Η αυτοεξέταση των μαστών έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας τρόπος έγκαιρης διάγνωσης ενός όγκου του μαστού. Η αυτοεξέταση μπορεί να γίνεται 5-10 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου. Εφόσον η γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, συνιστάται να γίνεται μια καθορισμένη ημέρα του μήνα (π.χ. κάθε πρώτη του μήνα).

 

Στις ασυμπτωματικές γυναίκες πρέπει να γίνεται μια βασική μαστογραφία σε ηλικία 35 ετών, για σύγκριση δηλαδή μελλοντικά, και ακολούθως από 40 ετών και άνω ανά έτος. Εφόσον η γυναίκα ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου (οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού) η παρακολούθηση με μαστογραφία μπορεί να αρχίζει από 30 ετών και να γίνεται ανά έτος.

 

Κάθε γυναίκα από τη στιγμή που αρχίζει τη σεξουαλική της ζωή (ανεξαρτήτως ηλικίας) πρέπει να κάνει ένα test-pap.

Το test-pap είναι μία εξέταση που βοηθάει την έγκαιρη ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων και συνεπώς την πρόληψη του καρκίνου, κυρίως του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και λιγότερο του ενδομητρίου. Είναι δυνατόν επίσης να δώσει πληροφορίες με τη λειτουργικότητα των ωοθηκών (ορμονική κυτταρολογία) ενώ παράλληλα μπορεί να διαπιστώσει μολύνσεις στον κόλπο ή στον τράχηλο από μικρόβια, μύκητες, ιούς.

 

Κάθε γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται το γυναικολόγο προληπτικά

τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από την στιγμή που θα ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή και εφόρου ζωής.

Ο γυναικολόγος θα πάρει ιστορικό, θα εξετάσει τη γυναίκα θα πάρει το test-pap και θα κάνει και ένα κολπικό υπερηχογράφημα. Το κολπικό υπερηχογράφημα είναι απαραίτητο για τη διαπίστωση της καλής υγείας των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας (δηλ. μήτρας, σάλπιγγες, ωοθήκες) καθώς μπορεί να ανιχνεύσει ινομυώματα, κύστες ωοθηκών κ.α.

 

Tips: – Να προσέχετε πολύ την υγιεινή των γεννητικών σας οργάνων. Να

προτιμάτε τα βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγετε να φοράτε

συνεχώς στενά παντελόνια. Ευνοούν τις μυκητιάσεις!

  • Να αλλάζετε συχνά τα καθημερινά σερβιετάκια, τις σερβιέτες, τα ταμπόν.
  • Να προσέχετε την ποιότητα, την ποσότητα και το χρώμα των κολπικών υγρών που εκκρίνεται. Αύξηση, δυσοσμία ή χρωματισμός¨των υγρών αποτελούν εικόνα κολπίτιδας.
  • Να τηρείται ένα ημερολόγιο με τις ημερομηνίες που έχετε περίοδο.
  • Εάν υπάρχουν αλλαγές στην περιοδικότητα (συχνότητα) στην ποσότητα του αίματος ή συμπτώματα που δεν υπήρχαν ενημερώστε το γυναικολόγο σας.
  • Μην κάνετε ΠΟΤΕ σεξ χωρίς προφυλακτικό. Να θυμάστε ότι το αντισυλληπτικό χάπι και το σπιράλ προστατεύουν μεν από ανεπιθύμητες κυήσεις αλλά όχι από ιούς και μικρόβια.

 

 

Δρ. Νικηφόρος Κλήμης

Χειρουργός-Μαιευτήρ-Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

Ο Δρ. Νικηφόρος Κλήμης σπούδασε Ιατρική, εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική – Μαιευτική Γυναικολογία στην Αγγλία και είναι αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.Διδάσκει επίσης ως καθηγητής στα ΤΕΙ Αθηνών, στην Σχολή Επιστημών Υγείας.
Η επιστημονική του παρουσία, μέσω δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι σημαντική και χαρακτηρίζεται από ποιότητα και πρωτοτυπία.
Βασικός ομιλητής εκπομπών τόσο στην κρατική όσο και στην ελεύθερη Ραδιοφωνία και μόνιμος αρθρογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες και σε άλλα Ημερήσια & εβδομαδιαία έντυπα, για τα προβλήματα της σύγχρονης γυναίκας, των διαπροσωπικών σχέσεων και της οικογένειας.
Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικής – Γυναικολογίας και της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, ενώ τιμώντας τον τόπο καταγωγής του δραστηριοποιείται στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής.
Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

#########