Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Να σας καλωσορίσουμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιδιαίτερα τους αγαπητούς φίλους και φίλες δημοσιογράφους που προέρχονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Θα ήθελα επίσης να καλωσορίσω τον κ. Αλτάνη ο οποίος είναι ο Πρόεδρος του ΕΚΚΑ, καθώς και την κα Πιτσελά που είναι η Πρόεδρος του ΚΕΣΑΘΕΑ, σε μια κοινή συνάντηση των δυο Υπουργείων, για να σας αναπτύξουμε ορισμένες δράσεις που έχουν κατά την άποψη μας ιδιαίτερη κοινωνική σημασία και ευαισθησία.

 

Σπεύδω ευθύς εξαρχής να πω ότι αυτά τα θέματα έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί η κοινωνική ευαισθησία και το κοινωνικό ενδιαφέρον στην πολιτική πράξη, είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Τα δυο Υπουργεία έχουν αναπτύξει εδώ και καιρό έναν εσωτερικό διάλογο για τα θέματα που θα σας πούμε σε λίγο, κυρίως σε ότι αφορά το δίκτυο προστασίας της ανηλικότητας. Ανήλικα παιδιά που μέσα σε συνθήκες κρίσης βιώνουν ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις από ότι οι ενήλικες ή και γενικότερα οι κοινωνικές κατηγορίες που δυσκολεύονται και πρέπει να επιβιώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από πολύ νωρίς μαζί με το συνάδελφο μου τον Ανδρέα Λοβέρδο είχαμε εκτιμήσει ότι τα δύο Υπουργεία – από διαφορετική σκοπιά το καθένα έχει πολύ σημαντικές αρμοδιότητες σχετικά με την προστασία της ανηλικότητας – έπρεπε να συντονιστούν. Αυτό έχουμε κάνει.
Έχουμε καταλήξει σε κοινές διατάξεις, σε κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και φυσικά σε κοινές δράσεις. Αυτές θέλουμε σήμερα να σας παρουσιάσουμε. Και επειδή θα πρέπει να δώσουμε το λόγο στους φιλοξενουμένους, παρακαλώ πολύ το συνάδελφο τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο να πάρει το λόγο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, συνάδελφε, και, φίλε, Χάρη Καστανίδη για τη φιλοξενία του Υπουργείου Υγείας σήμερα, εδώ, και ευχαριστώ πάρα πολύ για την πάρα πολύ παραγωγική συνεργασία που έχουμε οι δύο ως μέλη της κυβέρνησης, αλλά και οι Υπηρεσίες μας.
Λυπάμαι που δεν είναι εδώ σήμερα και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Κατριβάνος, θα μπορούσε να βοηθήσει και αυτός αφού χειρίζεται τα θέματα στην καθημερινή τους ένταση και στις λεπτομέρειες τους.
Αφού ο συνάδελφος και φίλος Χάρης Καστανίδης μου δίνει το λόγο, θέλω, κυρίες και κύριοι, ξεκινώντας να σας δώσω την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης.
Έχουμε τρία θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθησίας, απέναντι στα οποία η κυβέρνηση έχει υποχρεώσεις και προσπαθούμε να τις εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις αυτές.

Και υπάρχει και ένα θέμα συνεργασίας σε σχέση με ζητήματα πειθαρχικά και ποινικά, που αφορούν το χώρο της υγείας και των ασφαλιστικών Ταμείων. Αλλά γι’ αυτό το τελευταίο η συνεργασία μας ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα και θα παράξει αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες, τα οποία και θα σας ανακοινώσουμε. Δηλαδή σήμερα δεν θέλουμε να κάνουμε σχετική συζήτηση.
Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι του Υπουργείου Υγείας θυμούνται, ότι στην πρόσφατη συνάντηση μου με τους προμηθευτές ανέφερα ως αίτιο μιας μικρής μου καθυστέρησης την προπαρασκευή ορισμένων κειμένων για τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με τα πειθαρχικά και τα ποινικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία των Υπουργείων Υγείας, αλλά και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πάμε, λοιπόν, στα τρία εκ των τεσσάρων, πρώτα θέματα της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στα άτομα που αναξιοπαθούν.
Ως βουλευτής της αντιπολίτευσης είχα επανειλημμένα ρωτήσει με τρόπο επίκαιρο κοινοβουλευτικά, εννοώ με το θεσμό των επίκαιρων ερωτήσεων, τους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας Δικαιοσύνης και Υγείας τι θα γίνει με τις υιοθεσίες.

Γιατί, ενώ ένα παιδάκι είναι μόνο του απροστάτευτο και κάποιοι άνθρωποι, κάποια ζευγάρια, θέλουν να μεγαλώσουν ένα παιδί, αυτή η συνάντηση δεν οργανώνεται γρήγορα. Γιατί, ρωτούσα, με την ευκολία που έχει ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, γιατί τόσα πολλά χρόνια;
Οι απαντήσεις των Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας ήταν θετικές. Θέλανε. Δεν ήταν αρνητικές. Ήταν το Ελληνικό Δημόσιο πρόθυμο να οργανώσει καλύτερα μια συνάντηση, πλην όμως δεν τα κατάφερνε.
Γιατί η νομοθεσία δεν καλείται να λύσει το θέμα. Το θέμα είναι νομοθετικά λυμένο. Η νομοθεσία έχει την υποχρέωση να χτυπήσει τις αγκυλώσεις που δημιουργούνται στην εφαρμογή.

Συγκροτήσαμε, λοιπόν, μια Επιτροπή, συμπληρώνοντας τα μέλη μιας Επιτροπής που ο κ. Δένδιας, αν θυμάμαι καλά κ. Υπουργέ, είχε σχηματίσει, δηλαδή συνεχίζουμε αυτή τη δουλειά και θέλουμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο του επόμενου μήνα δηλαδή, να μπορέσουμε να οργανώσουμε την παρέμβαση μας.

Στο Υπουργείο Υγείας έχουμε όχι μόνο την αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα παιδιά αυτά, αλλά έχουμε και την αρμοδιότητα της οργάνωσης των θεμάτων της διεθνούς υιοθεσίας, των διεθνών υιοθεσιών. Συνεπώς, για όλη αυτή τη θεματολογία πρέπει να απαντήσουμε με μια νομοθετική παρέμβαση γρήγορη και όχι φλύαρη και φανφαρονική, αλλά μια νομοθετική παρέμβαση λιτή που θα χτυπάει τις αγκυλώσεις.

Όποιος επισκεφτεί ιδρύματα ανηλίκων, ανηλίκων παιδιών σε βρεφική, ή και νηπιακή, ή και λίγο μεγαλύτερη περίοδο της ζωής τους, θα συγκινηθεί από το γεγονός ότι είναι ιδρυματισμένα, ενώ έχουν εκδηλωθεί ως προς αυτά όσο κι αν τραγική η κατάσταση τους, της υγείας τους, της ψυχολογίας τους, ενώ είχε εκδηλωθεί γι’ αυτά τα παιδιά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, είτε από την Ελλάδα είτε διεθνώς. Γιατί ενώ θέλουμε, δεν μπορούμε.
Αυτό το ζήτημα που δημιούργησε η ελληνική γραφειοκρατία λόγω των δυσχερειών που έχει το θέμα, είναι ένα θέμα δικό μας, ένα ζήτημα δικό μας, διότι οι χρόνοι εκτός συνόρων είναι ταχύτεροι από τους δικούς μας και πρέπει εμείς να ευθυγραμμιστούμε με αυτούς.
Συγκροτήθηκε Επιτροπή, ο Υπουργός θα μοιράσει τη σχετική απόφαση μας με τα μέλη της, που αποτελούν, όπως είπαμε και όπως προείπα, μια συνέχεα της δουλειάς που ξεκίνησε επί του Υπουργού Δένδια, αφού όσα μέλη δεν έχει τερματιστεί ο βίος τους στην ιδιότητα που κατείχαν και με την οποία έγιναν μέλη της Επιτροπής, γιατί έχουμε και τέτοια θέματα, εφόσον λοιπόν αυτά αντικαταστάθηκαν μπορούμε να προχωρήσουμε για να τελειώσουμε.

Το δεύτερο θέμα είναι πιο κοντινό με την εφαρμογή. Σχετίζεται με την προστασία των ανηλίκων.
Προ περίπου 3-4 μηνών ο κ. Καστανίδης μου ζήτησε επί ευκαιρία μιας επισκέψεως μου στη Θεσσαλονίκη να συναντηθώ με την κα Πιτσελά, Πρόεδρο του ΚΕΣΑΘΕΑ, για να οργανώσουμε κοινά δίκτυα αλληλεγγύης ανηλίκων.
Κατάλαβα από τη συζήτηση που είχα με την Πρόεδρο, την καθηγήτρια την κα Συμεωνίδη και άλλες κυρίες, μέλη αυτής της προσπάθειας, αυτού του θεσμού. Κατάλαβα ότι ένα ανήλικο παιδί με παραβατικότητα είναι ένα ανεπιθύμητο παιδί για τα δίκτυα προστασίας των ανηλίκων.
Μπήκαμε αμέσως στον κόπο και την ευθύνη του Υπουργού Δικαιοσύνης, καταλάβαμε αμέσως το ανθρώπινο πρόβλημα και σπεύσαμε να δώσουμε λύσεις, τις οποίες προσέξαμε, οργανώσαμε και σήμερα ανακοινώνουμε.

