Το καλοκαίρι είναι για όλους συνδεδεμένο με διακοπές, βουνό, θάλασσα, μπάνια, ταξίδια, διασκέδαση, ξεκούραση και γενικά με την απόλαυση. Μερικές όμως χρήσιμες ιατρικές οδηγίες για τους υγιείς, για ηλικιωμένους, παιδιά, και χρόνιους ασθενείς είναι απαραίτητες τους θερινούς μήνες και ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού ιδιαίτερα, όταν έχουμε  καύσωνα. Ο οργανισμός μας έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στις υψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες. Ο ίδιος διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος του. Αυτό είναι όμως δυνατό, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν ξεπερνά τους 43°C  και η υγρασία δεν είναι πάνω από 70%. Εάν οι τιμές αυτές είναι υψηλότερες, τότε ο οργανισμός μας αρχίζει να έχει προβλήματα υγείας.

Ευπαθείς ομάδες είναι άτομα με χρόνια νοσήματα, καρδιοπαθείς, χρόνιοι αναπνευστικοί άρρωστοι, υπερτασικοί, νεφροπαθείς, υπατοπαθείς, ανοσοκατασταγμένοι, παχύσαρκοι, υπερήλικες, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες δηλαδή, ευαίσθητα άτομα, που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης φροντίδας.

Οδηγίες για τον καύσωνα:

Οι καλύτερες ώρες να διεκπεραιώνουμε τις δουλειές μας εκτός του σπιτιού και για ηλιοθεραπεία είναι πριν τις 11:00 π.μ. μετά  17:00 το απόγευμα.

Επίσης τα αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας είναι απαραίτητα στην παραλία και όταν είμαστε εκτός σπιτιού. Να τα χρησιμοποιούμε 15΄-20΄ πριν την έξοδό μας. Να τα ανανεώνουμε κάθε 2-3 ώρες. Όταν δεν είμαστε στην παραλία να τα χρησιμοποιούμε σε όλα τα μέρη του σώματος, που είναι εκτεθημένα στον ήλιο (πόδια, χέρια).

Η ενδυμασία μας να είναι ελαφρά άνετη. Να φοράμε καλύτερα ανοιχτόχρωμα ρούχα.

Να φοράμε καπέλο ή να έχουμε μια ομπρέλα, όταν βαδίζουμε στον ήλιο.

Τα σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα στον ήλιο.

Να πίνουμε αρκετά υγρά, νερό, χυμούς φρούτων, τσάι. Τα μωρά εκτός από το γάλα να πίνουν νερό, χαμομήλι, ότι τους συστήσει ο παιδίατρος.

Προσοχή στη διατροφή μας. Αυτή πρέπει να προσαρμοστεί στις καλοκαιρινές συνθήκες. Να τρώμε πολλά ελαφρά γεύματα, πολλά λαχανικά και φρούτα. Να ακολουθούμε αυστηρά τη μεσογειακή διατροφή.

Απαγορεύεται η κατάχρηση αλκοόλ τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού και ιδιαίτερα πριν το κολύμπι, καθώς και κάθε είδους καταχρήσεις.

Να αποφεύγουμε τις βαριές χειρονακτικές εργασίες, γενικά τη μεγάλη κόπωση, το τρέξιμο, ή το πολύωρο βάδισμα στον ήλιο, τη γυμναστική, το μακρόχρονο παιχνίδι

Οι μετακινήσεις μας να είναι οργανωμένες καλά. Στα ταξίδια με το αυτοκίνητο μας ή με άλλο μεταφορικό μέσο να εφοδιαζόμαστε με νερό, φρούτα και τρόφιμα ειδικά, όταν πρόκειται για πολύωρα ταξίδια

Ο σωστός κλιματισμός στο σπιτιού, στο αυτοκίνητο, οι ανεμιστήρες εδάφους ή οροφής, να βρίσκονται σε σωστή απόσταση να λειτουργούν σωστά όλους τους μήνες και κυρίως κατά την διάρκεια του καύσωνα. Η συντήρηση να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Πολλά δροσερά, χλιαρά ντους κυρίως κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών του καλοκαιριού ή τις ημέρες του καύσωνα ανακουφίζουν πολύ, στο σπίτι και στην παραλία.

