Για πρώτη φορά εμβόλιο με ανοσοενισχυντικό παράγοντα για ηλικιωμένους και εμβόλιο από καλλιέργειες κυττάρων αντί σε αυγά για άτομα με αλλεργίες

Δύο νέα εμβόλια της WinMedica έρχονται να προστεθούν και να ενισχύσουν την αμυντική γραμμή κατά της εποχικής γρίπης με το ανοσοενισχυμένο εμβόλιο της Winmedica.

Πρόκειται αρχικά για το τετραδύναμο εμβόλιο (aQIV) με ανοσοενισχυντικό παράγοντα, το οποίο κυκλοφορεί φέτος για πρώτη φορά, αποκλειστικά για τους ενήλικες άνω των 65 ετών και συγκαταλέγεται στην κατηγορία των ενισχυμένων τετραδύναμων αδρανοποιημένων εμβολίων. Τα εμβόλια αυτά έχουν υψηλή ανοσογονικότητα και προτιμώνται στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έναντι του συμβατικού εμβολίου γρίπης. Ειδικότερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά για τα άτομα 75 ετών και άνω, λόγω ανοσογήρανσης, να εμβολιάζονται με τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια, έτσι ώστε το ετήσιο επιδημικό κύμα της γρίπης να βρει καλύτερα θωρακισμένους τους ηλικιωμένους.

Μια ακόμα σημαντική προσθήκη στον εθνικό κατάλογο των εμβολίων -πέρα από τα συμβατικά εμβόλια τα οποία παρασκευάζονται μετά από καλλιέργεια των ιών σε αυγά κότας- είναι τo τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο που παρασκευάζεται σε κυτταρικές καλλιέργειες (QIVc), με σημαντική αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της εποχικής γρίπης. Το εμβόλιο μπορεί, εκτός των άλλων,  να χορηγηθεί με ασφάλεια σε άτομα ηλικίας >2 ετών που εμφανίζουν σοβαρή αλλεργία στο αυγό (αναφυλαξία), όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2023-2024 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός».

Για την επόμενη ημέρα στην πρόληψη της γρίπης και των επιπλοκών της σχολίασε σχετικά ο Μιχάλης Δούμας, Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι «…ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια αν και το χρονικό σημείο λήξης φαίνεται να αγγίζει και τον Μάρτιο. Μπορούμε όμως να κερδίσουμε χρόνο και να αποκτήσουμε ένα ισχυρό προβάδισμα με την έγκαιρη και σωστή χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου, επιλέγοντας για την κάθε περίπτωση και το πλέον κατάλληλο εμβόλιο».

Ειδικότερα, τα ανοσοενισχυμένα εμβόλια για τους ηλικιωμένους και το τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο που παρασκευάζεται σε κυτταρικές καλλιέργειες ενισχύουν τη φαρέτρα των ιατρών θωρακίζοντας την αμυντική γραμμή για την φετινή εμβολιαστική περίοδο.

#########