Θα πει περισσότερα ο κ. Καστανίδης. Εγώ αρκούμαι να επισημάνω ότι το ενιαίο δίκτυο και η ενιαία γραμμή επικοινωνίας γι’ αυτό είναι πια μια πραγματικότητα, ούτως ώστε κάθε ανήλικο παιδί που έχει την ανάγκη μιας προστασίας από το Δημόσιο να μπορεί να έχει το καταφύγιο του και ο τρόπος πρόσβασης σε αυτό, που είναι πολύ σημαντικό θέμα, να μην είναι δυσχερής.
Κλείνω εγώ, λοιπόν, εδώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνεργασία. Τα κείμενα θα σας διανεμηθούν. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα πει περισσότερα, θα αναπτύξει και το τρίτο θέμα, το θέμα της αναδοχής, το οποίο είναι και αυτό εν τω γεννάσθαι θέμα, δεν είναι κάτι για το οποίο έχουμε ολοκληρώσει τη συνεργασία μας.

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος που τελειώσαμε το ζήτημα αυτό με την προστασία των ανηλίκων. Πρέπει να ξέρετε, κυρίες και κύριοι, ότι μπορεί να καταλαβαίνει κάποιος ένα ίδρυμα, του δημόσιου, ή του ιδιωτικού χώρου όταν λέει ότι «αυτό το παιδάκι δεν το θέλω, γιατί ως μαύρο πρόβατο θα μου χαλάσει τα άλλα».
Καταλαβαίνουμε τη σκέψη, αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε και την ανάγκη αυτός ο μικρός, ή η μικρή που εξαιτίας των συνθηκών μέσα στις οποίες γεννήθηκε, ή αυτός ο μικρός, ή η μικρή που είναι εγκαταλελειμμένος, ή εγκαταλελειμμένη και εξαιτίας αυτών των αρνητικών παραγόντων υπέπεσε σε παράπτωμα, πρέπει κάποιος να νοιάζεται γι’ αυτόν.

Δεν θα είναι απόβλητο. Δεν θα του τελειώσουμε τη ζωή από τα πρώτα της χρόνια. Ευχαριστώ πολύ.
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Θέλω και πάλι να καλωσορίσω όλους σας και φυσικά τον Ανδρέα Λοβέρδο να τον ευχαριστήσω προσωπικά για την πολύ μεγάλη προθυμία την οποία έδειξε, να συντονιστούμε σε θέμα κρίσιμο και κοινωνικά ευαίσθητο.

Θα ήθελα, να θυμίσω, στους συντάκτες του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι από πάρα πολύ νωρίς είχαμε πει ότι υπάρχουν κρατικές Υπηρεσίες που κατά το λόγο της ευθύνης τους και της αρμοδιότητάς τους ασχολούνται, όταν δεν είναι διαλυμένες, με ορισμένες πλευρές της προστασίας της ανηλικότητας.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες κάνουν εξαιρετικό έργο, ωστόσο δεν υπήρχε ένας ενιαίος προσανατολισμός, μια ενιαία πολιτική, και ένα ενιαίο επιτελικό συντονιστικό σχήμα που να μπορεί όλες τις κρατικές και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να τις συντονίσει στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής για μια αποτελεσματική προστασία της ανηλικότητας. Αυτό ήταν μια διακήρυξη από την πρώτη στιγμή.

Έπρεπε λοιπόν να υπάρξει κατ’ αρχήν μια νομοθετική ρύθμιση. Και με το νόμο 3860 του περασμένου καλοκαιριού του Υπουργείου Δικαιοσύνης -ήταν ο νόμος που αφορούσε τη μεταβολή της ποινικής μεταχείρισης των ανηλίκων παραβατών- 3860 προβλέφθηκε για πρώτη φορά η ίδρυση ενός Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου ενάντια στη Θυματοποίηση και την Εγκληματικότητα των Ανηλίκων.

Το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί προς το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου. Από τότε μέχρι σήμερα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Θυμίζω ότι η σχετική ρύθμιση του ν. 3860 προέβλεπε ότι μια από τις δραστηριότητες και τις αρμοδιότητες του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου είναι να διαμορφώσει συνθήκες συντονισμού όλων των πιθανών δραστηριοτήτων εντός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και μετά να συνεργασθεί και με άλλα Υπουργεία για να διαμορφωθεί ενιαίο δίκτυο προστασίας του παιδιού.
Του παιδιού που βρίσκεται σε προ παραβατική κατάσταση ή έχει περάσει ήδη στην παραβατικότητα ή του παιδιού το οποίο είναι εγκαταλειμμένο ή κακοποιημένο και συνεπώς χρήζει άμεσης κοινωνικής προστασίας.

Ποια είναι τα δύο Υπουργεία τα οποία έχουν μείζονα λόγο και συμμετοχή σε μια τέτοια κοινή δραστηριότητα; Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και φυσικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν είναι τα μοναδικά. Θα χρειαστεί να προστεθούν στη συνέχεια και άλλα κρίσιμα Υπουργεία, όπως π.χ. το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, το οποίο θα συνεργαστεί μ’ εμάς, προκειμένου να στηθούν οι λεγόμενες αντένες, για να μπορούμε να διαγιγνώσκουμε στο χώρο του σχολείου, ποια παιδιά κινδυνεύουν να βρεθούν στο χώρο της παραβατικότητας ή έχουν άμεση ανάγκη προστασίας.
Συνεννοηθήκαμε λοιπόν με τον Ανδρέα Λοβέρδο ότι θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να συμπράξουν τα δύο μείζονα -από την άποψη της αρμοδιότητας μείζονα- Υπουργεία, προκειμένου να στηθεί το ενιαίο δίκτυο προστασίας που σιγά-σιγά θα συμπεριλάβει όλες τις πιθανές Οργανώσεις, επαναλαμβάνω, Μη Κυβερνητικές, αλλά και κρατικές Υπηρεσίες.

Αυτή ήταν η έναρξη της συζήτησης μεταξύ μας. Πρέπει να σας πω ότι στις επιμέρους συνομιλίες και μέχρις ότου καταλήξουμε σ’ αυτό το σχέδιο το οποίο σας παρουσιάζουμε με δυο γραμμές, έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ΚΕΣΑΘΕΑ και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι δυο πυλώνες για να διαμορφωθεί μια ασφαλής και αποτελεσματική πολιτική για την προστασία της ανηλικότητας. Όλα τα υπόλοιπα θ’ ακολουθήσουν.
Διαμορφώσαμε μια κοινή Υπουργική Απόφαση που ουσιαστικά δίνει σοβαρότατη ώθηση σ’ αυτό που αποκαλέσαμε Δίκτυο Προστασίας Ανηλικότητας.
Τι περιλαμβάνουν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που μας εξουσιοδότησαν να κάνουμε την Υπουργική Απόφαση, την οποία έχετε στα χέρια σας:
Πρώτα απ’ όλα θέλουμε μια νέα Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας. Όσες άλλες εθνικές γραμμές υπάρχουν, λειτουργούν στα πλαίσια των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που τις διαχειρίζονται. Αλλά το κράτος δε μπορεί να είναι απόν σε θέματα που αφορούν την προστασία της ανηλικότητας. Πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του και τις αναλαμβάνει σήμερα. Τις ανέλαβε εδώ και λίγους μήνες και κάνει συγκεκριμένα πρακτικά και αποτελεσματικά βήματα.
ʼρα, λοιπόν στα πλαίσια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα λειτουργήσει η Εθνική Γραμμή Προστασίας του Παιδιού. Η Εθνική Γραμμή Προστασίας του Παιδιού δε θα υποδέχεται μόνο καταγγελίες για παιδιά τα οποία κακοποιούνται ή είναι εγκαταλελειμμένα ή βρίσκονται στο στάδιο της προπαραβατικής ή της παραβατικής συμπεριφοράς. Θα δίνεται συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, θα κατευθύνεται σε όλους εκείνους τους κρατικούς μηχανισμούς και Υπηρεσίες ή τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που μπορούν να προσφέρουν τις ανάλογες υπηρεσίες, όπως και θα συνεννοείται -εδώ είναι ο σκληρός πυρήνας του κράτους που δε μπορεί να τον αναλάβει αυτό το ρόλο κανένας άλλος Οργανισμός ή καμία Μη Κυβερνητική Οργάνωση- με τις Εισαγγελικές Υπηρεσίες, όταν πρέπει να προστατευθούν παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Φανταστείτε π.χ. έναν ανήλικο που μπορεί να απειλείται από μια συνομήλική του συμμορία και συνεπώς, πρέπει να παρασχεθεί από τις Δικαστικές ή Εισαγγελικές Αρχές σοβαρότατη προστασία, να δοθεί συμβουλευτική υποστήριξη, ακόμη και ψυχολογική στήριξη από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Αυτά λοιπόν θα συντονίζονται μέσω της Εθνικής Γραμμής Προστασίας που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Δεύτερον: Στα πλαίσια του ΕΚΚΑ θα λειτουργήσουν ειδικά Μητρώα της Παιδικής Προστασίας. Χρειαζόμαστε βάση πληροφοριών, στατιστικά δεδομένα. Χρειαζόμαστε έναν πλούτο γνώσεων και της εμπειρίας που αποκτούμε καθώς βοηθούμε και προστατεύουμε την ανηλικότητα.

