Συχνότατο αίτιο νοσηρότητας τους καλοκαιρινούς μήνες στην παιδική ηλικία είναι η οξεία γαστρεντερίτιδα που οφείλεται είτε σε ιούς είτε σε μικρόβια οπότε και εκδηλώνεται με σοβαρότερη μορφή. Κλινική εκδήλωση αποτελούν η ναυτία , έμετοι, διάρροια, κοιλιακός πόνος, πυρετός, πονοκέφαλος, κακουχία κλπ. Ως διάρροια καθορίζονται 3 ή περισσότερες διαρροικές κενώσεις ημερησίως ( χαλαρές,υδαρείς ή βλεννώδεις με ή χωρίς πρόσμιξη αίματος).

Οι ιογενείς

Η λοίμωξη από Rota-ιό μπορεί να αποβεί σοβαρή στα μικρά παιδιά , να οδηγήσει σε αφυδάτωση και εισαγωγή σε νοσοκομείο προκειμένου ο μικρός ασθενής να λάβει μέτρα υποστήριξης με χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών.
Από την άλλη συχνότερο αίτιο μικροβιακής γαστρεντερίτιδας είναι το κολοβακτηρίδιο- E. coli με διάφορους τύπους που μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει οξεία φλεγμονή και εκτεταμένη βλάβη στο έντερο.Στο εντεροτοξινογόνο κολοβακτηρίδιο οφείλεται και η « διάρροια των ταξιδιωτών » που αρχίζει αιφνιδιαστικά στο ταξίδιμε πυρετό , ναυτία, εμέτους και κολικοειδή κοιλιακά άλγη.Η θεραπεία της γαστρεντερίτιδας από Ε.coli συνίσταται στη χορήγηση αρχικά από του στόματος υγρών για να αποτραπεί η αφυδάτωση ή και αντιβιοτικών ιδιαίτερα σε μικρά βρέφη με πυρετό και επιμονή της συμπτωματολογίας τους.

Η σαλμονέλλα ή σιγκέλλα

Άλλα μικροβιακά αίτια διάρροιας είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, το καμπυλοβακτηρίδιο, η υερσίνια εντεροκολίτιδας ,το κλωστηρίδιο difficile, το κλωστηρίδιο της αλλαντίασης όπως επίσης και μερικά παράσιτα .
Ειδικά για την αλλαντίαση που είχε απασχολήσει πριν λίγους μήνες με τη νοσηλεία βρέφους σε μονάδα εντατικής θεραπείας έχουμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη τοξίνη βρίσκεται σε ατελώς συντηρημένα τρόφιμα και σε κονσέρβες οικιακής παρασκευής. Ο βρασμός της τροφής επί 10 min καταστρέφει την τοξίνη και αυτό βέβαια που οφείλουν να γνωρίζουν όλοι οι γονείς μετά την ενημέρωση από τον παιδίατρό τους είναι ότι απαγορεύεται ρητά η κατανάλωση μελιού στα βρέφη κάτω του ενός έτους.
Τα συχνότερα αίτια τροφικής δηλητηρίασης αποτελούν οι σαλμονέλλες ( 23% ), ο παθογόνος σταφυλόκοκκος ( 18% ),το διαθλαστικό κλωστηρίδιο ( 8% ) και το κλωστηρίδιο της αλλαντίασης ( 8% ). Η αντιμετώπιση της διάρροιας πρέπει να αποσκοπεί στην απομόνωση με καλλιέργεια κοπράνων του υπεύθυνου αιτιολογικού παράγοντα και στη συνέχεια ίαση του υποκείμενου νοσήματος με τις συγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης αντιβιοτικών, στη διόρθωση της αφυδάτωσης και των συνεχιζόμενων απωλειών υγρών και ηλεκτρολυτών-υποστηρικτική θεραπεία.

Η « διάρροια των ταξιδιωτών » μπορεί να προληφθεί με την αποφυγή της λήψης ωμών τροφίμων και λήψη μόνο εμφιαλωμένου νερού.

Για να αντιμετωπισθούν οι βαριές απώλειες υγρών και ηλεκτρολυτών απαιτείται η ενδοφλέβια χορήγηση με εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενώ η μικρότερου βαθμού αφυδάτωση σε παιδιά που δεν παρουσιάζουν συνεχιζόμενους εμέτους μπορεί να αντιμετωπισθεί με κλασματική χορήγηση διαλυμάτων γλυκόζης και ηλεκτρολυτών από το στόμα.Τα φάρμακα που έχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι χορηγούνται στους ενήλικες σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας δεν έχουν θέση στα παιδιά και μπορεί να καταστούν ακόμη και επικίνδυνα.

ΑΝΤΑ ΚΑΛΥΒΑ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΕΟΓΝΩΝ
ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗΣ ΛΑΜΙΑΣ

#########