Εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε ή να πάμε διακοπές, στο σπίτι, στη δουλειά και στο αυτοκίνητο, πρέπει να έχουμε ένα μικρό φαρμακείο με τα απαραίτητα εφόδια για κάθε ενδεχόμενο, που έχει σχέση με την υγεία μας και τη σωματική μας ακεραιότητα. Οι ιατρικές συμβουλές για τα ταξίδια μας εξαρτώνται από το είδος του ταξιδιού, τον τόπο που ταξιδεύουμε, τις συνθήκες υγιεινής και περίθαλψης της χώρας προορισμού και τη γενική κατάσταση του ταξιδιώτη.
Εάν στη χώρα που θα ταξιδεύσουμε απαιτείται εμβολιασμός, πρέπει 2 μήνες πριν το ταξίδι μας να ενδιαφερθούμε για τα συγκεκριμένα εμβόλια. Πριν από κάθε μεγάλο ταξίδι, ωφέλιμη είναι μια γενική ιατρική εξέταση.


Ταξιδιώτες με χρόνιες παθήσεις : Όσοι ταξιδιώτες πάσχουν από χρόνια προβλήματα (υπερτασικοί, καρδιοπαθείς, διαβητικοί, αναπνευστικοί άρρωστοι), πρέπει να εφοδιασθούν με τα ανάλογα φάρμακα τους και για την αντίστοιχη διάρκεια του ταξιδιού τους. Επειδή σε αρκετές χώρες δεν υπάρχουν όλα τα φάρμακα ή εάν υπάρχουν, τα βρίσκει κανείς με άλλη ονομασία, ακόμη και άλλη ποιότητα, η δε συνεννόηση είναι συχνά δύσκολη, αποφεύγει κανείς τις δυσκολίες αυτές όταν προετοιμάσει σωστά το ταξίδι του. Γνωστό είναι, επίσης, ότι στις πιο πολλές χώρες δεν δίνονται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Ασθενείς με μόνιμο βηματοδότη ή με χρόνια αιματολογικά νοσήματα και άλλες κακοήθειες και ασθένειες  με συνεχή αντιπηκτική αγωγή να έχουν μαζί τους τα φάρμακα τους και την ειδική ταυτότητα φαρμάκων.

Φαρμακείο πρώτης ανάγκης : Για κάθε ταξίδι μας, ένα μικρό χρήσιμο φαρμακείο με σκευάσματα πρώτης ανάγκης  είναι απόλυτα αναγκαίο. Το απαραίτητο μικρό φαρμακείο πρέπει να περιέχει τα εξής φάρμακα : Τοπικά δρώντα φάρμακα. Είναι φάρμακα για τοπική χρήση (όπως πληγές, εγκαύματα, τσιμπήματα και μικροτραυματισμοί). Απαραίτητα εδώ είναι γάζες, αντιβιοτικές και ειδικές αλοιφές, επίδεσμοι, κάποια πούδρα.
Αντιεμετικά :Κυρίως αυτοί που ταξιδεύουν  με πλοίο ή αυτοκίνητο και έχουν ευαισθησία, μια ώρα πριν το ταξίδι τους πρέπει να πάρουν ένα απλό αντιεμετικό.
Αντιόξινα : Και για τα ταξίδια του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού, όσοι πάσχουν από παθήσεις του ανωτέρου πεπτικού, πρέπει να έχουν μαζί τους κάποιο αντιόξινο.
Προφύλαξη από διαρροϊκές καταστάσεις. Επειδή οι συνθήκες διαβίωσης αλλά κυρίως οι συνήθειες διατροφής μας τα ταξίδια μας γενικώς αλλάζουν, καλό θα είναι να εφοδιασθεί ο ταξιδιώτης και με κάποιο αντιδιαρροϊκό φάρμακο.
Μια άλλη χρήσιμη ομάδα φαρμάκων  είναι τα αναλγητικά, τα οποία δρουν και σαν αντιπυρετικά φάρμακα.
Διάφορα αντισταμινικά σκευάσματα σε δισκία ή σε αλοιφές, για τσιμπήματα και αλλεργικές καταστάσεις.
Αμιγώς αντιαλλεργικά, κορτιζονούχα φάρμακα, ιδιαίτερα για όσους έχουν προδιάθεση σε αλλεργίες.
Αντιβίωση. Εάν κάποιος πάσχει συχνά από, αναπνευστικές λοιμώξεις ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, θα πρέπει να έχει μαζί του κάποια γνωστή σε αυτόν αντιβίωση για το χρονικό διάστημα του ταξιδιού του.

