Σύμφωνα με την παγκόσμια οργάνωση υγείας η ευρύτερη έννοια της υγείας δηλώνει την πλήρη φυσική, ψυχική και κοινωνική ευεξία και όχι μόνο την έλλειψη νόσου ή αναπηρίας.
Η ποιότητα ζωής είναι ένα σύμπλεγμα παραμέτρων με τρεις διαστάσεις˙ την σωματική ευεξία, την ψυχική ευεξία, την κοινωνική ευεξία.

•    Η σωματική ευεξία αφορά την εκτίμηση του ατόμου για την υγεία του και εξετάζεται σ’ αυτή η νοσηρότητα, ο πόνος, το επίπεδο σωματικής λειτουργίας.
•    Στη ψυχική ευεξία μελετάται η ψυχοσυναισθηματική προσαρμοστικότητα του ατόμου με κλίμακες που αφορούν στην αυτοεκτίμηση, στην ευεξία, στη συνολική ικανοποίηση, αλλά και στο άγχος, στην κατάθλιψη, στην ικανότητα προσαρμογής.

 

•    Η κοινωνική ευεξία αντανακλά, το βαθμό γενικής ικανοποίησης του ατόμου από τη ζωή του, τη συμμετοχή του σε κοινωνικές δραστηριότητες, την άσκηση κοινωνικών ρόλων, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την κοινωνική στήριξη από το στενό του περιβάλλον (φίλους– οικογένεια).

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, εργασίας και κοινωνικής δράσης δημιουργεί νέα δεδομένα για τον σημερινό άνθρωπο. Έτσι, ποιότητα ζωής, ευ ζην, θετική στάση, μικρές απολαύσεις στην καθημερινότητα είναι έννοιες που σήμερα αποκτούν νέες διαστάσεις. Πρέπει να ήμαστε καλά, να νιώθουμε καλά και να περνάμε καλά για να μπορουμε να χουμε ποιότητα ζωής. Είναι ο συνδιασμός αυτός που θα μας δώσει την δύναμη να αντιμετωπίζουμε με προσαρμοστηκότητα την δύσκολη καθημερινότητά μας.

Τα τελευταία χρόνια οι πηγές άγχους στην καθημερινότητα έχουν αυξηθεί  μ αποτέλεσμα οι αγχώδεις διαταραχές και  η κατάθλιψη να εμφανίζονται όλο και πο συχνά.  Επίσης το ανοσοποιητικό μας χτυπιέται απο όλο αυτό το stress που βιώνει το σώμα μας μέσα στην καθημερινότητα που ζεί.
Σε μεγάλη έρευνα που διεξάγει σε 5000 δείγμα, σε 16 χώρες σε όλο το κόσμο παρουσιάστηκαν τα παρακάτω ποσοστά για τις πήγες άγχους που αντιμετωπίζουμε:
1. Εργασιακό stress (54%),
έλειψη χρόνου για ν’ απολαύσουν  οι άνθρωποι
την καθημερινότητα τους (50%)
2. Οικονομικό Άγχος (30%)
3. Προσωπικές/οικογενειακές σχέσεις (20%)
4. 46% δήλωσαν οτι τα παραπάνω αυξήθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια
Ποιο μπορεί να είναι το «Αντίδοτο» στις βασικές πηγές άγχους
της καθημερινότητας μας?
Τι μπορεί να «γλυκάνει» την ζωή μας και  ποιες μικρές απολαύσεις μπορούν να  μας δώσουν καθημερινή χαρά;
Μπορεί η τέχνη, το κρασί, μια σοκολάτα, το γέλιο να μας ομορφήνουν τη ζωή και να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας;
Στο κομμάτι της ψυχικής ευεξίας, βασική διάσταση της ποιότητα ζωής, το σημαντικότερο όπλο μας είναι το ίδιο το μυαλό μας για το πως επιλέγουμε να ερμηνεύσουμε τα πράγματα που μας συμβαίνουν στην ζωή μας. Ερευνητικά στοιχεία  δείχνουν οτι μικρές  αλλά σημαντικές απολαύσεις ανυψώνουν το ηθικό μας και μας δίνουν την δυνατότητα να δούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το αύριο. Οι ανθρωποι που διαλέγουν μικρές απολαύσεις έχουν σαν όπλο αντιμετώπισης :

Ευχάριστες Δραστηριότητες σαν αντιμετώπιση της καθημερινότητας:

86% Απόδραση στην φύση, διακοπές
83% Επαφή με φίλους
82% Διάβασμα-Μουσική-Τηλεόραση
74% Ενα ωραίο γέυμα
75% Ερωτική επαφή
71% «προιόντα απόλαυσης»

Το γέλιο, η παρεά, οι ευχάριστες ιστορίες, και η επικοινωνία με φίλους, το μοίρασμα για όσα νιώθουμε και σκεφτόμαστε βελτιώνει την διάθεση και το ανοσοποιητικό μας.

Τα αντισώματα ήδη μετά απο 20 λεπτά απο ευχαριστη επαφή είχαν διπλασιαστεί ενώ σε τρεις ώρες είχαν αύξηση εως και 60%!

Προιόντα απόλαυσης που συνδέονται με αγαπημένες γεύσεις και μυρωδιές και η καταναλωση τους είναι με μέτρο και ελευθερη απο ενοχές,  μπορουν να λειτουργήσουν σαν  μέσω κοινωνικοποίησης, επικοινωνίας, ευεξίας και μικρής απόλαυσης με ευεργητικές ικανότητητες στην διάθεση και στο ανοσοποιητιό μας! Τα αγαπημένα προιόντα που οι άνθρωποι απολαμβάνουν σε δύσκολες στιγμές που πιέζονται συναισθηματικά είναι:

74% καφέ
75% ένα ωραίο γεύμα
59% κρασί
56% σοκολάτα

Η έρευνα έδειξε πώς με τις μικρές αυτές απολάυσεις τα αντισώματα αυξήθηκαν φτιάχνοντας την διάθεση και το ανοσοποιητικό μας. Οχι μονο αυξήθηκαν αλλά η επίδραση τους κράτησε εως και 3-4 μέρες!

 

 

 

 


Άννα Χατζηδημητρίου, BA, MSc, CPsychol, D.CBT
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Μετεκπαιδευμένη στην Ψυχολογία Υγείας

#########