6χρονο κοριτσάκι που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση θεραπεύεται με μεταμόσχευση των δικών της βλαστικών κυττάρων από το αίμα του ομφαλίου λώρου.
Το κοριτσάκι, από την Πορτογαλία, που σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Duke, στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, πάσχει από μια ανίατη ασθένεια που ονομάζεται εγκεφαλική παράλυση, η οποία προκαλεί πολλά προβλήματα, όπως μειωμένες κινητικές ικανότητες, τρέμουλο των άκρων, σπαστικότητα, επιληψία, μειωμένες μαθησιακές και αναπτυξιακές δυνατότητες και πολλά άλλα.

Η εγκεφαλική παράλυση είναι ασθένεια που προσβάλει τα παιδιά και μόνο στις ΗΠΑ περίπου 500.000 άτομα πάσχουν από την ασθένεια αυτή.

 

Για την θεραπεία, οι ιατροί, χρησιμοποιούν τα δικά της βλαστικά κύτταρα (αυτόλογη μεταμόσχευση) από τον ομφάλιο λώρο και η χορήγηση του μοσχεύματος γίνεται ενδοφλεβίως. Αξίζει να τονιστεί πως η διαδικασία της μεταμόσχευσης, η οποία είναι απλή και ασφαλής, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως πρόκειται για ένα ιατρικό θαύμα, αλλά δεν είναι το μοναδικό παιδί που χρησιμοποιεί τα δικά του κύτταρα με σκοπό την θεραπεία. Τα βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιούνται πλέον συχνά σε κλινικές δοκιμές για την αντιμετώπιση διαφόρων διαταραχών και μάλιστα με αυξανόμενη τάση.

Παρόμοια θεραπεία, που βρίσκεται στο στάδιο της κλινικής δοκιμής, έχει χορηγηθεί σε πολλά παιδιά που πάσχουν από την ασθένεια αυτή και τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Σημειώνεται πως οι ιατροί από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Duke αναλαμβάνουν περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση και έχουν φυλάξει τα βλαστικά τους κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο.

Η απόφαση του ζευγαριού να φυλάξει τα βλαστικά κύτταρα ομφαλίου λώρου στην Cryo-Save. την στιγμή της γέννησης της κόρης τους μπορεί σήμερα να αλλάξει πλήρως τη ζωή της οικογένειας.

Η Μεγαλύτερη Οικογενειακή Τράπεζα Φύλαξης Βλαστικών Κυττάρων της Ευρώπης, η Cryo-Save, έχει φυλάξει και συντηρεί επιτυχώς πάνω από 190,000 δείγματα αίματος και ιστού ομφαλίου λώρου και λιπώδη ιστού. Οι πηγές αυτές είναι πλούσιες σε βλαστικά κύτταρα, τα οποία προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για τη αντιμετώπιση ανίατων μέχρι σήμερα παθήσεων.

Οι ασθένειες που αντιμετωπίζονται με αυτόλογη χρήση βλαστικών κυττάρων αυξάνονται συνεχώς.

Αυτή η εξέλιξη βρίσκει τoν Διευθύνοντα Σύμβουλο της Cryo-Save Group ιδιαίτερα ικανοποιημένο: “Στην Cryo-Save είμαστε περήφανοι που για ακόμη μια φορά κάνουμε τη διαφορά, συμβάλλοντας στην βελτίωση της υγείας ενός παιδιού. Δείχνουμε έμπρακτα πως τα δείγματα που φυλάμε στις άριστες εργαστηριακές μας εγκαταστάσεις πληρούν όλα τα υψηλά ποιοτικά στάνταρ, που τίθενται από τις νοσοκομειακές μονάδες για θεραπευτική χρήση. Η ποιοτική διασφάλιση της συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και φύλαξης ήταν και παραμένει η μεγαλύτερή μας προτεραιότητα». “Είναι επίσης ικανοποιητικό το γεγονός, όπως τονίζει ο κος Γρηγόρης Ρουμελιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος Cryo-Save SE Europe, πως το φάσμα των ασθενειών που αντιμετωπίζονται με αυτόλογη χρήση των πολύτιμων αυτών κυττάρων αυξάνεται συνεχώς. Αυτό είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα ελπιδοφόρο”.

Λίγα λόγια για την Cryo-Save

Η Cryo-Save όντας η Μεγαλύτερη Οικογενειακή Τράπεζα Φύλαξης Βλαστικών Κυττάρων της Ευρώπης, φυλάει στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις της πάνω από 190.000 δείγματα από το αίμα και τον ιστό ομφαλίου λώρου των νεογέννητων παιδιών και από τον λιπώδη ιστό των ενηλίκων. Τα κύτταρα αυτά μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου στη περίπτωση κάποιας μελλοντικής ασθένειας που για να αντιμετωπιστεί απαιτεί μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Ήδη, αρκετές ασθένειες μπορεί να αντιμετωπιστούν με τη χρήση τέτοιου είδους κυττάρων και στο μέλλον ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Λόγω της διεθνής επιχειρηματικής της στρατηγικής, η Cryo-Save εκπροσωπείται σε περισσότερες από 40 χώρες σε τέσσερις ηπείρους, με υπερσύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις επεξεργασίας και φύλαξης σε Βέλγιο (κεντρικές εγκαταστάσεις), Γερμανία, Ντουμπάι Ινδία, Νότια Αφρική και Γαλλία.

#########