Αρχική Συνέδρια - Ημερίδες - Εκδηλώσεις Ο κλινικός και εγκεφαλικός θάνατος είναι το ΟΚ για τη δωρεά οργάνων

Ο κλινικός και εγκεφαλικός θάνατος είναι το ΟΚ για τη δωρεά οργάνων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σκαιώδη και αόριστα τα όρια του θανάτου και της ζωής. Είναι η ρήση με την οποία ξεκίνησε την εισήγησή της η πανεπιστημιακός στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου κα Μιράντα Αναστασάκη. Ο εγκεφαλικός θάνατος ορίστηκε από τη δεκαετία του 50 μέσα στις εντατικές μονάδες. Η αναπνευστική λειτουργία είναι η ουσία και μέχρι να σταματήσει ο άνθρωπος είναι ζωντανός. Ομως χωρίς αυτό το αίτιο χωρίς δηλαδή το οξυγόνο μέσα σε λίγα λεπτά ο άνθρωπος φεύγει. Η εντατική στη συνέχεια ανέβαζε τη ζωή έστω και μηχανικά με την υποστήριξη της αναπνοής. Η επιστήμη μακραίνει ή κονταίνει το θάνατο. Η αναβολή της διακοπής της αναπνοής δεν σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν έμεινε κάποια λεπτά χωρίς οξυγόνο και δεν νεκρώθηκε. Ενώ ο εγκέφαλος είναι νεκρός όλο το άλλο σώμα έστω και υποστηρικτικά λειτουργεί και αυτή είναι η αιτία που άτομα στην εντατική εγκεφαλικά νεκρά κυοφόρησαν και έφεραν στη ζωή μια άλλη ζωή ενώ χανόταν η δική τους.

Πώς όμως ορίζεται ο νεκρός? Ένα εγκεφαλογράφημα μια ευθεία γραμμή στο μονιτορ και οι διεσταλμένες κόρες των ματιών είναι αρκετά για να ορίσουν το γεγονός. Ο ασθενής μπορεί να είναι σε κώμα υπάρχει όμως και το κώμα πέρα από το κώμα οπότε όλα είναι νεκρά και διατηρούνται στη ζωή μόνο μηχανικά.

Οι ασθενείς με μη αναστρεφόμενες τις λειτουργίες και με συνοδά φαινόμενα απώλειας συνείδησης ακόμα και με αναπνευστήρα είναι κλινικά νεκρός. Η παραμονή συνείδησης είναι σημαντικό θέμα. Ποτέ δεν σταματάει η διασωλήνωση. Ομως νεκρός είναι κάποιος όταν σταματήσει η καρδιά και όταν συμβεί θάνατος του εγκεφάλου. Αυτό γίνεται ειτε από κάποιο εγκεφαλικό οπότε χάνεται η φυσική κατάσταση είτε από την απώλεια συνείδησης. Τη μόνη αντίρρηση μπορεί να έχει η βιοηθική. Ο θάνατος δεν έιναι θέμα κοινωνικής λειτουργίας είναι σαφής ο ορισμός του και γι αυτό πρέπει να πληροφορηθούν οι συγγενείς για όλες τις παραμέτρους και να δώσουν εγκαίρως τα όργανα του ανθρώπου τους. Κάθε μέρα 12 άτομα στην Ευρώπη χάνουν τη ζωή τους περιμένοντας για ένα μόσχευμα που δεν έρχεται ποτέ.

Συγκίνησε όλους ο κ. Άγγελος Αναστασιάδης όταν αναφέρθηκε στην περιπέτεια της γυναίκας του που 8 μήνες περιμενε στο Ωνάσσειο για ένα μόσχευμα το οποίο τελικά ήρθε ευτυχώς πριν είναι αργά. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι θα κάνει εκστρατεία και αγώνα για να γίνουν περισσότεροι δωρητές οργάνων. Τα νέα παιδιά αποδέχονται την ιδέα κατά 96% αλλά ο κόσμος είναι ανενημέρωτος κατά 100%.