡΩ ΤΩ ΑΝΑΓΚΑΙΩ ΒΙΩ !

H Σχολή Καρυτσιώτη

http://www.arcadians.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=233:-&catid=89

Ο επιδιωκόμενος σκοπός ήταν η πολλαπλή μόρφωση των μαθητών, έτσι που να προετοιμάζεται καθένας τους, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές του, για τη ζωή. Παρεχόταν η απαραίτητη γενική – ανθρωπιστική παιδεία, αλλά και επαγγελματική και ιδιαίτερα εμπορική, επάγγελμα στο οποίο είχε διαπρέψει ο ίδιος ο Δημήτριος. Εικάζουμε πως ανάμεσα στα μαθήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης θα περιλαμβανόταν και η Γεωπονική, λόγω και της ύπαρξης του Αγροκηπίου. Επρόκειτο, προφανώς, για Σχολές μικτής κατεύθυνσης, γενικής μόρφωσης και επαγγελματικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική κατάρτιση των μαθητών, ώστε να μπορούν ν’ αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και γενικά της ΖΩΗΣ.

 Ξεκίνησε το σχεδόν ΑΔΥΝΑΤΟ επιχειρηματικό ταξίδι της στο https://www.youtube.com/watch?v=m3ncmmOJloY start up Athens τον Νοέμβριο του 2011 βασισμένη στην ιδέα των βραβευμένων μαθητών του ΕΠΑΛ Αστρους για την αναβίωση εγκαταλελειμμένων χωριών.

Τόλμησε να εμφανίσει την ιδέα της στο www.aephorianet.gr όπου και παρακολούθησε τον πρώτο κύκλο δημιουργίας βιώσιμων και αειφόρων επιχειρήσεων που έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο και στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Μετά παρακολούθησε μαθήματα επιχειρηματικού σχεδιασμού στην Ακαδημία Αειφορίας στην Κρήτη www.eurosustainability.orgόπου και αποφοίτησε με επιτυχία από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα W.I.S.E –Women Innovators in Social Enterprise Καινοτόμες Γυναίκες στην Κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Η πρόταση λοιπόν άρχιζε κάπως έτσι: – Να χρησιμοποιήσουν οι ομάδες,  τα άδεια σπίτια και ήδη υπάρχοντα ξενοδοχεία που υπολειτουργούν και τα υπάρχοντα ΑΔΕΙΑ 10 μήνες τον χρόνο καταλύματα. Να κάνει το «Meraki people» ένα παγκόσμιο κάλεσμα υποστηριζόμενο από την κοινότητα της τεχνολογίας για εύρεση λύσεων που οι ομάδες θα το ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ πρώτα στο ίδιο το χωριό, να το αφήσουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ απ ότι το βρήκαν.  Συγχρόνως αν η λύση που βρήκαν (αν το κάνουν καλά)  να πουληθεί σαν προϊόν/λύση στους αστούς των πόλεων ανά την υφήλιο!    Τότε λοιπόν θα δημιουργείτο  η ευκαιρία σε ομάδες να δουλέψουν για να λύσουν τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ  παγκοσμίου βεληνεκούς αγοράς   τοπικά. Βλέποντας την αξία και των παραγομένων πρωτοτύπων και του καινούργιου τρόπου ζωής το κέρδος στους συμμετέχοντες θα ήταν ΔΙΠΛΟ, ίσως και εκθετικό.

Εάν αυτή η ιδέα γινόταν επιχειρηματικά με βιώσιμο τρόπο τότε και ανάπτυξη θα ερχότανε και το μοντέλο καινούργιας οικονομίας θα γινόταν όχι μόνο στον Αγιάννη αλλά και στα διπλανά χωριά – 24 τον αριθμό αλλά και γιατί όχι σαν φάρος επιχειρηματικότητας ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ! Η προσπάθεια λόγω της οριοθέτησης της σαν την παραγωγική ζώνη ευεξίας στον Πάρνωνα  χρησιμοποιεί το εναλλακτικό καύσιμο που λέγεται «μεράκι» των συμμετεχόντων!

