Βραχνή φωνή είναι κάθε αλλαγή στη χροιά της φωνής. Τα αίτια είναι πάρα πολλά και ποικίλουν από ένα απλό κρυολόγημα έως και κάτι πιο σοβαρό μερικές φορές. Έτσι σε μία περίπτωση απλής βραχνάδας που συνοδεύει ένα κοινό κρυολόγημα δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι παραπάνω από το να πιούμε πολλά υγρά σε φυσιολογική θερμοκρασία, να μιλάμε λιγότερο, να αποφεύγουμε χώρους με πολύ θόρυβο όπου αναγκαζόμαστε να μιλάμε πιο δυνατά, να αποφεύγουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Εκτός λοιπόν από τα κρυολογήματα μία πολύ συχνή αιτία βραχνής φωνής είναι λόγω προβλημάτων από το στομάχι και τον οισοφάγο με τη μορφή της γαστροοϊσοφαγικής παλινδρόμησης. Αυτή η κατάσταση προκαλεί βραχνάδα κυρίως τις πρωϊνές ώρες, ερεθιστικό βήχα και ένα αίσθημα κόμπου στο λαιμό κάποιες φορές και δεν συνοδεύεται απαραίτητα και απο συμπτώματα όπως καούρες, ξυνίλες, βάρος πίσω από το στήθος. Πολύ συχνά βραχνάδα μπορεί να εμφανιστεί μετά από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις κυρίως στον θυροειδή αδένα, τις καρωτίδες και μετά από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις οπότε και υπάρχει τραυματισμός των νεύρων που κινούν τις φωνητικές χορδές.

Ακόμη ο τραυματισμός στην περιοχή του τραχήλου (λαιμού) μπορεί να προκαλέσει βραχνάδα λόγω κάκωσης του λάρυγγα και ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή. Μία πολύ συνηθισμένη πάθηση που προκαλεί βραχνάδα είναι η αλλεργική ρινίτιδα η οποία έχει σαν αποτέλεσμα έντονο ερεθισμό του φάρυγγα-λάρυγγα και αλλαγές στη χροιά της φωνής. Από τα πιο συνήθη αίτια της βραχνής φωνής είναι προβλήματα που αφορούν τις φωνητικές χορδές και εμφανίζονται κυρίως σε όσους καπνίζουν και μιλάνε πολύ λόγω επαγγέλματος ή και ιδιοσυγκρασίας. Πρόκειται για τα λεγόμενα οζίδια των φωνητικών χορδών που περιλαμβάνουν τους πολύποδες, τις κύστεις και τους κάλους των φ.χ. Πολλές φορές το πρώιμο σύμπτωμα είναι το σπάσιμο της φωνής, μετά η γρήγορη φωνητική κόπωση και στο τέλος ακολουθεί και η βραχνάδα.

Πότε λοιπόν κάποιος που έχει βραχνή φωνή απευθύνεται στον ειδικό; Είναι ξεκάθαρο ότι όταν κάποιος έχει βραχνάδα για παραπάνω από 15-20 μέρες και δεν υπάρχει κάποια λοίμωξη στο αναπνευστικό τότε είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε ένα πλήρη ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο με ενδοσκόπηση ρινός-φάρυγγος-λάρυγγος, έλεγχο ακοής (γιατί λόγω βαρηκοϊας μπορεί να μιλάει πολύ δυνατά) και στροβοσκόπηση για πληρέστερο έλεγχο των φωνητικών χορδών. Η αντιμετώπιση της βραχνής φωνής εξαρτάται από το αίτιο, έτσι στο απλό κρυολόγημα …… (έχει αναφερθεί) όταν πρόκειται για ΓΟΠ θα πρέπει να γίνει έλεγχος του ασθενή με γαστροσκόπηση, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και προσαρμογή του καθημερινού διαιτολογίου του. Στα οζίδια του λάρυγγα (φ.χ) η θεραπεία είναι συχνά χειρουργική με αφαίρεση αυτών και πολλές φορές συνοδεύεται και από λογοθεραπεία, πολλές φορές όμως μπορεί να είναι συντηρητική. Στις περιπτώσεις πάρεσης των φ.χ μετά από χειρουργικές επεμβάσεις περιμένουμε για ένα χρονικό διάστημα 9 μηνών – 1 χρόνο.

