Τα Ηλεκτρονικά Συστήματα Παροχής Νικοτίνης – που ονομάζονται επίσης ηλεκτρονικά τσιγάρα – χρησιμοποιούνται από ορισμένους καπνιστές για να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος. Ο πρωταρχικός στόχος της μελέτης που μόλις δημοσιεύτηκε στο διεθνές έγκριτο περιοδικό NEJM ( New England Journal of Medicine) είναι να παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα της μελέτης.

Σε αυτήν την ανοιχτή, ελεγχόμενη δοκιμή, έγινε τυχαία κατανομή ενηλίκων που κάπνιζαν τουλάχιστον πέντε τσιγάρα καπνού ημερησίως και που ήθελαν να ορίσουν ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος σε μια ομάδα παρέμβασης, η οποία έλαβε δωρεάν ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης, συμβουλευτική για τη διακοπή του καπνίσματος και προαιρετική (όχι δωρεάν) θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη. Αυτή η ομάδα συγκρίθηκε με μια ομάδα ελέγχου, η οποία έλαβε τυπική συμβουλευτική και ένα κουπόνι, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε σκοπό, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας υποκατάστασης με νικοτίνη. Η κύρια έκβαση ήταν βιοχημικά επικυρωμένη, συνεχής αποχή από το κάπνισμα στους 6 μήνες. Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιελάμβαναν αποχή από τον καπνό και από οποιαδήποτε νικοτίνη (συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, των ηλεκτρονικών τσιγάρων και της θεραπείας υποκατάστασης με νικοτίνη) στους 6 μήνες, αναπνευστικά συμπτώματα και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αυτή η μελέτη περιελάμβανε συνολικά 1246 συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε τυχαιοποίηση. Η κατανομή έγινε ως εξής: 622 συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν στην ομάδα παρέμβασης και 624 στην ομάδα ελέγχου.

  • Το ποσοστό των συμμετεχόντων με επικυρωμένη συνεχή αποχή από το κάπνισμα ήταν 28,9% στην ομάδα παρέμβασης και 16,3% στην ομάδα ελέγχου.
  • Το ποσοστό των συμμετεχόντων που απείχαν από το κάπνισμα τις 7 ημέρες πριν από την 6μηνη επίσκεψη ήταν 59,6% στην ομάδα παρέμβασης και 38,5% στην ομάδα ελέγχου, αλλά το ποσοστό που απείχε από οποιαδήποτε χρήση νικοτίνης ήταν 20,1% στην ομάδα παρέμβασης και 33,7% στην ομάδα ελέγχου.
  • Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν σε 25 συμμετέχοντες (4,0%) στην ομάδα παρέμβασης και σε 31 (5,0%) στην ομάδα ελέγχου, ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν σε 272 συμμετέχοντες (43,7%) και 229 συμμετέχοντες (36,7%) στην ομάδα ελέγχου (χωρίς ηλεκτρονικά τσιγάρα) αντίστοιχα.

Η μελέτη αυτή κατέληξε στο ότι η προσθήκη των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην καθιερωμένη συμβουλευτική για τη διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε  μεγαλύτερη αποχή από τη χρήση καπνού μεταξύ των καπνιστών από ότι η τυπική συμβουλευτική για διακοπή καπνίσματος από μόνη της.

 

#########