Ανήμερα των Χριστουγέννων του 1961 ο Τσέχος Otto Wicheterle  κατασκεύασε τους πρώτους φακούς επαφής, από το συνθετικό πολυμερές HEMA, που ο ίδιος είχε ανακαλύψει. Οι φακοί επαφής αποτελούν μια σύγχρονη λύση σε όλα τα διαθλαστικά προβλήματα. Το κύριο μέλημα του Ειδικού όταν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει φακούς επαφής, για πρώτη φορά, θα πρέπει να είναι ο ολοκληρωμένος έλεγχος για το ποιος τύπος είναι  ο σωστότερος για τον συγκεκριμένο οφθαλμό

.

Σε δεύτερο εξίσου σημαντικό στάδιο να εκπαιδεύσει για την σωστή χρήση των φακών επαφής ούτως ώστε να είναι μια υγιής λύση για την καλή όραση των ματιών του.

Τα πλεονεκτήματα των φακών επαφής είναι ότι προσφέρουν σωστότερη όραση, χωρίς διαφοροποίηση μεγέθους ειδώλου, καλύτερη αισθητική, είναι πρακτικοί για σπορ και σε όλες τις καιρικές συνθήκες, έτσι ώστε ο χρήστης να βλέπει καλά και να αισθάνεται καλά.

Η νέα τεχνολογία των φακών επαφής παρέχει όραση καθαρή και με υψηλή ευκρίνεια σε μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό και πρεσβυωπία. Φακούς επαφής έχουμε ανάλογα με το υλικό κατασκευής: τους σκληρούς, τους  ημίσκληρους  (αεροδιαπερατούς ), τους υβριδικούς και τους μαλακούς. Τα υλικά κατασκευής είναι: η υδρογέλη, η σιλικόνη και ο συνδυασμός τους με ή χωρίς προσμίξεις άλλων υλικών.

Τα προβλήματα της όρασης που διορθώνονται (έκτος από την μυωπία, την υπερμετρωπία, τον αστιγματισμό και την πρεσβυωπία) με ειδικούς τύπους φακών επαφής είναι :Ο Κερατόκωνος , ο Νυσταγμός, ο Στραβισμός, η Φωτοφοβία, η Αφακία, ο Τραυματικός καταρράκτης, χρησιμοποιούνται επίσης Θεραπευτικά σαν επίδεσμος, Κοσμητικά  (π.χ σε ανιριδία ) και  σε παρατεταμένη χρήση μέρα-νύχτα για 7, 15 μέρες η και 1 μήνα. Επίσης υπάρχουν και οι έγχρωμοι φακοί επαφής για την κοσμητική διαφορετικότητα με η χωρίς διόρθωση προβλήματος όρασης.

Με βάση την συχνότητα αντικατάστασης  τους, υπάρχουν: οι συχνής αντικατάστασης και οι μακράς διαρκείας. Τα ωφέλει της χρήσης φακών επαφής συχνής αντικατάστασης που χρησιμοποιούνται πλέον σήμερα κατά κύριο λόγο, σε όλο τον κόσμο, είναι ότι έχουμε καθαρούς φακούς, με λιγότερες εναποθέσεις, χωρίς ξηροφθαλμία, καλύτερη όραση, μεγαλύτερη άνεση και μάτια υγιή.

Σε όλα τα παραπάνω ο εφαρμοστής θα πρέπει να συμβάλλει στο να επιλέξει και να χρησιμοποίηση τον σωστό ( κατάλληλο )  τύπο φακού επαφής, ενώ τον σημαντικότερο ρόλο για την συνέχεια, τον έχει ο χρήστης, ο οποίος πρέπει να ακολουθεί της οδηγίες του εφαρμοστή του, να τον συμβουλεύεται για οποιοδήποτε πρόβλημα έχει, ή τον απασχολεί, να κάνει σωστή χρήση και αποστείρωση των φακών επαφής του για να έχει καλή όραση και οφθαλμική υγεία.

Η ερευνητική δραστηριότητα αναμένεται να φέρει νέες επαναστατικές εφαρμογές στον τομέα των φακών επαφής τα επόμενα χρόνια.

Η χρήση φακών επαφής με σύστημα σταδιακής αποδέσμευσης φάρμακων (drug delivery system) στον οφθαλμό, οι <έξυπνοι φακοί επαφής>, που θα παρακολουθούν διακυμάνσεις στα επίπεδα της ενδοφθάλμιας  πίεσης και το σάκχαρο του αίματος και ειδικά σχεδιασμένοι φακοί <αντι-μυωπίας>, που προσδίδουν την δυνατότητα πρώιμης αντιμετώπισης της μυωπίας καθώς και λειτουργικότερη όραση αποτελούν αντικείμενα ενδιαφέροντος παγκοσμίως, τόσο από την επιστημονική όσο και από την ερευνητική κοινότητα.

Οι φακοί επαφής δημιουργηθήκαν και υπάρχουν για να απαλλαγούμε (όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες της ημέρας ) από τα γυαλιά, άλλα και ως μια εναλλακτική λύση για να βλέπουμε τον κόσμο καλύτερα. 

 

 

 

ΠΑΤΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΠΤΟΜΕΤΡΗΣ

#########