Βέβαια ένα από τα σημαντικότερα αίτια που προκαλεί βράγχος φωνής είναι ο καρκίνος του λάρυγγα και είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να διαφεύγει της έγκαιρης διάγνωσης. Δυστυχώς πολλές φορές η διάγνωση του καρκίνου γίνεται καθυστερημένα και ίσως αυτό οφείλεται στο ότι τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά από τη βραχνάδα ανάλογα με την περιοχή του λάρυγγα στην οποία εκδηλώνεται ο καρκίνος. Ίσως θα έπρεπε να γίνεται σε ετήσια βάση στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου στους καπνιστές, έλεγχος του λάρυγγα με λαρυγγοσκόπηση.

Έτσι συχνά συμπτώματα τα οποία όταν επιμένουν πρέπει να τα αξιολογήσουμε και να απευθυνθούμε στον ωτορινολαρυγγολόγο είναι επίμονος βήχας, αίσθημα ξένου σώματος ή δυσκαταποσία, αυξημένες εκκρίσεις, πρόσμιξη αίματος στο σάλιο, δύσοσμη αναπνοή, πόνο στην περιοχή του λαιμού.

Η διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα γίνεται σήμερα με τη χρήση των ενδοσκοπίων. Στη συνέχεια αν υπάρχει υποψία για κακοήθεια θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί σε μικρολαρυγγοσκόπηση και λήψη ιστού για βιοψία ή πλήρη αφαίρεση της βλάβης. Η θεραπεία του καρκίνου του λάρυγγα μπορεί να είναι α) χειρουργική (συμβατική ή με τη χρήση Laser CO2 β) ακτινοθεραπεία, γ) χημειοθεραπεία ή και συνδυασμός. Η πιο σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση είναι το Laser CO2 .Η θεραπεία του καρκίνου του λάρυγγα με Laser CO2 έχει σαφή πλεονεκτήματα όπως αποφυγή τραχειοστομίας, μικρότερη νοσηλεία, ικανοποιητική ή πολύ καλή ποιότητα φωνής, χαμηλότερο κόστος.

Έτσι το βράγχος φωνής πολύ συχνά είναι ένα αθώο σύμπτωμα και για να το αποφύγουμε υπάρχουν απλές καθημερινές συμβουλές για τη σωστή υγιεινή της φωνής όπως αποφυγή χρήσης καπνού, αλκοόλ, καφέ, φαρμάκων (αντιϊσταμινικά, αντικαταθλιπτικά), αποφυγή ομιλίας σε θορυβώδες περιβάλλον ή στη διάρκεια κρυολογημάτων, ψιθυριστής ομιλίας ή κραυγής, αποφυγή ξηρού καθαρισμού του λαιμού, χρήση πολύ νερού (τουλάχιστον 8 ποτήρια), ανάπαυση. Αν η βραχνάδα επιμένει πάνω από 3 βδομάδες πρέπει να προκαλεί την υποψία του γιατρού για πιθανή κακοήθη νεοπλασία του λάρυγγα και ο ασθενής να παραπέμπεται για ένα πλήρη ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο κεφαλής και τραχήλου ο οποίος με την τεχνολογία που διαθέτουμε σήμερα θα εξασφαλίσει την έγκαιρη και σωστή διάγνωση.

 

 

Ανατολή Παταρίδου
Χειρουργός
Ωτορινολαρυγγολόγος
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στη Χειρουργική Ωτορινολαρυγγολογία στην ΩΡΛ κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Μετεκπαίδευση στην Πανεπιστημιακή ΩΡΛ κλινική του Εδιμβούργου στη Σκωτία. Μέλος της Πανελλήνιας εταιρείας Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου και της Ευρωπαϊκής ομάδας διερεύνησης της δυσφαγίας. Ερευνητικό ενδιαφέρον στη μελέτη της δυσφαγίας και στην ενδοσκοπική με Laser CO2 χειρουργική για παθήσεις φάρυγγαλάρυγγα σε συνεργασία με την ΩΡΛ κλινική του Πανεπιστημίου Louvain στο Βέλγιο. Από το 1995 έως σήμερα εργάζεται στο ΥΓΕΙΑ.

#########