Τα σπίτια μας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, την ημέρα να είναι ερμητικά κλεισμένα ( πόρτες, παράθυρα) και το βράδυ να τα ανοίγουμε διάπλατα για καλό αερισμό. Έτσι το σπίτι θα δροσίζεται αποτελεσματικά.

Ασθενείς οι οποίοι παίρνουν φάρμακα, διουρητικά, καρδιοτονωτικά, αντιυπερτασικά και ηρεμιστικά, νευρολογικά φάρμακα να συμβουλεύονται τον  θεράποντα ιατρό τους για τη δοσολογία και την επιλογή των φαρμάκων κατά τους θερινούς μήνες και ειδικά τις ημέρες του καύσωνα.

Το καλοκαίρι, εάν είναι δυνατό, να μένουμε σε δροσερά μέρη της όμορφης χώρας μας, ιδιαίτερα τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια καρδιάς νοσήματα, να αποφεύγουν την έκθεση για μεγάλο διάστημα στον ήλιο.

Να μην εγκαταλείπουμε το καλοκαίρι τα ηλικιωμένα και άρρωστα άτομα μόνα τους. Πάντα να βρίσκεται κάποιος κοντά τους, να τους φροντίζει. Να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που θα μας βρουν, να επικοινωνούμε συχνά μαζί τους για  ενημέρωση, να τους εφοδιάσουμε με τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης και να τους νοιαζόμαστε. Να νοιαζόμαστε όσους μένουν πίσω, τους μονάχους, τους πονεμένους και τους αδύναμους.

Ο καύσωνας εάν δεν προσέξουμε σκοτώνει η μοναξιά βαθειά πληγώνει.

Εάν δεν τηρηθούν οι παρακάτω ιατρικές και γενικές οδηγίες για το καλοκαίρι και τον καύσωνα τι μπορεί να συμβεί και τι μέτρα πρέπει να λάβουμε;

Τα συμπτώματα  μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλη υγρασία μπορεί να είναι ελαφρά ή βαριά ανάλογα με τις λειτουργικές διαταραχές παροδικού τύπου του καρδιαγγειακού συστήματος, που συνήθως είναι αποτέλεσμα μέτριας ή και μεγάλης απώλειας ύδατος και χλωριούχου νατρίου. Το άτομο αυτό αισθάνεται μια θερμική εξάντληση συνοδευόμενη με κεφαλγία, ζάλη, ναυτία, ανορρεξία και έντονο αίσθημα εξάντλησης. Μερικά άτομα φθάνουν μέχρι και την κατάρρευση. Αντικειμενικά, η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή και έχουν ταχυκαρδία. Το δέρμα τους είναι υγρό, ψυχρό και οι κόρες των ματιών διασταλμένες Σε αυτά τα άτομα πρέπει να παρασχεθεί άμεση ιατρική βοήθεια και να μεταφερθούν  το συντομότερο σε νοσοκομείο ή ένα κέντρο υγείας.

Η πρώτες βοήθειες σε ασθενέις με θερμοπληξια είναι:


Διατηρούμε την ψυχραιμία μας.

Εάν δε ξέρουμε να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες, καλούμε βοήθεια ή το 166.

Μεταφέρουμε τον ασθενή σε δροσερό μέρος, ευάερο  και του χορηγούμε υγρά, τον δροσίζουμε στο πρόσωπο με νερό ή υγρές κρύες κομπρέσσες, παγοκύστη ή κάνοντας αέρα. Καλούμε ιατρό ή τον μεταφέρουμε σε κέντρο πρώτων βοηθειών για να του χορηγηθεί ενδοφλέβιας θεραπευτική αγωγή.

Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρότερη διαταραχή του οργανισμού, όταν το άτομο εκτεθεί περισσότερο από ότι πρέπει στον ήλιο, σε υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλη υγρασία, δηλ. όταν εμποδιστεί η εξάτμιση του ιδρώτα και η αποβολή της υψηλής θερμότητας του σώματος του. Αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα από μας και κατά μείζονα λόγο, σε άτομα υψηλού κινδύνου, άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως ασθενείς με χρόνια νοσήματα, παχύσαρκοι, ηλικιωμένοι, παιδιά και μωρά, όταν δεν ακολουθούν τις ιατρικές οδηγίες.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι αρχικά η ζάλη, κεφαλαλγία, δίψα, έντονη κόπωση, ξηρότητα δέρματος, φάρυγγος και στόματος, βουϊτό στα αυτιά και σπάνια πόνος στο στήθος, δυσφορία, μεγάλη αδυναμία στα πόδια, μυϊκές κράμπες, δύσπνοια μέχρι και πλήρη κατάρρευση. Αντικειμενικά το πρόσωπο του πάσχοντος από θερμοπληξία είναι ερυθρό με άφθονο ιδρώτα, η αρτηριακή του πίεση είναι χαμηλή, έχει ταχυκαρδία, υψηλό πυρετό μέχρι 42 °C.
Όλα αυτά τα συμπτώματα οδηγούν σε λυποθυμία του ασθενούς,  ακόμη και σε απώλεια των αισθήσεων. Ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως σε δροσερό μέρος, μακριά από συνωστισμό και περιέργους, μέχρι να καλέσουμε ιατρό ή να μεταφερθεί επειγόντως σε κέντρο πρώτων βοηθειών. Να τον ξαπλώσουμε ανάσκελα, να τον ελευθερώσουμε από τα ρούχα (γραβάτα, πουκάμισο), εάν δεν είναι λουόμενος, δροσίζουμε το πρόσωπο του με (νερό, κρύες κομπρέσσες, παγοκύστεις), του κάνουμε αέρα (χαρτί, βενδάλια, περιοδικό, εφημερίδα), τρίβουμε τα πόδια του ελαφρά και τα χέρια του, που συνήθως είναι παγωμένα. Του δίνουμε άφθονα υγρά να πιεί, εάν είναι σε θέση και καλούμε ιατρό ή να τον μεταφέρουμε σε κέντρο πρώτων βοηθειών.


ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ  ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ.

Εύχομαι σε όλους καλές διακοπές!

 

 

Ειρήνη Ε. Σταματάκη-Οικονόμου

Ειδικός παθολόγος – καρδιολόγος
Αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Βερολίνου, Διπλωματούχος ψυχολόγος του ίδιου Πανεπιστημίου. Μερικά εξάμηνα σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο Φιλοσοφία, Γερμανική Φιλοσοφία. Το 1974 ανακηρύχθηκα διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, ιατρική βιοχημεία.: Ειδικότητες παθολογίας και καρδιολογίας στην Πανεπιστημιακή κλινική Klinikum Steglitz Berlin και αναγνώριση αυτών κατόπιν εξετάσεων, με την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 1980. Έκτοτε επιστημονικός συνεργάτης στο ΄΄Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρου ΥΓΕΙΑ΄΄ μέχρι το 2004. Από το 2004 διευθύντρια παθολογικής κλινικής Metropolitan Hospital. Διδακτικό έργο: Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, σχολή κοινωνικών λειτουργιών και ελεύθερο πανεπιστήμιο στο Βερολίνο. Για έξι χρόνια δίδαξα ιατρικά θέματα στην Ελλάδα στα ΄΄ΙΕΚ Υγεία΄΄. Για χρόνια δίδαξα επίσης τους νοσηλευτές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων απασχόλησης. Ενεργός συμμετοχή σε ιατρικές επιστημονικές εταιρείες, ιατρικά επιστημονικά συνέδρια, διεθνή και ελληνικά, σε στρογγυλές τράπεζες και ενημερωτικές εκπομπές στην τηλεόραση με ιατρικά θέματα. Μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων σε ξένα και ελληνικά ιατρικά περιοδικά, στον ημερήσιο ελληνικό τύπο και σε περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας. Διακρίσεις: Υπότροφος του DAΑD για όλα τα έτη των σπουδών στο Βερολίνο, για αριστούχους φοιτητές, κοινωνικές διακρίσεις για το ιατρικό έργο από εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσης και ανωτέρας εκπαίδευσης.

 

 

#########