Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Η Ώρα του Χαλκού», για τις νέες εξελίξεις σχετικά με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού, στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 17:00 με 19:00.
Σκοπός της ημερίδας αυτής, είναι η πληρέστερη ενημέρωση της επιστημονικής-ιατρικής κοινότητας καθώς και του ευρύτερου κοινού, για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού και το ρόλο του ως συμπληρωματικό μέτρο στην πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Στην ημερίδα θα αναπτύξουν τις εισηγήσεις τους διακεκριμένοι επιστήμονες με τις εξής θεματικές ενότητες: ο Dr. Στέφανος Γερουλάνος, Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης και Διευθυντής Εντατικής Θεραπείας του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ωνασείου, «Πολυανθεκτικά Βακτήρια, Εμπειρία 35 ετών», ο κ. Ευάγγελος Παπαδομιχελάκης, Παθολόγος – Εντατικολόγος, Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ. Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΜΕΘ Αττικόν, «Διασπορά Παθογόνων Μικροοργανισμών στο Νοσοκομείο» και η Dr. Ελένη Γιαμαρέλου, καθηγήτρια Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Λοιμωξιολόγος, «Ο Xαλκός στις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις»

.

Την ημερίδα θα συντονίσουν ο κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, η Dr. Ελένη Γιαμαρέλου, καθηγήτρια Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Λοιμωξιολόγος και ο Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού κ. Νίκος Βεργόπουλος.

Στην ημερίδα θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού κ. Ευάγγελος Μουστάκας.

Η ημερίδα «Η Ώρα του Χαλκού» είναι η δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποιεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού στην Ελλάδα, μετά το 1o Παγκόσμιο Συνέδριο με τίτλο «Χαλκός και Δημόσια Υγεία», αναφορικά με τις ευεργετικές αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού ως συμπληρωματικό μέτρο στην αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων, που ταλαιπωρούν χιλιάδες ασθενείς σε όλο τον κόσμο.
Σε δηλώσεις του ο κ. Νίκος Βεργόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού επεσήμανε, «είμαστε στην ευχάριστη θέση να πραγματοποιήσουμε μια δεύτερη σημαντική εκδήλωση, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού, οι οποίες συνεχώς επιβεβαιώνονται από όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες σε όλο τον κόσμο.  Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε την έγκυρη ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων, με σκοπό την εφαρμογή επικάλυψης επιφανειών με χαλκό και κράματά αυτού σε δημόσιους χώρους, για την μείωση μετάδοσης επικίνδυνων και βλαβερών μικροβίων».

Η ημερίδα «Ώρα του Χαλκού» έχει τεθεί υπό την αιγίδα, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας.


ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ) είναι μέλος του European Copper Institute (E.C.I.) που πρωταρχικό σκοπό έχει το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Επίσης, ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο 24 Κέντρων Χαλκού το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Copper Association (I.C.A.), ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες του I.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.
Σκοπός του Ε.Ι.Α.Χ. είναι η υλοποίηση ενός δυναμικού ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, σπουδαστών και τεχνικών εταιριών, η εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, η επιστημονική καθοδήγηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο χαλκό και στα κράματά του, καθώς και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για τις εφαρμογές αυτού του μετάλλου.

#########