Οι περιβαλλοντικές απώλειες από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι πολλές και ανεπανόρθωτες. Το ζωογόνο περίβλημα του περιβάλλοντος πρέπει να διαφυλάσσεται από όλους. Πρέπει να σεβόμαστε τον έμβιο και άψυχο πλούτο του πλανήτη μας. Μόνον ένα υγιές περιβάλλον ευδοκιμεί, παράγει υγιεινά προϊόντα, δίνει ζωή. Μην ξεχνάμε ότι η φύση είναι πολύ ευάλωτη (βουνά, δάση, θάλασσα, αέρας και γη) στις επικίνδυνες και κάποιες φορές φονικές παρεμβάσεις των ανθρώπων. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο άνθρωπος μπορεί να καταστραφεί εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης του φυσικού περιβάλλοντος.

Εκπληκτικές, ανεπανάληπτες τέλειες φυσικές ομορφιές, πολυάριθμες ποικιλίες, εναλλαγές από φυσικές ομορφιές, εξαφανίζονται καθημερινά χωρίς μελέτη, περίσκεψη, σχεδιασμό, πρόβλεψη, χωρίς αγάπη για τη φύση. Ο απεριόριστος πλούτος ζωής στη φύση, οι μοναδικές ομορφιές της, η ηρεμία και η γαλήνη θα παραμένουν μοναδικές για τον άνθρωπο απολαύσεις, γι αυτό αξίζει να διαφυλάσσουμε το περιβάλλον μας. Να αφήσουμε το φυσικό κόσμο στην ησυχία του να εξελιχθεί, όπως η φύση το προορίζει.

Χωρίς ζωή γύρω μας η φύση είναι ορφανή, άδεια, ένα απέραντο νεκροταφείο. Αποτέλεσμα της καταστροφικής τάσης του ανθρώπου είναι ο θάνατος της φυσικής ομορφιάς, γιατί η φύση δεν επιδέχεται προσθήκες ή αφαιρέσεις από ανθρώπινο χέρι, που διαταράσσει την ισορροπία της. Στερεύουν οι φυσικές πηγές του πλούτου, στερεύει και η ζωή.
Η γη δεν είναι σε θέση επ’ άπειρον να μας προμηθεύει ανιδιοτελώς με τα πλούτη της, όταν τα απόβλητα διοχετεύονται απρόσεκτα, δέντρα ξυλοκοπούνται αλύπητα, γόνιμες περιοχές καταστρέφονται, δάση και ατμόσφαιρα μολύνονται ασύστολα, ζώα και φυτά αποδεκατίζονται. Οι βλάβες είναι μη αναστρέψιμες. Ο άνθρωπος είναι απρόσεκτος, αδέξιος και επικίνδυνος χειριστής του φυσικού πλούτου του πλανήτη μας. Η εμπορικότητα, το εύκολο κέρδος, η αδίστακτη πρόθεση του ανθρώπου για να πλουτίσει, οδηγεί σε σπατάλη και σκανδαλώδη συμπεριφορά. Ο άνθρωπος πιστεύει, ότι είναι περαστικός σ’ αυτή τη ζωή, δεν σκέφτεται τον εαυτό του, ούτε τους επόμενους. Γιαυτό κάθε καλή πρόθεση υποτιμάται. Στόχος μας δεν πρέπει να είναι μόνον το σήμερα και το προσωπικό μας συμφέρον.

Ξεχνάει, ο άνθρωπος ότι το DNA του ανθρώπου υπήρξε πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν και θα ζει ακόμη περισσότερα χρόνια εάν σεβαστεί ο άνθρωπος το περιβάλλον του. Οι απώλειες μεγαλώνουν περισσότερο, όταν μεγαλώνουν οι φιλοδοξίες μας και οι καταστροφικές επιλογές και πρακτικές, ότι αφορά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
Πολλά είδη της γης είναι υπό εξαφάνιση, ακόμη και τα θηρία, με μεγάλες αμυντικές ικανότητες, γιατί ο άνθρωπος είναι το μεγαλύτερο θηρίο του πλανήτη μας. Ανεπανόρθωτες οι βλαπτικές συνέπειες και για τον άνθρωπο τον ίδιο. Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας της γης είναι ήδη ένα ανησυχητικό φαινόμενο, σαν συνέπεια της θέρμανσης των κατοικιών, της καύσης των αυτοκινήτων, οι ρύποι των αεροπλάνων και των πλοίων.
Τα παγόβουνα λιώνουν, το επίπεδο θαλασσών και ποταμών ανεβαίνει. Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου πλημμυρίζουν τα πάντα, ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν από τον υδάτινο κίνδυνο.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος δηλητηριάζει τον ίδιο τον οργανισμό μας κοντά στους άλλους οργανισμούς της γης. Όλα τα σχέδια του ανθρώπου ναυαγούν, όταν η υγεία του δεν εξασφαλίζεται.
Υπάρχουν ευτυχώς μοναχικές, άγρυπνες φωνές κάποιων συνανθρώπων μας, οι οποίοι κρούουν τον κώδικα του κινδύνου και επισημαίνουν τις ανθρώπινες απροσεξίες, σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος  και φωνάζουν δυνατά.
Όταν μολύνουμε το περιβάλλον, σημαίνει πως δεν σεβόμαστε τη φύση.

Η φύση με τη σειρά της μας εκδικείται.

Η υγεία μας κλονίζεται ανεπανόρθωτα από τους ρύπους του περιβάλλοντος. Με κλονισμένη την υγεία μας η ζωή δεν έχει αξία.

Βαζελινούχες γάζες
Γάζες επικαλύψεις ματιών
Γάζες πιεστικής επίδεσης αιμορραγιών
Ψαλίδι
Λαβίδα
Ελαστικό σωλήνας περίδεσης
Αεραγωγούς σωλήνες
Νυστέρι
Νάρθηκες από χαρτόνι
Θερμόμετρο
Σημειωματάριο, μολύβι και στυλό.
Φακό
Φάρμακα απαραίτητα για πρώτες βοήθειες
Παραμάνες
Σφυρίχτρα
Κουβέρτα

 

#########