Αυτά θα καταγραφούν μέσα στα Μητρώα της Παιδικής Προστασίας. Ποια είναι τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στη διάρκεια του έτους, ποιες ψυχολογικές, συμβουλευτικές υποστηρίξεις δόθηκαν. Ποιοι μηχανισμοί λειτούργησαν για να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν. Πώς οι Εισαγγελείς διέταξαν έρευνες ή ενδεχομένως παρείχαν προστασία.

Όλα αυτά λοιπόν θα συγκεντρωθούν στα Μητρώα Παιδικής Προστασίας που και πάλι θα τηρούνται με τη συνεργασία του ΚΕΣΑΘΕΑ και όλων των άλλων Υπηρεσιών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Τρίτον: Επισημοποιείται το Δίκτυο Προστασίας με την επωνυμία «Ορέστης». Έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή μια σειρά από μη κρατικές Οργανώσεις και φυσικά κρατικές Υπηρεσίες, αλλά η βασική ώθηση είναι η σύμπραξη των Υπηρεσιών που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εάν δε συμπράξει το ΕΚΚΑ, αν δεν συμπράξουν οι κοινωνικοί λειτουργοί στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, αν δεν συμπράξουν οι Εισαγγελείς και φυσικά αν δεν συμπράξουν οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να δοθεί αποφασιστική ώθηση.
Όλες αυτές οι υπηρεσίες που είναι αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων, συνεργάζονται και αποτελούν την αποφασιστική ώθηση για να μπορέσουμε να δώσουμε όλες τις πιθανές προστασίες που χρειάζεται η ανηλικότητα. Που επαναλαμβάνω, είναι παιδιά εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα, στην προπαραβατική συμπεριφορά ή είναι παραβάτες.
Διαμορφώνεται ένα εθνικό συντονιστικό πενταμελές όργανο, το οποίο εκπροσωπείται από τα δύο Υπουργεία και το οποίο θα επιβλέπει την τήρηση των μητρώων, την ορθή λειτουργία της Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας και το πώς σε πρωτοβάθμιο επίπεδο θα δουλεύουν οι ομάδες προστασίας ανηλίκων. Και αυτό το τελευταίο σημείο έχει καίρια σημασία στην Υπουργική Απόφαση.
Αυτό το εθνικό συντονιστικό όργανο και το ΚΕΣΑΘΕΑ, αναλαμβάνουν να συνεργαστούν με τους νέους καλλικρατικούς Δήμους, προκειμένου να διαμορφωθούν ομάδες προστασίας ανηλίκων σε κάθε Δήμο. Οι κοινωνικοί λειτουργοί μαζί με τις ομάδες προστασίας ανηλίκων θα έχουν άμεση παρακολούθηση των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, μετά από καταγγελίες που θα γίνονται στην εθνική γραμμή προστασίας.
Θεωρούμε, ότι αυτή η Υπουργική Απόφαση η οποία βρίσκεται ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο, έχει ανοίξει το δρόμο μιας συνεργασίας του ΕΚΚΑ και του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου ενάντια στη θυματοποίηση και την εγκληματικότητα των ανηλίκων.

Για την αναδοχή. Το προανήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος: Τι είναι η αναδοχή. Αυτή την ώρα γίνεται επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος αλλά ταυτόχρονα και Υπουργικών Αποφάσεων. Από τη στενή συνεργασία ΚΕΣΑΘΕΑ και ΕΚΚΑ θα προκύψουν αυτά, που θα αφορούν το θεσμό της αναδοχής, ένα πολύ σύγχρονο μέτρο το οποίο εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των ΗΠΑ αλλά στον τόπο μας εφαρμόστηκε ελάχιστες φορές.
Τι είναι ο θεσμός της αναδοχής: Αντί να επιβληθεί σ’ έναν ανήλικο παραβάτη ένα αυστηρό αναμορφωτικό μέτρο, επιλέγεται μια οικογένεια, η οποία θα μπορούσε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά να παίρνει υπό την προστασία της ένα παιδί που είναι κακοποιημένο, εγκαταλελειμμένο ή βρίσκεται στα όρια παραβατικής συμπεριφοράς και να αγκαλιάζει αυτό το παιδί αντί να το στέλνει είτε σε μέτρα αναμόρφωσης, είτε όταν είναι κακοποιημένο και εγκαταλελειμμένο να πηγαίνει ξανά στη γνωστή ιδρυματική λογική.
Αυτή λοιπόν η υπόθεση που είναι πάρα πολύ σημαντική, πολύ σπουδαία για μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία που δείχνει ευαισθησίες απέναντι στα παιδιά, είναι ο θεσμός της αναδοχής. Δυστυχώς όμως δεν εφαρμόζεται και για να δώσουμε μια ώθηση σ’ ένα νεωτερικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό θεσμό, που θα βοηθήσει στην προστασία της ανηλικότητας, είμαστε έτοιμοι, και πολύ σύντομα θα σας πούμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις.

Κλείνω με μία φράση, μαζί με το θεσμό της αναδοχής ήδη θα προσέξατε την έμφαση την οποίαν έδωσε ο Ανδρέας στα θέματα της υιοθεσίας. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχει αναλάβει η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή την οποία συγκροτήσαμε για να μας δώσει ιδέες και στο δικονομικό μέρος.
Δεν αρκεί όμως μόνο η αλλαγή του δικονομικού πλαισίου, για να φτάσουμε γρήγορα στην υιοθεσία, χρειάζεται να αναδιοργανώσουμε και υπηρεσίες. Αλλά πολλές φορές οι καθυστερήσεις έχουν σχέση με την απονομή της δικαιοσύνης. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να βρούμε το κατάλληλο δικονομικό πλαίσιο και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα σας κάνουμε τις σχετικές ανακοινώσεις.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να κλείσω, είμαστε στη διάθεσή σας, απλώς να γνωρίζουν οι συντάκτες του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι τις προηγούμενες μέρες παραδόθηκαν πολύτομα έργα τόσο από την Επιτροπή υπό τον κ. Παρασκευόπουλο για το νέο κώδικα νόμων για τα ναρκωτικά, όσο και από τον κ. Πανούση για τον νέο πια σωφρονιστικό κώδικα, αλλά αυτά βεβαίως μετά από μία εσωτερική διαβούλευση θα σας ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολύ σημαντικά αυτά που μας ανακοινώνετε σήμερα..
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά θα μας ρωτήσετε κάτι άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα λεπτό, είναι πολύ σημαντικά αυτά που μας ανακοινώνετε σήμερα και είναι και καλό και κακό, μην το βλέπετε έτσι, το ποτήρι είναι και μισοάδειο και μισογεμάτο. Το ενδιαφέρον που υπάρχει λόγω της δικής σας παρέμβασης χτες συγκέντρωσε εδώ πάρα πολλούς ανθρώπους που θα μεταδώσουν αυτές τις παρεμβάσεις σας.

