Αρχική Ομορφιά ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η αυξημένη τριχοφυϊα είναι ένα πρόβλημα ,τις περισσότερες φόρες αισθητικής φύσεως που απασχολεί πόλλες γυναίκες στην εποχή μας.Αν και τις περισσότερες φόρες δεν υποκρύπτει κάποιο σοβαρό πρόβλημα,εντούτις είναι χρήσιμο να συμβουλευτεί η γυναίκα τον ειδικό γιατρό για να αποκλιστεί κάποια υποκείμενη ενδοκρινική ή άλλη νόσος.

 

Η αυξημένη τριχοφυϊα μπορεί να περιγραφεί με τους όρους υπερτρίχωση και δασυτριχισμός.

Ο όρος υπερτρίχωση αναφέρεται σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αυξημένη τριχοφυϊα σε διάφορα σημεία του σώματος,με φυσιολογική όμως για το φύλο  κατανόμη .Αφορά και τα δύο φύλα(άνδρες και γυναίκες)και μπορεί να οφείλεται σε:

 • Υπερβολική ευαισθησία των θυλάκων στις ανδρικές ορμόνες(ανδρογόνα),που όμως εκκρίνονται σε φυσιολογικά για το αντίστοιχο φύλο επίπεδα.
 • Υψηλά επίπεδα έκκρισης των ανδρογόνων ορμονών στο αίμα ,που παρατηρούνται σε διάφορες ενδοκρινικές παθήσεις (των επινεφριδίων,των ωοθηκών ,της υπόφυσης,κ.α.).
 • Ορισμένα φάρμακα όπως αντισυλληπτικά,ορμόνες ,αναβολικά,κορτιζόνη, κ.α.
 • Στην ιδιοπαθή υπερτρίχωση, που παρατηρείται σε ορισμένες φυλετικές ή εθνικές ομάδες,όπως επίσης και σε ορισμένες οικογένειες,όπου υπάρχει αυξημένη τριχοφυϊα,που αφορά αποκλειστικά και μόνο ένα ιδιαίτερο οικογενειακό ή φυλετικό χαρακτηριστικό.

Ο όρος δασυτριχισμός  αφορά μόνο τις γυναίκες. Χαρακτηρίζει την κατάσταση εκείνη κατά την οποία έχουμε αυξημένη τριχοφυϊα σε περιοχές του προσώπου και του σώματος των γυναικών,που κανονικά είναι άτριχες και φυσιολογικά η εμφάνιση τριχοφυϊας σ’άυτες τις περιοχές αφορά ,μόνο τους .Τέτοιες περιοχές είναι το άνω χείλος,οι παρειές,η μέση,η γραμμή του στήθους,οι μαστοί ,το υπογάστριο,η πλάτη,οι γλουτοί και η έσω επιφάνεια των μηρών.

Ο δασυτριχισμός μπορεί να οφείλεται:

 • Σε ενδοκρινολογικές διαταραχές
 • Στη λήψη διάφορων φαρμάκων
 • Στον ιδιοπαθή δασυτριχισμό

  Στις ενδοκρινολογικές διαταραχές έχουμε κύριως παθήσεις των επινεφριδίων και της υπόφυσης,παθήσεις των ωοθηκών όπως όγκοι ωοθηκών,σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών(PCO).Τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη αύξηση της τριχοφυϊας-δασυτριχισμό είναι κυρίως τα ανδρογόνα,τα αναβολικά στεροειδή και τα κορτικοστεροειδή.Ο ιδιοπαθής δασυτριχισμός όπως και η ιδιοπαθής υπερτρίχωση,αφορύν συγκεκριμένες φυλές ή οικογένειες και αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών χώρις να υποκρύπτεται κάποια παθολογία.

   Στην περίπτωση που ανευρεθεί αιτία ο γιατρός  θα πρέπει να αντιμετωπίσει το αίτιο τις περισσότερες φορές φαρμακευτικά , και στη συνέχεια  η γυναίκα θα μπορεί  να αντιμετωπίσει την τριχοφυϊα με αισθητικές μεθόδους.Ανάλογα με το αίτιο φαρμακευική θεραπεία μπορεί να αποτελέσουν ταέσουν τα:

 • Αντιανδρογόνα(οξική κυπροτερόνη)
 • Σπιρονολακτόνη ή φιναστερίδη
 • Αντισυλληπτικά
 • κορτικοστεροειδή
Rate it