Αυτή λοιπόν την άυλη ψυχική δύναμη, αν την «μαζέψουμε» και την βάλουμε οργανωμένα στην υπηρεσία εύρεσης λύσεων ή πρωτότυπων εργαλείων που θα βοηθήσουν τον αστικό πληθυσμό, θα μπορούσαν οι συμμετέχοντες ακόμα ή να πουλήσουν τις λύσεις ή να τους κάνει την ζωή καλύτερη, θα καθιστούσε το χωριό σαν  το φυσικό κέντρο που πάνε πληθώρα ενδιαφερομένων να συμμετέχουν στο να δημιουργηθούν λύσεις.

Με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον, στην χλωρίδα και πανίδα του βουνού, στις ανθρώπινες κοινότητες του και στον πολιτισμό του θα αρχίσει μια  παράλληλη ήπια ανάπτυξη εστιασμένη σε μηδενικούς ρίπους, την τροφική αυτάρκεια με Βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας απαλλαγμένους από φάρμακα και ενεργειακή αυτάρκεια με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα παραγμένη με στο ίδιο το χωριό θα ήταν η έμπρακτη απάντηση στο ότι μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια καινούργια κοινότητα.

Φυσικά η όλη προσπάθεια θα υποστηριχθεί από μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και συνδιαλλαγών η οποία διαχειρίζεται όλες τις συναλλαγές με ένα ιδιαίτερο και καινοτόμο τρόπο.

Η κοινότητα του “the Meraki people” θα υποστηρίζεται από διεθνώς υποστηριζόμενες κοινωνικές ανθρώπινες δυνάμεις. Η μόχλευση του εγχειρήματος δεν είναι χρηματο-οικονομική με το συμβατικό τρόπο χρηματοδότησης δράσεων αλλά με την διαφορετικότητα της ανθρώπινης γνώσης και μοιρασιά της σε όλο το κοινωνικό ιστό. Α collective prosperity effort… Μια συνεργατική προσπάθεια ευημερίας σε μια κυψέλη ανθρώπων που παράγουν το μέλι της ζωής και γονιμοποιούν τις ΝΕΟΦΥΕΙΣ επιχειρήσεις με ιδέες λύσεων για το κοινό καλό.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ λένε όλοι ιδιαίτερα στο καιρό της  «εμπόλεμης» οικονομικής δυσμένειας που περνάμε ΟΛΟΙ, μηδενός εξαιρουμένου.

Αυτό σε γενικές γραμμές κατέθεσα  στον Δρ Pauli Gunter για να συμμετέχω στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα στην Ουγγαρία και μου έδωσε υποτροφία!  Μία λόγω προσωπικής οικονομικής δυσκολίας και μία λόγω Capital Controls δεν μπόρεσα να το παρακολουθήσω όμως.  Και του έγραψα συντετριμμένη την  κατάσταση! Η απάντηση ήταν:

  • Σαν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πάει το βουνό στο Μωάμεθ Χριστιάνα.

Και ιδού ο Δρ Pauli Gunter έρχεται στον Αγιάννη και  θέλει να μας περάσει την γνώση της MΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και να την κάνουμε ΠΡΑΞΗ στο χωριό, στο ίδιο σημείο που χρόνια πριν ο Δημήτρης Καρυτσιώτης ΔΩΡΗΣΕ τα χρήματα του στους ΝΕΟΥΣ…  για να κάνουν ΠΡΑΞΗ την γνώση τους

Στην Ελλάδα όμως του σήμερα το να τολμήσεις να ονειρευτείς τιμωρείται αδυσώπητα.

 

 

 

 

 

 

Γιαυτό  προτρέπω ΟΛΑ τα μέλη και  ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ MΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ να κρατούν στο μυαλό τους τα εξής:

 

 

Ο δρόμος κακοτράχαλος σαν τα ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΒΟΥΝΑ

Μα αν κάνουμε το ΕΓΩ ΕΜΕΙΣ θα πάμε μπροστά για ΟΛΟΥΣ

Και θα τους αποδείξουμε ότι ΑΥΤΟ  ΓΙΝΕΤΑΙ

ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΥΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ

 

 

 

#########