Έχω δύο ερωτήσεις και για τους δυο σας, η πρώτη αφορά τον κ. Λοβέρδο και θα ήθελα να τον ρωτήσω για τη χθεσινή του παρέμβαση αν είχε ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου, για την επιστολή ή εν πάση περιπτώσει για τη θέση του την οποία παρουσίασε στη συνέντευξη τύπου και δεύτερον αν μετά τη συνέντευξή του το βράδυ στο MEGA και από αυτή την παρέμβασή του είχε κάποια επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό.
Κι επίσης θα ήθελα να ρωτήσω και τον κ. Καστανίδη στη συνέχεια, που μας φιλοξενεί εδώ, φιλοξενεί μάλλον το Υπουργείο κι εμείς είμαστε εδώ, εάν η θέση του κ. Λοβέρδου για την ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή τον βρίσκει σύμφωνο, μια και πάρα πολλοί εκτιμούν ότι μια τέτοια θέση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μπορώ να συμπληρώσω για τον κ. Καστανίδη και για το μνημόνιο είχατε ταχθεί για τους 180 Βουλευτές, τώρα και για το μεσοπρόθεσμο. Απαντήστε συνολικά και εσείς είχατε λάβει μια τέτοια θέση και εν πάση περιπτώσει αν θα τα πείτε στο άτυπο Υπουργικό σήμερα και οι δυο σας. Δεν ξέρουμε, να μας πείτε τώρα.
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Η απάντηση η δική μου θα είναι εξαιρετικά σύντομη, διότι φροντίσατε εσείς με την ερώτησή σας. Σε λίγες ώρες συνεδριάζει το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και συνεπώς θα εκθέσω τις απόψεις μου εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει σχετική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό με αυτό το περιεχόμενο;
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, έχω δει και εγώ τα σχετικά δημοσιεύματα, αλλά πρέπει να σας πω ότι ψάχνω να βρω, ποιος είναι αυτός ο οποίος πλάθει τέτοιες ιστορίες.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η απάντηση και η δική μου είναι ίδια, σε λίγες ώρες έχουμε Υπουργικό Συμβούλιο, ότι είχα να πω ειπώθηκε εχθές, η Κυβέρνηση σήμερα συνεδριάζει.
κα ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Επικοινωνήσατε με τον Πρωθυπουργό; Σε αυτό μπορείτε να μας απαντήσετε, είχατε κάποια επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κυρία Παπαδάκου, την απάντησή μου την ολοκλήρωσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συναντηθείτε όμως με τον Πρωθυπουργό κατ’ ιδίαν να μιλήσετε στο άτυπο Υπουργικό;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτή είναι μία συνέντευξη Τύπου για τόσα θέματα, δεν είναι για το πρόγραμμα των κυβερνητικών συνεργασιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα καταλαβαίνετε ότι στη συγκυρία αυτή δεν μπορεί να μην ερωτηθεί κάτι τέτοιο.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για ότι είναι γνωστό τι χρειάζεται η απάντησή μου;
κα ΜΑΝΔΡΟΥ: Να ρωτήσω εγώ τον κ. Καστανίδη, κ. Καστανίδη έχει ήδη εξαγγελθεί και έχουμε ειδοποιηθεί για μία συνάντηση που έχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τους εκπροσώπους της τριμερούς της τρόικας για το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.
Κι επειδή στην αρμοδιότητά σας υπάρχουν επαγγέλματα τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, οι Δικηγόροι και οι Συμβολαιογράφοι, θα ήθελα να ρωτήσω το Υπουργείο Δικαιοσύνης τι έχει κάνει για να εφαρμοστεί ο νόμος για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αν έχετε εκδώσει υπουργικές αποφάσεις ή τα απαιτούμενα προεδρικά διατάγματα.
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Ναι κα Μάνδρου. Πολύ σύντομα θέλω να σας ενημερώσω ότι όπως προβλέπει ο νόμος 3919 για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων πρέπει εντός τετραμήνου από τη δημοσίευση του νόμου να εκδοθούν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, που υλοποιούν τις εξουσιοδοτικές διατάξεις του Νόμου 3919.
Ήδη, λοιπόν στο πλαίσιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης λειτουργούν τρεις Επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν αντιστοίχως εκπρόσωποι της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, στη δεύτερη Επιτροπή εκπρόσωποι των Συμβολαιογράφων και στην τρίτη Επιτροπή εκπρόσωποι των Δικαστικών Επιμελητών, οι οποίες αυτή την ώρα ετοιμάζονται πυρετωδώς και δουλεύουν τα σχέδια των προεδρικών διαταγμάτων καθώς και τις υπουργικές αποφάσεις.

Μέσα στο χρόνο που προβλέπει ο 3919 θα είναι έτοιμες όλες οι κανονιστικές αποφάσεις. Συνεπώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι απολύτως ευθυγραμμισμένο με τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με τον 3919 και αυτό θα καταστεί σαφές και στη συνάντηση η οποία θα γίνει σήμερα με τους εκπροσώπους της τρόικας. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να δουν τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη εδώ μια προσθήκη, εφόσον οι Δικηγόροι είπαν ότι δε θα έρθουν σε αυτή τη συνάντηση, στην έκτατη Γενική τους Συνέλευση το είπαν, εσείς με ποιους θα πραγματοποιήσετε τη συνάντηση; Ποιοι άλλοι θα είναι στη συνάντηση το απόγευμα με την τρόικα;
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Να γίνει σαφές το εξής. Η συνάντηση δεν ήταν συνάντηση μεταξύ τρόικας και Δικηγορικών Συλλόγων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους καλέσατε όμως.
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: ʼλλο, αυτό ήταν δική μου δεοντολογία. Ζήτησα στη συνάντηση η οποία θα γίνει με το Γενικό Γραμματέα – γιατί η συνάντηση επαναλαμβάνω ζητήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης – για λόγους δικής μου δεοντολογίας, εφόσον το επιθυμούν να είναι και εκπρόσωποι της Ολομέλειας. Η Ολομέλεια αποφάσισε ότι δε θέλει να συναντηθεί και είναι απόλυτο δικαίωμά τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε αλλά άλλο κλίμα μετέφερε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς τώρα ακούμε ότι εσείς από ευγένεια από δεοντολογία τους καλέσατε.
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, δε θα ήθελα να σχολιάσω πράγματα τα οποία είναι απολύτως σαφή.
κα ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, η τρόικα διατυπώνει επιφυλάξεις για το κατά πόσο άνοιξε το επάγγελμα κυρίως του Δικηγόρου.
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό κα Φασουλάκη, εσείς το ξέρετε ότι εκφράζει επιφυλάξεις η τρόικα;
κα ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Έτσι ακούγεται.
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Δεν ξέρω τι ακούγεται, ας μας το πουν επισήμως.
Μπορώ όμως να σας πω αμέσως ότι η Κυβέρνηση με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών και τη σύμπραξη των συναρμοδίων Υπουργείων έχει ψηφίσει πολύ πρόσφατα το Νόμο 3919.
Οι ρυθμίσεις του 3919 ήταν από πριν γνωστές στην τρόικα, εκφράστηκε η συμφωνία της, συνεπώς δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί υπάρχουν τέτοιες διαδόσεις ότι υπάρχουν τώρα διαφωνίες.
κα ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Είχατε εσείς κάποια συνεργασία πριν από αυτή τη συνάντηση; Γιατί μας λέτε ότι πριν δεν υπήρξαν διαφωνίες, έτσι δεν είναι;
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Βεβαίως, διότι όταν ο κ. Βροντάκης, όπως ξέρετε εξαιρετικός επιστήμονας, ως επικεφαλής της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που ο Υπουργός Οικονομικών είχε συγκροτήσει, βρέθηκε με εκπροσώπους της τρόικας, είχε εξηγήσει τις σχετικές ρυθμίσεις και δεν υπήρξε καμία διαφωνία. Συνεπώς, υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο, πρέπει να εφαρμοστεί.
κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, η Ελλάδα είναι από τις μοναδικές χώρες σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη είναι η μοναδική, που επιτρέπεται η ιδιωτική υιοθεσία, σαφέστατα δηλαδή επιτρέπεται το εμπόριο βρεφών. Πρόκειται να αλλάξει αυτή η νομοθεσία;
Και ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο και τους δυο σας, υπάρχει ένα μνημόνιο, η οικονομική κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή σε όλα τα Υπουργεία πάρα πολύ άσχημη κι εσείς κ. Λοβέρδο αναγκάζεστε να κλείσετε και νοσοκομεία πως θα γίνουν πράξη όλες αυτές οι εξαγγελίες τις οποίες μας λέτε;
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Καλό ερώτημα..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κι αν μου επιτρέπετε συμπληρωματικά στις ερωτήσεις των συναδέλφων, με ποιους πόρους αφενός και αφετέρου με ποιο ανθρώπινο δυναμικό θα εξυπηρετηθούν όλες αυτές οι δράσεις; Γιατί ο κ. Λοβέρδος μίλησε για σύντομες και όχι πλήρεις παρεμβάσεις..
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Πολύ ωραία, να σας δώσω μερικές πληροφορίες, γιατί όλα αυτά τα οποία ρωτάτε έχουν σχέση με το οικονομικό και διοικητικό υπόβαθρο.
κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι και μην ξεχάσουμε όμως..
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κυρία Καλογεροπούλου, σε ό, τι αφορά τη νομοθεσία σχετικά με την υιοθεσία, αυτή την ώρα δεν πρέπει να ειπωθεί τίποτα. Ας αφήσουμε τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή να κάνει τη δουλειά της. Θα είναι εξαιρετικά σύντομος ο χρόνος εντός του οποίου θα εργαστεί. Συνεπώς, θα έχουμε την ευκαιρία και πεδίο δόξης λαμπρό να πούμε πολλά αμέσως μετά.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό και διοικητικό υπόβαθρο των δράσεων που αφορούν το δίκτυο προστασίας της ανηλικότητας, πρέπει να σας πω ότι: Πρώτον υπάρχει ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, το οποίο ήδη έχει ενεργοποιηθεί και βρίσκεται στην ηγεσία και στη συγκρότηση του ΕΚKΑ.
Και δεν τιμώ μόνο με αυτό που λέω τον κ. Αλτάνη που παρευρίσκεται, αλλά και όλο τον μηχανισμό των εργαζομένων, οι οποίοι ξέρουν πάρα πολύ καλά τι σημαίνει η υποδοχή αιτημάτων και πως πρέπει να διοχετεύσουν προς τους αρμόδιους φορείς τα παιδιά ή τους γονείς που έχουν ανάγκη ψυχολογικής συμβουλευτικής υποστήριξης ή και άλλης προστασίας από τους Εισαγγελείς.

