Ο καρκίνος του παχέως εντέρου είναι νόσημα της τρίτης ηλικίας , προλαμβάνεται   και πολύ συχνά θεραπεύεται,παρακάτω παραθέτω τις συχνότερες  ερωτήσεις  που μου κάνουν οι ασθενείς μου.

 

Ποια είναι τα  σημεία κινδύνου που θα μας κάνουν να υποψιαστούμε καρκίνο παχέως εντέρου?

Η αποβολή αίματος μαζί με τα κόπρανα,συνήθως με ζωηρό ερυθρό χρώμα καθώς και η σιδηροπενική  αναιμία είναι συνήθως σημάδια τα οποία πρέπει να μας οδηγήσουν στον γαστρεντερολόγο ιδίως αν είμαστε πάνω από 50 χρ., αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία είναι  καλοήθης (αιμορροιδοπάθεια,εκκολπώματα κ.λ.π).

Ποιά εξέταση  είναι η ενδεδειγμένη για τον έλεγχο του παχέως εντέρου?

Η  κολονοσκόπηση , η οποία  έχει την μεγαλύτερη  ευαισθησία στην ανίχνευση όχι μόνο του καρκίνου αλλά και άλλων βλαβών, όπως πολυπόδων, εκκολπωμάτων, αγγειοδυσπλασιών κ.λ.π.

Πότε πρέπει να γίνεται μία κολονοσκόπηση?

 Η σωστή ηλικία για να γίνει μια προληπτική κολονοσκόπηση είναι μεταξύ του 50-60ου έτους  και εφόσον δεν υπάρχουν βλάβες  εξασφαλίζει τον ασθενή για περίπου 10 χρόνια.Εξαίρεση σ’άυτον τον κανόνα είναι όταν ο ασθενής έχει συγγενή πρώτου βαθμού ο οποίος εμφάνισε καρκίνο πριν την ηλικία των 50 ετών,οπότε τότε η κολονοσκόπηση γίνεται 5 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία που εμφάνισε ο συγγενής τον καρκίνο.

Πως γίνεται η κολονοσκόπηση?

Την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης ο ασθενής λαμβάνει μονο υγρά και καθαρτικά τα οποία έχει χορηγήσει ο γιατρός του, την ημέρα της εξέτασης ο ασθενής είναι νηστικός, το ενδοσκόπιο εισάγεται δια του πρωκτού και η εξέταση κατά μέσο όρο διαρκεί 20-30 λεπτά, γίνεται μέθη από τον ιατρό με ηρεμιστικά και παυσίπονα.Παρά την γενική πεποίθηση  η εξέταση κατά την εμπειρία μου είναι καλά ανεκτή  από τους περισσότερους ασθενείς.

Εχει επιπλοκές η κολονοσκοπηση?

Η  κολονοσκόπηση είναι ευρέως διαδεδομένη εξέταση και γίνεται παγκοσμίως σε παιδιά αλλά και σε πολύ ηλικιωμένους,το ποσοστό των επιπλοκών είναι εξαιρετικά χαμηλό και όλες οι επιπλοκές αντιμετωπίζονται.

Εξαιρετικά ελπιδοφόρο μύνημα είναι οτι βγήκαν οι πρώτες μελέτες οι οποίες δείχνουν την τάση για ύφεση του καρκίνου του παχέως εντερου με την χρήση της κολονοσκόπησης

Άννα Μαρία Διέλλου
Ηπατολόγος – Γαστρεντερολόγος

#########