Οι επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι αρκετά γνωστές σε όλους μας, όχι όμως και της ακτινοβολίας που βρίσκεται στο φάσμα του μπλε φωτός. Αυτό το φάσμα το οποίο ονομάζεται HEV (High Energy Visible) κυμαίνεται από τα 380 έως 500 nm και φαίνεται να είναι υπεύθυνο για πολλές οφθαλμικές παθήσεις κυρίως του αμφιβληστροειδούς. Η ωχρά κηλίδα επηρεάζεται περισσότερο από τα υπόλοιπα μέρη του οφθαλμού παρουσιάζοντας αλλοιώσεις.

 

Οπτικά το μπλε φως έχει αποδειχθεί ότι συνεισφέρει στην δημιουργία θάμβους και την ανάπτυξη ασθενωπικών συμπτωμάτων. Η μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας HEV συναντάται κυρίως τις πρωινές ώρες, όταν ο ουρανός  είναι καθαρός αλλά και σε τεχνητές πηγές φωτισμού.

Όλοι οι έγχρωμοι φακοί της Essilor αλλά και μεγάλο μέρος των οφθαλμικών της φακών προστατεύουν 100% από το φάσμα της U.V. αλλά και  από μεγάλο μέρος (85% έως 98%) της HEV.

Πρόσφατα μάλιστα η Essilor κατασκεύασε έναν φακό από συνθετική μελανίνη για την καλύτερη προστασία από το μπλε φως. Η μελανίνη είναι χρωστική του ανθρώπινου οργανισμού (υπάρχει στο δέρμα, μαλλιά, μάτια, κλπ.) και αποτελεί την φυσική του άμυνα.

Η συνθετική μελανίνη που χρησιμοποιείται στην κατασκευή αυτών των φακών είναι η νέα προοπτική που ανοίγεται στην οφθαλμική προστασία. Οι φακοί θα διατίθενται σύντομα και στην χώρα μας.

 

Βασίλης Κόκοτας, Optometrist
Clinical Associate OEPF/COVD, U.S.A.