Δεύτερον, πρέπει να σας πω ότι στο ΚΕΣΑΘΕΑ συμμετέχουν πανεπιστημιακοί ειδικοί σχετικά με το θέμα, εξαιρετικοί Εισαγγελείς ανηλίκων ή Δικαστές ανηλίκων, επιμελητές ανηλίκων με τεράστια εμπειρία στα θέματα της παρακολούθησης των προβλημάτων των νέων που είναι σε προπαραβατική ή παραβατική συμπεριφορά.

Όλοι αυτοί αποτελούν ένα έξοχο δυναμικό, το οποίο απλώς δεν είχε αξιοποιηθεί μέχρι τώρα με τρόπο συντονισμένο. Χρειάζεται δηλαδή ουσιαστικά να παρακινήσεις, να δώσεις ένα σχέδιο για να λειτουργήσει και να μπορέσει να κινητοποιήσει όλες αυτές τις δυνάμεις.
Αυτό κάνουμε σήμερα και προσθέστε, σας παρακαλώ, ότι υπάρχει έργο το οποίο έχει ήδη εγκριθεί στα πλαίσια του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης του ΕΣΠΑ, έργο ειδικό για την προστασία της ανηλικότητας. Η πρώτη φάση του έργου έχει ήδη τελειώσει, με την έννοια ότι αυτή την ώρα μέχρι τις 23 Μαϊου περιμένουμε τις τελικές προσφορές προτάσεις που θα γίνουν από τους επίδοξους αναδόχους για να αρχίσει να λειτουργεί, στα πλαίσια της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα της προστασίας ανηλικότητας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι προφανές, ότι θα υποστηριχθεί και το ΚΕΣΑΘΕΑ, θα υποστηριχθεί το ΕΚΚΑ και όλοι όσοι θα συμπράξουν. Νομίζω ότι θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου, ότι και όλα τα επιμέρους συστήματα, όπως είναι και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα ενταχθούν στο δίκτυο, έχουν ανάγκη της υποστήριξής μας.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θέλω να πω ορισμένα π

ράγματα με αφορμή της κας. Καλογεροπούλου το ερώτημα που ενεργοποιεί και θέματα που έχουμε ως Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της Κυβέρνησης με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στον προϋπολογισμό του 2011.
Ναι, κα Καλογεροπούλου, αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει, ότι τα οικονομικά προβλήματα αυτά παράγονται, επειδή έχουμε πραγματικές ανάγκες. Ηγούμαι ενός Υπουργείου που διαχειρίζεται, ή εποπτεύει τη διαχείριση του 10% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος που πηγαίνει για την υγεία. Ποσοστό αντίστοιχο εντοπίζει κανείς σε άλλες πέντε χώρες του Πλανήτη.
Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς αν αυτές οι δαπάνες πηγαίνουν για το καλό των ασφαλισμένων. Των μη ασφαλισμένων που τυχαίνει να ασθενήσουν και το σύστημα του περιθάλπει, των απόρων; Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς επί 27 χρόνια μετά τη δημιουργία του ΕΣΥ πώς αυτό πηγαίνει;
Έδωσα χθες ως εισαγωγή στη δική μου συνέντευξη, για την οποία με ρώτησε η κα Παπαδάκου, δυο παραδείγματα. Ένα από το «ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ», που αγαπητέ, συνάδελφε, το Σάββατο πήγε ένας μη ασφαλισμένος, εξετάστηκε από τέσσερις γιατρούς, του δώσανε υλικά, φάρμακα και επειδή δεν είχε βιβλιάριο, αλλά δεν είχε οικονομικά προβλήματα είπε, θέλω να πληρώσω. Και του είπαν, Σάββατο είναι σήμερα, δεν πειράζει, φύγετε.

Όταν έχουμε πει στη Βουλή επανειλημμένα ότι έχουμε 150 εκατομμύρια ορφανά που κανένας δεν τα πληρώνει κάθε χρόνο, από άπορους με μερσεντές και από τους αλλοδαπούς του ιατρικού τουρισμού που έρχονται τσάμπα όταν έχουν τα νοσοκομεία εφημερία.
Το δεύτερο παράδειγμα ήταν ένας στο μαγειρείο στο νοσοκομείο Σερρών που τον συνέλαβε ο Διοικητής 06:30 το πρωί να μεταφέρει τα υλικά του μαγειρείου εκτός και είχε και μπιλιετάκι γιατί έκανε catering. Αυτά τώρα ενώ η χώρα δυσκολεύεται.
Αναφέρω δύο πολύ – πολύ μικρά παραδείγματα. Τα μεγάλα παραδείγματα προκύπτουν από την άχρηστη χρήση υλικών, άχρηστα για τον ασθενή και από την άχρηστη συνταγογράφηση, να την πω ευγενικότερα τη μη χρήσιμη συνταγογράφηση, την προκλητή αύξηση των δαπανών, όμως, ούτως, ή άλλως.
Αυτά παράγουν τις μεγάλες δαπάνες. Αυτά πρέπει να εξορθολογιστούν, κα Καλογεροπούλου, για να μην κλείσουν νοσοκομεία. Και αυτά ενσωματώνονται και στις δεσμεύσεις του Υπουργείου απέναντι στους δανειστές της χώρας. Ήταν πράγματα που έπρεπε να τα κάνουμε μόνοι μας, δεν χρειαζόμασταν καμία ειδική συνθήκη, αλλά δεν τα κάνανε.
Και τώρα σ’ αυτή την κυβέρνηση πέφτει στις πλάτες της η υποχρέωση σε λίγες εβδομάδες να τα ολοκληρώσει. Αλλά τα συστήματα αυτά αντιστέκονται μέσα από καθημερινές συσπειρώσεις των δυνάμεών τους αντιφατικές και περίεργες, τις οποίες ο ελληνικός λαός κατάλαβε, γιατί όταν είσαι επάνω αυτό που έχεις υποχρέωση να διεκπεραιώσεις, είναι να εντοπίσεις τα προβλήματα και να τα δείχνεις. Και νοημοσύνη ο κόσμος έχει, οι Έλληνες πολίτες ξέρουν.
Συνεπώς, παρ’ όλα τα οικονομικά προβλήματα και τις δυσχέρειες έχουμε πρώτον την υποχρέωση να επιστρέψουμε στον Έλληνα φορολογούμενο τα χρήματά του εξορθολογίζοντας τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των εκατοντάδων υποδομών του, πρώτον. Πρώτο και βασικό είναι αυτό.

Το δεύτερο είναι, όμως, να καταλογίσουμε τα χρήματα σε εκείνους οι οποίοι τα έχουν κακομεταχειριστεί και το κάνουμε κι αυτό. Απλώς δεν είμαστε ένα Υπουργείο που παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια μ’ αυτά. Όποιος όμως θέλει να μάθει …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά που μας είπατε έχουν σχέση και με τα ποινικά και πειθαρχικά μέτρα για τα οποία …
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προφανέστατα, κα Παπαδάκου, προφανέστατα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε να πας πείτε κάποιες λεπτομέρειες γι’ αυτό;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι – όχι γιατί θέλουμε να κάνουμε ειδικές ανακοινώσεις γι’ αυτό κα Παπαδάκου σε λίγες μέρες, έχουμε ξεκινήσει και προχωράμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάνε στον Εισαγγελέα, αυτό καταλαβαίνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούμε – ακούμε γιατρούς, αλλά ας ακούσουμε και ονόματα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα τα ονόματα θα τα βρείτε εσείς, εμείς έχουμε την υποχρέωση να εποπτεύουμε, να κάνει το Πειθαρχικό τη δουλειά του και θα θέτουμε εκτός συστήματος υγείας όλους αυτούς και γίνεται κάθε εβδομάδα αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, αν μου επιτρέπετε καλό είναι να βγαίνουν ονόματα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να τα βγάζετε εσείς. Εμείς δεν …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε ο κόσμος λέει, ότι και εσείς και εμείς μιλάμε γενικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρετε τι αγωγές έχουν οι δημοσιογράφοι και οι Ελεγκτές, τα ξέρετε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για τους ελεγκτές καθιερώνουμε και είναι στο σχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις και ανεύθυνο και ακαταδίωκτο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αυτοί είναι …
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, όταν ρωτάει κάποιος, πρέπει κάποιος να περιμένει και την απάντησή του που δίνει ο άλλος.
Λοιπόν, αναφερόμενος στο ερώτημα της κας Καλογεροπούλου λέω ότι, ναι, έχουμε δυνατότητες. Πρώτον, να επιστρέψουμε στον Έλληνα φορολογούμενο τα χρήματά του και το κάνουμε κάθε μέρα, δίνοντας έναν αγώνα χωρίς όρια. Είμαστε ορκισμένοι για τον αγώνα αυτό και είμαστε ταυτισμένοι με το στόχο της Κυβέρνησης.