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ :

Το φαρμακείο μας στο σπίτι, τη δουλειά, το αυτοκίνητο και για οποιοδήποτε ταξίδι μας πρέπει να περιέχει :

Αντισυπτικό διάλυμα
Βαμβάκι
Αποστειρωμένες γάζες
Λευκοπλάστη σε δυο τουλάχιστον μεγέθη
Φυσιολογικό ορό
Συσκευή Ι.V. (ενδοφλέβιας χορήγησης )
Ελαστικούς επιδέσμους 2-3 διαφορετικά μεγέθη
Αυτοκόλλητες γάζες
Βαζελινούχες γάζες
Γάζες επικαλύψεις ματιών
Γάζες πιεστικής επίδεσης αιμορραγιών
Ψαλίδι
Λαβίδα
Ελαστικό σωλήνας περίδεσης
Αεραγωγούς σωλήνες
Νυστέρι
Νάρθηκες από χαρτόνι
Θερμόμετρο
Σημειωματάριο, μολύβι και στυλό.
Φακό
Φάρμακα απαραίτητα για πρώτες βοήθειες
Παραμάνες
Σφυρίχτρα
Κουβέρτα

 

 

Ειρήνη Ε. Σταματάκη-Οικονόμου

Ειδικός παθολόγος – καρδιολόγος
Αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Βερολίνου, Διπλωματούχος ψυχολόγος του ίδιου Πανεπιστημίου. Μερικά εξάμηνα σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο Φιλοσοφία, Γερμανική Φιλοσοφία. Το 1974 ανακηρύχθηκα διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, ιατρική βιοχημεία.: Ειδικότητες παθολογίας και καρδιολογίας στην Πανεπιστημιακή κλινική Klinikum Steglitz Berlin και αναγνώριση αυτών κατόπιν εξετάσεων, με την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 1980. Έκτοτε επιστημονικός συνεργάτης στο ΄΄Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρου ΥΓΕΙΑ΄΄ μέχρι το 2004. Από το 2004 διευθύντρια παθολογικής κλινικής Metropolitan Hospital. Διδακτικό έργο: Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, σχολή κοινωνικών λειτουργιών και ελεύθερο πανεπιστήμιο στο Βερολίνο. Για έξι χρόνια δίδαξα ιατρικά θέματα στην Ελλάδα στα ΄΄ΙΕΚ Υγεία΄΄. Για χρόνια δίδαξα επίσης τους νοσηλευτές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων απασχόλησης. Ενεργός συμμετοχή σε ιατρικές επιστημονικές εταιρείες, ιατρικά επιστημονικά συνέδρια, διεθνή και ελληνικά, σε στρογγυλές τράπεζες και ενημερωτικές εκπομπές στην τηλεόραση με ιατρικά θέματα. Μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων σε ξένα και ελληνικά ιατρικά περιοδικά, στον ημερήσιο ελληνικό τύπο και σε περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας. Διακρίσεις: Υπότροφος του DAΑD για όλα τα έτη των σπουδών στο Βερολίνο, για αριστούχους φοιτητές, κοινωνικές διακρίσεις για το ιατρικό έργο από εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσης και ανωτέρας εκπαίδευσης.

#########