Το θηρίο που λέγεται κατάθλιψη δεν ζει εκεί έξω, αλλά μέσα μας. Μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου. Ειδικά στην Ελλάδα που μαστίζεται από την κρίση, η κατάθλιψη κερδίζει καθημερινά έδαφος. Ενώ παλαιότερα θεωρούνταν προνόμιο καθαρά γυναικείο, τώρα πια έχει ίσο μερίδιο και στα δύο φύλα. Δυστυχώς το 1,5 εκατομμύριο ανέργων έχει το 70% σε άντρες και αυτοί φαίνονται απολύτως επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

Τρεις άνθρωποι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να χτυπήσουν το θηρίο στη ρίζα του. Ο ένας είναι ο Σταμάτης Μαλέλης που αντιμετώπισε την κατάθλιψη σαν να ζει το θηρίο μέσα του.

Ο δεύτερος είναι ο Θάνος Ασκητής που γνωρίζει όλο και περισσότερους ασθενείς με κατάθλιψη που έχει επιδράσει σε όλο το φάσμα της ζωής τους και στην σεξουαλική τους δράση.

Και τρίτος είναι ο υπεύθυνος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών ο Χρήστος Αποστολόπουλος που στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον κόσμο που υποφέρει υποκαθιστά το κράτος εγκαθιδρύοντας μια γραμμή επικοινωνίας την 1 17 18 για όσους έχουν ανάγκη.

O Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, στο πλαίσιο της δέσμευσης του να προσφέρει κορυφαίες ιατρικές υπηρεσίες και ενημέρωση προς όφελος των ασθενών και των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ανακοίνωσε σε Συνέντευξη Τύπου τη χορηγική του στήριξη στο νέο Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης (Κ.Ε.ΚΑ.).

Το νέο Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης (Κ.Ε.ΚΑ.) αποτελεί μία ολοκληρωμένη δομή, η οποία έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην αντιμετώπιση μίας σύγχρονης μάστιγας, όπως είναι η κατάθλιψη, με στόχο την πρόληψη, τη θεραπεία και την καταπολέμηση του στίγματος, που φέρουν οι ψυχικές παθήσεις. Η ιδιαιτερότητα της μονάδας αυτής έγκειται στο γεγονός ότι προσεγγίζει με ολιστικό τρόπο τη θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας, μέσα από τη συνεργασία της με έμπειρους και εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες όλων των ειδικοτήτων.

Το Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης συστάθηκε μέσω της συνεργασίας του κου Σταμάτη Μαλέλη, συγγραφέα, δημοσιογράφου και ιδρυτή της ιστοσελίδας kontasou.com και του Δρ. Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου- Ψυχιάτρου και Προέδρου του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, με τη χορηγική στήριξη του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Σκοπός του Κ.Ε.ΚΑ. είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε ζητήματα ψυχικής υγείας και η παροχή ορθών κατευθύνσεων μέσα από τη Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 1 17 18, την ενημερωτική ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.keka.gr, των ενημερωτικών ημερίδων, με θέμα: «Η κατάθλιψη στη σύγχρονη εποχή» και του βιβλίου με τίτλο: «Ένας πρακτικός οδηγός για την κατάθλιψη» που έχει εκδοθεί με την επιστημονική επιμέλεια του Δρ. Θ. Ασκητή.

 

Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες έρευνες και στατιστικές, η κατάθλιψη σημειώνει αλματώδη άνοδο όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης νόσος στην επόμενη δεκαετία, μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έχοντας την Εταιρική Υπευθυνότητα ως αιχμή της στρατηγικής μας και έπειτα από την προτροπή των κυρίων Μαλέλη και Ασκητή, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών αποφάσισε να υποστηρίξει ενεργά αυτό το εγχείρημα με τη χορηγική στήριξη της τηλεφωνικής γραμμής 1 17 18, με τη δημιουργία και υποστήριξη του site www.keka.gr, με την έκδοση του βιβλίου για την κατάθλιψη, με ευθύνη του Δρ. Θ. Ασκητή, αλλά και με τη χορηγία των ενημερωτικών ημερίδων που πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 10 πόλεις, κάθε χρόνο. Στόχος μας είναι να συνδράμουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε στην κατάρριψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού που αυτό συνεπάγεται. Για εμάς είναι σημαντικό να αποδεικνύουμε στην πράξη τη δέσμευση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών να βρίσκεται «πάντα ένα βήµα µπροστά», παραμένοντας προσηλωμένοι στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και υποστηρίζοντας συνανθρώπους µας που έχουν ανάγκη».

 

Ο κ. Σταμάτης Μαλέλης, δημοσιογράφος / συγγραφέας ανέφερε: «Σήμερα κάνουμε το μεγάλο, αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Το Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης αλλά και ο πενταψήφιος αριθμός  1 17 18 για άμεση ανάγκη αλλάζουν το τοπίο αντιμετώπισης της μάστιγας. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών».

 

Ο Δρ. Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος Ψυχίατρος, Διδάκτωρ  Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, πρώην Βουλευτής, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας επεσήμανε: «Η κατάθλιψη ανοίγει την πόρτα της στο φώς, σε μία εποχή που όλα δείχνουν γκρίζα και σκοτεινά για τους ανθρώπους, επιτρέποντας μέσα από το δρόμο της αλήθειας τη θεραπεία και την αποκατάσταση της ποιότητας ζωής, που είναι δικαίωμα όλων μας».

 

Η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 1 17 18 είναι στη διάθεση του κοινού και λειτουργεί καθημερινά, 10:00-14:00 & 16:00-20:00, παρέχοντας δωρεάν συμβουλευτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες για την κατάθλιψη, από κλινικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας στους ανθρώπους που αναζητούν λύσεις για τον εαυτό τους, ανησυχούν για τη συμπεριφορά ενός μέλους της οικογένειάς τους ή για κάποιο άλλο οικείο και σημαντικό, γι’ αυτούς, πρόσωπο. Με αυτόν τον τρόπο δίδεται η δυνατότητα στους ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια να μιλήσουν για τα προβλήματά τους με τους ειδικούς, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία.

Είναι έκπληξη το πόσοι πάσχουν από κατάθλιψη και δεν το γνωρίζουν. Στόχος όλων, είναι να μιλάμε ανοιχτά για το θέμα χωρίς ταμπού φόβο και αίσθηση ενοχής. Οι ασθενείς λένε “μου λείπει η χαρά, δεν αντλώ χαρά από τη ζωή, δεν έχω θετική σκέψη”. Η αλήθεια είναι ότι η θλίψη δεν έχει καμία σχέση με την κατάθλιψη. Θλίψη έχουμε από την απώλεια ενός δικού μας ανθρώπου η οποία όμως δεν προχωράει πάνω από ένα εξάμηνο. Από εκεί και πέρα δεν είναι πια θλίψη, αλλά κατάθλιψη. Και σίγουρα έχει πολλές συνοσηρότητες όπως η παχυσαρκία το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, ακόμα και δερματικά. Ένας στους τρεις καταθλιπτικούς θα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Ένας στους πέντε θα πεθάνει από τη νόσο. Ένας στους δέκα θα σταματήσει την εργασία του. Όλοι όμως πρέπει να ξέρουν ότι το θηρίο θεραπεύεται.

Υγεία για ένα άτομο σημαίνει να καλύπτει πέντε σημεία στη ζωή του.

1.Καλός ύπνος

2.Καλή διατροφή στηριγμένη στο ελαιόλαδο

3.Άσκηση με μέτρο και όχι υπερβολές

4.Επαρκή σεξουαλική ζωή

5.Συντροφικότητα και συναισθηματική πληρότητα.