Και δεύτερον, αφού τα επιστρέψουμε στον Έλληνα φορολογούμενο τα χρήματα αυτά μπορούμε να στοχεύσουμε παρεμβάσεις στον κοινωνικό χώρο για να κάνουμε καλό σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη το δημόσιο σύστημα. Και αυτό έχει να κάνει με τις υιοθεσίες, αυτό έχει να κάνει με την αναδοχή που σας είπε ο κ. Καστανίδης, αυτό έχει να κάνει με τα δίκτυα ανηλίκων.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την κοινωνική γενικότερα πλευρά της δουλειάς μας. Ίσως, θα ακούσατε, ότι στη Θεσσαλονίκη το Υπουργείο κατέθεσε την άποψή του, το Υπουργείο το δικό μας δηλαδή, για την ενοποίηση των Υπουργείων που δίνουν προνοιακά επιδόματα εν γένει.
Δεν θα γίνει δηλαδή ένα Υπουργείο Πρόνοιας προς Θεού, αλλά όλες οι αρμοδιότητες προνοιακού χαρακτήρα αντί να εξαντλούμαστε σε μεταβιβάσεις χρημάτων από το ένα Υπουργείο στο άλλο και από Υπουργεία σε Οργανισμούς όπως ο ΟΓΑ, όλα τα προνοιακά επιδόματα θα μαζευτούν σε ένα Υπουργείο, ώστε αυτό να μπορεί να εξορθολογήσει τη χορήγησή τους και να σταματήσει τη χορήγησή τους σε ανθρώπους που η οικονομική τους κατάσταση επιτρέπει να μην τους τα χορηγήσεις.
Ο εξορθολογισμός σου επιτρέπει κοινωνική δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Mr. Loverdos, I’d like to ask you a question about hospital debt. As part of the agreement with the IMF and the EU, Greece agreed to pay off its back debts to hospitals and to reduce the payment time, but suppliers say they haven’t been paid basically since the bailout, and that the bonds that you have issued, the no-interest bonds, are only being accepted by banks at a deep discount.
So what is the government doing about this? And by not paying suppliers, aren’t you deepening the economic problems in Greece by harming local companies?
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση αυτή, πραγματικά ευχαριστώ. Τώρα δεν ξέρω αν βάζουμε άλλα θέματα κι ίσως, αλλά θέλω πάρα πολύ να την απαντήσω αυτή την ερώτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Could you answer in English, please?
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, θα απαντήσω ελληνικά και θα έχετε την εικόνα της απάντησής μου.
Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες να άρουμε κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο για να καταβάλουμε αμέσως ό, τι οφείλουμε στους προμηθευτές. Συμφωνώ με την ερώτηση, ότι η καθυστέρηση της εξόφλησης των υποχρεώσεών μας δημιουργεί προβλήματα και στην αγορά, δημιουργεί υφεσιακές καταστάσεις περαιτέρω, αλλά θέτει και ορισμένα προβλήματα διατήρησης ορισμένου εργατικού δυναμικού στη θέση του, συμφωνώ.
Το παρελθόν, μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο, ήθελε οι προμηθευτές των ελληνικών νοσοκομείων να παίρνουν τα χρήματά τους πέντε και έξι χρόνια μετά την διενέργεια μιας προμήθειας, πέντε και έξι χρόνια μετά.

Οι συζητήσεις που γίνονται τώρα αφορούν τους τελευταίους μήνες, ή έστω το μισό του 2010. Πρώτον, δηλαδή έχει υπάρξει μια πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση. Δεύτερον, υπάρχουν τα χρήματα, έχουν εκταμιευτεί από το Υπουργείο Οικονομικών, άρα έχουν χρεωθεί στο λογαριασμό της χώρας, είναι ορατά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο IMF και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι δηλαδή δαπάνες καταχωρημένες ήδη. Τα χρήματα υπάρχουν σ’ εμάς, στα νοσοκομείο και έχουν εντοπιστεί δυσλειτουργίες κατά την εκκαθάριση και την καταβολή.

Η μία ημερομηνία που δίνω σήμερα που είστε όλοι εδώ είναι η 13η – 15η Μαϊου αυτή η εβδομάδα για εξόφληση μιας σειράς υποχρεώσεων σχετικά. Και η δεύτερη ημερομηνία είναι η ημερομηνία Ιουνίου – Ιουλίου για να κλείσουμε το 2010, ενώ παραλλήλως πληρώνουμε και για το 2011.
Εγώ μιλώ με τους Πρέσβεις των χωρών που έχουν… ανάγκη και τους δίνω αυτές τις ημερομηνίες. Έκανα μία συνάντηση με τους προμηθευτές την περασμένη εβδομάδα και θα κάνω και άλλη μία την επόμενη. Ο χώρος αυτός εξορθολογίζεται και ταυτοχρόνως για μας μειώνονται και οι δαπάνες, γιατί η καθυστέρηση πληρωμών οδηγούσε σε υπερκοστολογήσεις και σε διαφθορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Κύριε Υπουργέ, να επανέλθω λίγο στο βασικό ερώτημα, το κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα της χώρας και θέλω να κάνω αυτή την ερώτηση στον κ. Λοβέρδο και ως Συνταγματολόγο. Η χθεσινή τοποθέτηση για την ανάγκη … .. Και με δεδομένο ότι το βασικό εργαλείο φαίνεται να αποτυγχάνει όχι κυρίως για ότι λέτε και τι δεν εφαρμόζεται καλά, αλλά εφαρμόζεται και δεν αποδίδει με βάση τις αρχικές επιλογές, εξ ου και χρειάζεται συμπλήρωση και νέα μέτρα.

Θέλω να πω γιατί αυτή είναι η επιλεκτική αναφορά στη συναίνεση, μήπως αυτό αποτελεί, πως να το πω, βολή σχετικά με τη πολιτική νομιμοποίηση ολόκληρης της πολιτικής που εφαρμόζεται τον τελευταίο χρόνο;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν μου επιτρέπετε να υπενθυμίσω αυτό που είπαμε στην αρχή, ότι δεν είναι χώρος σήμερα για γενικότερες πολιτικές συζητήσεις. Δεν θέλω να απαντήσω σε καμία ερώτηση, ό, τι είχα να πω το είπα. Σήμερα έχουμε Υπουργικό Συμβούλιο, επανέρχομαι στην πρώτη απάντησή μου στην κα Παπαδάκου.

