Η ανάγκη για σχολαστική τήρηση των μέσων προφύλαξης, από τον κορωνοιό και τις υπόλοιπες εποχικές λοιμώξεις που έχουν έξαρση αυτή την περίοδο, μετά το άνοιγμα των σχολείων, τονίστηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής που συγκάλεσε σήμερα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη εμβολιασμού με τα διαθέσιμα εμβόλια, το επικαιροποιημένο εμβόλιο, για τον SARS-Cov-2 που αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα, για τον πνευμονιόκκοκο, τη γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και τον έρπητα ζωστήρα.

Εκφράστηκε η ανησυχία για τη διασπορά του κορωνοιού που εξακολουθεί να βάζει σε κίνδυνο ειδικά, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όπως επισημάνθηκε αυτή την περίοδο έχουν παράλληλα, έξαρση και άλλες εποχικές ιώσεις για αυτό και θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης.

Οι συμμετέχοντας εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τόνισαν την ανάγκη της υγειονομικής θωράκισης και της ενημέρωσης των πολιτών, εν όψει της χειμερινής περιόδου που αναμένονται μεγάλες βροχοπτώσεις. Παραμένει σε ετοιμότητα η Ομάδα Άμεσης Δράσης και το ασθενοφόρο του ΙΣΑ που έδρασαν και κατά τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

«Διανύουμε περίοδο έξαρσης του κορωνοιού και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία, ειδικά των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Είναι πολύ σημαντικό αφενός, η σχολαστική τήρηση των μέτρων προφύλαξης και αφετέρου, η αξιοποίηση των όπλων που διαθέτει η επιστήμη, των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων, για αυτό ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί εγκαίρως στο θεράποντα ιατρό του», τονίζει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ. κ Χρυσούλα Νικολάου Καθηγήτρια Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας,  Γιώργος Σαρόγλου Ομ. καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, Κυριακή Κανελλακοπούλου Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος καθηγήτρια ΕΚΠΑ,  Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής, Αναστάσιος Χατζής Παιδίατρος-Εντατικολόγος, Αναστάσιος Σπανός Επεμβατικός Καρδιολόγος, Ανδρέας Πάγκαλης ειδικός Παθολόγος. Εκ μέρους των Επιστημονικών Εταιριών συμμετείχαν οι κ.κ. Αδαμαντία Λιαπίκου (Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία),Μιχάλης Σαμάρκος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Αναπληρωτής Καθηγητής (Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας ).

Επίσης συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος και Σ. Τσούκαλος Γ. Γραμματέας

#########