Στα «Νέα θεραπευτικά μονοπάτια για τον καρκίνο» που άνοιξαν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και η καλπάζουσα τεχνολογική εξέλιξη, θα βαδίσουν οι σύνεδροι του φετινού επιστημονικού συνεδρίου της ΑΚΟΣ, το οποίο θα λάβει χώρα διαδικτυακά στις 16 & 17 Φεβρουαρίου.

Έγκριτοι επιστήμονες απ’ όλο το φάσμα των ειδικοτήτων που ασχολούνται με τη θεραπεία και φροντίδα του ογκολογικού ασθενή, θα εστιάσουν μεταξύ άλλων στη συνέργεια ανοσοθεραπειας και ακτινοθεραπείας αλλά και στην αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος και του μικροβιώματος. Το μονοπάτι της ίασης οδηγεί πλέον στην εξατομικευμένη ιατρική, σε θεραπείες που προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασθενή ακόμη και για τον ίδιο τύπο καρκίνου.

Την ίδια ώρα, τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα της ακτινοθεραπευτικής πρακτικής, από τη δημιουργία συνθετικών εικόνων έως την πρόβλεψη αποτελεσμάτων διότι επιτρέπουν την επαναληπτική εφαρμογή πολύπλοκων εργασιών σε μεγάλο αριθμό δεδομένων, όπως στη σκιαγράφηση φυσιολογικών ιστών ή στην εύρεση βέλτιστων λύσεων προγραμματισμού.

Η Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισημαίνει: «Ακτινοδιάγνωση και ακτινοθεραπεία, χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες έχουν κάνει άλματα στοχεύοντας τον όγκο με μεγαλύτερη ακρίβεια ενώ νέες φαρμακευτικές θεραπείες ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό για να εντοπίσει και να επιτεθεί στους όγκους: περιμένουμε ακόμη πολλά από την ανοσοογκολογία. Στο επίκεντρο των νέων θεραπειών για τον καρκίνο βρίσκονται οι γενετικές μεταλλάξεις που μετατρέπουν τα υγιή κύτταρα σε όγκους. Συγκρίνοντας τις αλληλουχίες του DNA του όγκου και των υγιών κυττάρων, επιχειρούμε να εντοπίσουμε τις πολλαπλές μεταλλάξεις του καρκίνου. Την ίδια ώρα εμβόλια/αγγελιοφόροι του RNA δίνουν οδηγίες στα κύτταρα  για την παραγωγή μία πρωτεϊνης/αντίγονο του καρκίνου που θα δώσει τη λύση.  Τα νέα θεραπευτικά μονοπάτια για τον καρκίνο οδηγούν και στον ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου, είτε στο να καταστείλει ένα ανοσοποιητικό δραστήριο σε φλεγμονώδεις ασθένειες είτε στο να ενισχύσει ένα κατεσταλμένο ανοσοποιητικό.  Όλα τα παραπάνω μας κάνουν αισιόδοξους ότι το μονοπάτι της ίασης του καρκίνου σύντομα θα γίνει λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας».

Ξεχωριστή στιγμή του επιστημονικού συνεδρίου η ομιλία του συγγραφέα Μάκη Ανδρονόπουλου ο οποίος θα ιχνηλατήσει το νέο περιβάλλον που διαμόρφωσε η επιστημονική πρόοδος σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και πώς επιδρά στην ψυχοσύνθεσή μας, προβληματισμός που ξεδιπλώνεται στο βιβλίο του με τίτλο «Sapiens 3 κόντρα στον Μετάνθρωπο» που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

#########