Αρχική Ομορφιά ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η τριχοφυϊα είναι ένα πρόβλημα , περισσότερες φόρες αισθητικής φύσεως που απασχολεί πόλλες στην εποχή μας.Αν και τις περισσότερες φόρες δεν υποκρύπτει κάποιο σοβαρό πρόβλημα,εντούτις είναι χρήσιμο να συμβουλευτεί η γυναίκα τον ειδικό γιατρό για να αποκλιστεί κάποια υποκείμενη ενδοκρινική ή άλλη νόσος.

 

Η αυξημένη τριχοφυϊα μπορεί να περιγραφεί τους όρους υπερτρίχωση και .

Ο όρος υπερτρίχωση αναφέρεται σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αυξημένη τριχοφυϊα σε διάφορα σημεία του σώματος,με φυσιολογική όμως για φύλο  κατανόμη .Αφορά και δύο φύλα(άνδρες και γυναίκες)και μπορεί να οφείλεται σε:

 • Υπερβολική ευαισθησία θυλάκων στις ανδρικές ορμόνες(ανδρογόνα),που όμως εκκρίνονται σε φυσιολογικά για το αντίστοιχο φύλο επίπεδα.
 • Υψηλά επίπεδα έκκρισης των ανδρογόνων ορμονών στο αίμα ,που παρατηρούνται σε διάφορες ενδοκρινικές παθήσεις (των επινεφριδίων,των ,της υπόφυσης,κ.α.).
 • Ορισμένα φάρμακα όπως αντισυλληπτικά,ορμόνες ,αναβολικά,κορτιζόνη, κ.α.
 • Στην ιδιοπαθή υπερτρίχωση, που παρατηρείται σε ορισμένες φυλετικές ή εθνικές ομάδες,όπως επίσης και σε ορισμένες οικογένειες,όπου υπάρχει αυξημένη τριχοφυϊα,που αφορά αποκλειστικά και ένα ιδιαίτερο οικογενειακό ή φυλετικό χαρακτηριστικό.

Ο όρος δασυτριχισμός  αφορά μόνο τις γυναίκες. Χαρακτηρίζει κατάσταση εκείνη κατά οποία έχουμε αυξημένη τριχοφυϊα σε περιοχές του προσώπου και του σώματος των γυναικών,που κανονικά είναι άτριχες και φυσιολογικά η εμφάνιση τριχοφυϊας σ’άυτες τις περιοχές αφορά ,μόνο τους .Τέτοιες περιοχές είναι το άνω χείλος,οι παρειές,η μέση,η γραμμή του στήθους,οι μαστοί ,το υπογάστριο,η πλάτη,οι γλουτοί και η έσω επιφάνεια των μηρών.

Ο δασυτριχισμός μπορεί να οφείλεται:

 • Σε ενδοκρινολογικές διαταραχές
 • Στη λήψη διάφορων φαρμάκων
 • Στον ιδιοπαθή δασυτριχισμό

  Στις ενδοκρινολογικές διαταραχές έχουμε κύριως παθήσεις των επινεφριδίων και της υπόφυσης,παθήσεις των ωοθηκών όπως όγκοι ωοθηκών,σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών(PCO).Τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη αύξηση της τριχοφυϊας-δασυτριχισμό είναι κυρίως τα ανδρογόνα,τα αναβολικά στεροειδή και τα κορτικοστεροειδή.Ο ιδιοπαθής δασυτριχισμός όπως και η ιδιοπαθής υπερτρίχωση,αφορύν συγκεκριμένες φυλές ή οικογένειες και αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών χώρις να υποκρύπτεται κάποια παθολογία.

   Στην περίπτωση που ανευρεθεί αιτία ο γιατρός  θα πρέπει να αντιμετωπίσει το αίτιο τις περισσότερες φορές φαρμακευτικά , και στη συνέχεια  η γυναίκα θα μπορεί  να αντιμετωπίσει την τριχοφυϊα με αισθητικές μεθόδους.Ανάλογα με το αίτιο φαρμακευική θεραπεία μπορεί να αποτελέσουν ταέσουν τα:

 • Αντιανδρογόνα(οξική κυπροτερόνη)
 • Σπιρονολακτόνη ή φιναστερίδη
 • Αντισυλληπτικά
 • κορτικοστεροειδή