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Ισχύουν αυτά που σας έχουμε πει στην αρχή. Θα προσθέσω μόνο κάτι κ. Ζέρβα. Θα ήθελα να ανακαλέσω στη μνήμη σας, ότι ήδη από το περασμένο καλοκαίρι και για το βασικό κείμενο, αλλά και τώρα η δέσμευση της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, ήταν ότι ήθελε όλα αυτά τα θέματα να τα συζητά στο πλαίσιο της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και με τα πολιτικά κόμματα και με τους πολίτες.
Συνεπώς, είναι ανακριβές, ότι η Κυβέρνηση επιλέγει μονομερώς πολιτικές τις οποίες δεν θέλει να συζητήσει. Δεν είναι ακριβές αυτό και συνεπώς δεν θέλει έτσι μ’ αυτό τον τρόπο να καταστήσει μεγαλύτερο το βαθμό συναίνεσης.
Θυμίζω, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει, ότι όλες τις πολιτικές θα τις συζητήσει και έχει καλέσει πολλές φορές και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι. Να μου επιτραπεί μια συμπλήρωση στην ερώτηση της κυρίας από το Bloomberg. Έχω την εικόνα του Υπουργείου Υγείας και των οικονομικών του. Έχω την εικόνα ενός βασικού πυλώνα για τον προϋπολογισμό του 2011 και για την εφαρμογή των υποχρεώσεών μας απέναντι στους δανειστές της χώρας.
Διαβεβαιώνω κατηγορηματικότατα, ότι ο προϋπολογισμός του 2011 και οι δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές της, εκπληρώνονται στο ακέραιο. Έχει παρέλθει ένα 4μηνο του έτους 2011. Επιτρέπονται, δεν είναι δηλαδή αδικαιολόγητες οι προβλέψεις. Θα επιτύχουμε 100% τους στόχους μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση χωρίς μικρόφωνο) Αναφερθήκατε προηγουμένως σε … που παρέχουν μεγάλες δαπάνες. Έχω στα χέρια μου ένα δημοσιευμένο στο internet, αναρτημένο, ένα έγγραφα για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο οποίο αναφέρεται ότι υπάρχουν … αποθέματα σε συγκεκριμένα υλικά. Αναφέρεται σε κάποιες…
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σημερινό είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι της εβδομάδας που μας πέρασε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εντάξει, θα καλύφθηκαν προφανώς τα κενά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση χωρίς μικρόφωνο) Να ολοκληρώσω αν θέλετε λίγο την ερώτησή μου. Υπάρχει δημοσίευμα μίας εφημερίδας ετήσιας που αναφέρεται σε μεγάλες ελλείψεις στο συγκεκριμένο φάρμακο του νοσοκομείου της Λάρισας, εξαιτίας του οποίου έχουν αναβληθεί χημειοθεραπείες. Υπάρχει και ερώτηση του ΚΚΕ σύμφωνα με την οποία Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου έχει επίσης αναβάλει συγκεκριμένες θεραπείες που έχουν να κάνουν με ραδιοϊσότοπα, εξαιτίας της περικοπής στον προϋπολογισμό. Είναι αυτές οι τεχνητές, τα άχρηστα υλικά και οι … στην οποία αναφερθήκατε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δε δέχομαι την εικόνα που παρουσιάζετε. Δέχομαι, όμως, ότι για κάθε θέμα που επισημαίνετε από τον οποιοδήποτε πολίτη, είτε είναι δημοσιογράφος, είτε είναι ένας πολίτης που συναντήθηκε με μία αρνητική κατάσταση στο νοσοκομείο, πρέπει να γίνεται επιτόπου έλεγχος για να διακριβώνεται, τι ακριβώς συμβαίνει και έχω εξουσιοδοτήσει, παρότι απ’ το νόμο εγώ έχω την αρμοδιότητα, έχω εξουσιοδοτήσει όλους τους υπευθύνους υγειονομικών περιφερειών, να καλούν τους επιθεωρητές δημόσιας υγείας να παρεμβαίνουν αμέσως.
Στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις των ελέγχων που διαπράττουν οι επιθεωρητές δημόσιας υγείας αποδεικνύεται το αντίθετο. Και αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα θεμελιωμένα και χωρίς αοριστίες, να επικαλούμαι αυτές τις παράδοξες συνεργασίες των ανθρώπων που προκαλούν τις ελλείψεις και των άλλων που έρχονται να τις δείξουν τάχα μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο τόσο για τις υιοθεσίες όσο και για τις αναδοχές, αφορά τον κλασικό τύπο οικογένειας, μαμά – μπαμπάς ή αυτό θα αφορά μονογονεϊκές οικογένειες ή ζευγάρια ομοφυλοφίλων;
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Πάντως δεν έχουμε δεσμεύσει την Επιτροπή προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που σημαίνει ότι είναι ανοιχτά και για τις μονογονεϊκές και για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή θα λάβει υπόψη της, αυτό σημαίνει, ότι δεν έχει δεσμεύουσα κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για το θέμα της αναδοχής, για παιδιά τα οποία είναι χωρίς χαρτιά, που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, οικονομικών μεταναστών και είναι χωρίς χαρτιά. Αυτή είναι νομίζω η ορολογία που επικρατεί και στην Ευρώπη. Πώς θα αντιμετωπίζεται απ’ τις οικογένειες; Θα δίνονται σε οικογένειες πάλι οικονομικών μεταναστών;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Είναι ένα θέμα πολύ ειδικότερο το οποίο θίγετε. Δεν είναι κάτι που θα μπορούσα αυτή την ώρα να διατυπώσω μια σκέψη ή ένα συμπέρασμα. Βρίσκονται στην τελική φάση οι εργασίες τους, η κοινή ομάδα του ΚΕΣΕΘΕΑ με το ΕΚΚΑ. Συνεπώς, θα παρακαλέσω πάρα πολύ για να υπάρχει πλήρης παρουσίαση και όχι αποσπασματικές ενδεχομένως εικόνες, να περιμένουμε να δούμε το τελικό συμπέρασμα.
Λέω ότι, γιατί και εδώ δεν υπάρχει καμιά δεσμεύουσα κατεύθυνση, μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε πολύ το θεσμό της αναδοχής κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεύτερον, το δίκτυο ΟΡΕΣΤΗΣ θα δημιουργηθεί κάποια ιστοσελίδα;
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει ήδη ιστοσελίδα του ΚΕΣΑΘΕΑ η οποία μάλιστα φιλοξενείται πέραν της αυτόνομης λειτουργίας της και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά ένα απ’ τα θέματα πια που αφορούν την κοινή δράση των Υπουργείων είναι και αυτό. Ο δικτυακός τόπος δηλαδή των κοινών δράσεων και των κοινών τους πια μηχανισμών εντός του δικτύου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση χωρίς μικρόφωνο) Έχετε καταλήξει στο οικονομικό κίνητρο για την οικογένεια; Γιατί και αυτό …
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Όλα συνεκτιμώνται. Ο λόγος για τον οποίο σας είπαμε ότι θέλουμε να παρουσιάσουμε το τελικό αποτέλεσμα, το τελικό προϊόν της εργασίας ολοκληρωμένο, είναι γιατί ακριβώς όλα λαμβάνονται υπόψη. Λίγη υπομονή, θα τα πούμε αυτά.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κυρία Καλογεροπούλου να πω κάτι επ’ αυτού; Πήγα στο Νταού Πεντέλης τα Χριστούγεννα, στο Ίδρυμα Ανηλίκων. Ήταν μια επίσημη επίσκεψη λόγω ημερών. Αλλά μείναμε εκεί με τη Διευθύντρια και με ένα νομικό σύμβουλο του Ιδρύματος και μιλήσαμε. Μου έδειξαν παιδιά με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα στην εισήγησή μου, τα ξέρετε γιατί είστε έμπειροι επί του θέματος όπως γνωρίζω, εξ ου και οι ερωτήσεις σας είναι πολύ προσγειωμένες.

Ζήτησα κάτι πάρα πολύ βολικό για έναν πολιτικό. Ζήτησα από το νομικό σύμβουλο να μου πει ποια προβλήματα προκύπτουν στην πράξη όπως τα ξέρει αυτός, αφού κάνει αυτή τη δουλειά. Έφερα την καταγραφή αυτή στον Υπουργό Δικαιοσύνης, το είδαν οι συνεργάτες του και τελικώς δε συμφωνεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι τα προβλήματα είναι αυτά που ο συγκεκριμένος νομικός σύμβουλος έχει καταγράψει.
Τι σημαίνει αυτό. Γιατί το αναφέρω το παράδειγμα. Έχει καμία αξία; Έχει αξία διότι αυτός που έχει τη συνολική εποπτεία του θέματος, γνωρίζει τις συνολικές του διαστάσεις. Οι συνολικές του διαστάσεις έχουν να κάνουν με τρεις κατηγορίες θεμάτων. Το πρώτο ζήτημα είναι το ζήτημα της ταχείας λειτουργίας της δικαιοσύνης. Το ανέφερε ως δικονομικό θέμα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και έχει απόλυτο δίκιο. Πρέπει να δούμε εδώ πέρα τι πρέπει να γίνει.

Βέβαια η δυσκολία αυτή είναι γενικότερη και δύσκολα άρσιμη. Γιατί. Όλοι οι κοινωνικοί τομείς που εκφράζονται στο πεδίο της δικαιοσύνης με αντιδικίες και τα τοιαύτα, επιθυμούν οι υποθέσεις τους να επιλύονται ταχύτατα. Δεν είναι επείγουσες οικονομικές υποθέσεις εν καιρώ κρίσης; Όλα είναι επείγοντα. ʼρα, πρέπει να βρεις την εύστοχη λύση.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την αποφυγή της ποινικής παραβατικότητας, που μπορεί να είναι η προφύλαξη του πεδίου από αφερέγγυους ανθρώπους, μπορεί, όμως, να είναι και το εμπόριο που είναι βαρύ θέμα. Η ανάγκη να φορτώσεις τα δύο θέματα αυτά με προστασία, δημιουργούν γραφειοκρατία. Η ανάγκη αυτή δημιουργεί γραφειοκρατία.

Το τρίτο φυσικά είναι το οικονομικό θέμα, αλλά πιστέψτε με, δεν έχω μέχρι στιγμής δει στα 11 χρόνια της πολιτικής μου ζωής έντονο πρόβλημα, ή αίτημα «βοηθήστε με να υιοθετήσω». Αυτό που έχω δει είναι «αφήστε με να υιοθετήσω». Το «βοηθήστε με να υιοθετήσω» ίσως το ακούω και πρώτη φορά, γιατί αυτοί οι άνθρωποι που αναζητούν, αναζητούν γιατί μπορούν και εμείς δεν τους αφήνουμε.
Και χάνονται ανθρώπινες ζωές γιατί; Γιατί όταν περιμένει ένα παιδάκι 5 χρόνια ιδρυματίζεται, ίσως και να έχει τελειώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό αναγκάζονται να πάνε στο εξωτερικό κ. Υπουργέ πολλές φορές.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συμφωνώ απολύτως μαζί σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε στο θέμα των διεθνών υιοθεσιών, θα αλλάξει;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι μέσα στις προτάσεις. Μάλιστα η υπεύθυνη Τμηματάρχης του Υπουργείου μας μπήκε στην Επιτροπή, είναι μια κυρία από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης με μεγάλη μόρφωση και με μεγάλη διεθνή εμπειρία. Θα μας βοηθήσει.
Αυτή η καθυστέρηση ευνοεί αυτό που είπε η κα Καλογεροπούλου, δηλαδή το παράνομο εμπόριο. Γιατί; Γιατί απευθύνεσαι εκτός συνόρων. Και το εκτός συνόρων δεν είναι πάντα με τις επίσημες αρχές μιας χώρας, ειδικά στα Βαλκάνια. Τα γνωστά. ʼρα, όσο λύνεις το γραφειοκρατικό και μειώνεις το χρόνο, τόσο είσαι πιο κοντά στις ανάγκες και ταυτόχρονα κλείνεις και τους καλούς αγωγούς της διαφθοράς και της παρανομίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση χωρίς μικρόφωνο) Κύριε Υπουργέ δεν μας είπατε λίγο, πόσο χρονικό διάστημα μπορεί…
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Το συντομότερο δυνατό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι αυτό;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κινδυνεύουμε να αδικήσουμε το θέμα. Κανένας δεν μπορεί να σας πει ποιος ακριβώς θα είναι ο χρόνος. Μπορούν να σας το πουν όμως δικαστές, θα σας πω αμέσως γιατί. Γιατί εσείς και εγώ, δεν μπορούμε να έχουμε σοβαρή προσέγγιση της δικονομικής διαδικασίας, εάν δεν καλέσουμε πρωτοδίκες όπως κάναμε, οι οποίοι ασχολούνται ειδικά με υποθέσεις υιοθεσιών να μας πουν εκ των έσω, πως θα μπορούσε να απλουστευτεί και να εξοικονομηθεί χρόνος.
Σας διαβεβαιώνω ότι ακριβώς επειδή πρέπει να κάνουμε μια πολύ σοβαρή προετοιμασία, έχουν κληθεί και στη σύνθεση της Επιτροπής είναι πρωτοδίκες που ασχολούνται αποκλειστικά με την υιοθεσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση χωρίς μικρόφωνο)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ ήμουν έτοιμος να το πω, αλλά ο Υπουργός μού είπε να το αποφύγουμε. Γι’ αυτό λέω τον μέσο όρο.
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Λέω το εξής: Στην Ελλάδα έχουμε μια τάση να προσδιορίζουμε με την καλή έννοια βολονταριστικά, τι θέλουμε και τελικά να πέφτουμε πάνω σε τεχνικές ή ουσιαστικές αδυναμίες για να το εφαρμόσουμε. Είναι προτιμότερο να σχεδιάσουμε διαφορετικά, να πούμε ότι ο στόχος μας είναι αυτός και όταν πια έχουμε εξασφαλίσει ότι μπορεί να είναι έτσι, να είναι και το αποτέλεσμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο μέσος όρος εδώ ποιος είναι;
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Σας είπα, είναι γύρω στα 2 με 2,5 χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση χωρίς μικρόφωνο) Να κάνω μία ερώτηση σε όλα τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα για να είμαι στο πλαίσιο αυτών που είπατε. Θα ήθελα να ξέρω με ποιον τρόπο με αυτή την κοινή απόφαση θα παρέμβετε στα σχολεία για να αντιμετωπίσετε το …
Και μία ερώτηση στον κ. Καστανίδη. Ακούσατε τον κ. Λοβέρδο πριν από λίγο να μιλάει για τον προβληματισμό του για τα όσα έπρεπε να γίνουν όπως είπε πριν από λίγο … να τα κάνει η κυβέρνησή σας μέσα σε λίγες ημέρες. Συμμερίζεστε αυτό τον προβληματισμό, ότι ίσως οι μεταρρυθμίσεις δε γίνονται τόσο γρήγορα;

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Δύο πράγματα. Η Υπουργική Απόφαση που έχετε στα χέρια σας, στοχεύει στο συντονισμό και στην ενιαία κατεύθυνση στη δράση των μηχανισμών, των υπηρεσιών που υπάγονται στην αρμοδιότητα των δύο Υπουργείων. Όχι τυχαία, είχα πει κατά την παρουσίαση των θέσεών μας και των πρωτοβουλιών μας, ότι θα ακολουθήσει συνεργασία και με άλλα Υπουργεία. Ένα απ’ αυτά π.χ. είναι το Υπουργείο Παιδείας, όπου θα έπρεπε από κοινού να στήσουμε αντένες μέσα στους σχολικούς χώρους για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε πολιτικές πρόληψης για παιδιά τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο.

Αυτή η πολιτική πρέπει να στηθεί βήμα – βήμα με πολύ μεγάλη σταθερότητα. Αυτό δε σημαίνει ότι αν κάτι συμβεί, δεν αναφέρομαι μόνο στο παράδειγμα το οποίο δώσατε, γενικότερα, αν κάτι συμβεί μέσα στο σχολικό χώρο δε σημαίνει ότι ο δάσκαλος τώρα, όπως είμαστε ή η οικογένεια ή ο Διευθυντής του σχολείου, δεν μπορεί να απευθυνθεί στις υπηρεσίες οι οποίες ήδη λειτουργούν, για να ζητήσουν μία στήριξη για τα παιδιά αυτά. Αλλά θα είναι καλύτερη η οργάνωση, όταν πλέον θα κάνουμε μια προληπτική πολιτική, στην οποία θα είναι παρόν και το Υπουργείο Παιδείας.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας.

Η κυβέρνηση βρέθηκε σε έκτακτες συνθήκες, δραματικές συνθήκες ,όταν ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης. Στους ώμους της ανετέθη από τον ελληνικό λαό ,αλλά και λόγω της βαθύτατης οικονομικής κρίσης, ένα καθήκον, να ολοκληρώσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το μέγιστο δυνατό εύρος μεταρρυθμίσεων.

Σας διαβεβαιώνω δεν είναι καθόλου εύκολο. Ό,τι δεν έκανε η χώρα για ορισμένα τουλάχιστον θέματα επί πολλές δεκαετίες, αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε να το πράξει στην προσπάθειά της να σώσει τη χώρα σε πολύ πυκνό χρόνο. Σας διαβεβαιώνω, ότι είναι ένα από τα δυσκολότερα εγχειρήματα, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Και θα υπάρχουν πάντοτε και ατέλειες στην προσπάθεια, θα υπάρχουν και προβλήματα. Έχει σημασία όμως η αφοσίωση.
Και για να δώσω ένα παράδειγμα. Εάν πρέπει να αντιμετωπίσεις ένα – δεν είναι τώρα το αντικείμενο του Ανδρέα, μετακινήθηκε τώρα στον χώρο της υγείας – αλλά αν πρέπει να αντιμετωπίσεις με δραστικό τρόπο τα προβλήματα που απορρέουν από ένα ανεπαρκές σύστημα ασφαλιστικό και χρειάστηκαν να περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να κάνεις μερικές βελτιώσεις, φανταστείτε, τι σημαίνει αυτό να το αναθεωρήσεις ολόκληρο.
Διότι έχεις να κάνεις με ανθρώπους, με διαφορετικές κοινωνικές κατηγορίες, διαφορετικά είδη προβλημάτων, διαφορετικές προσεγγίσεις από όλους τους εταίρους που συμμετέχουν στη συγκρότηση και στη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν είναι εύκολα εγχειρήματα αυτά.

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι η προσπάθεια, η αφοσίωση και τελικά η πίστη ότι θα πετύχουμε και πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Είστε ικανοποιημένοι …. τα αποτελέσματα που έχουμε;
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Σε συνθήκες κρίσης ποτέ κανένας δεν πρέπει να δηλώνει ικανοποιημένος.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Να είστε καλά.

#########