Παρόλο που ο άνδρας έχει προικιστεί απο την φύση με μεγαλύτερη μυική μάζα και σωματική δύναμη, στην σημερινή απαιτητική εποχή που ζούμε με τον έντονο ρυθμό ζωής, την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, την έκθεση σε κάθε είδους ρύπανση και χημικά, και την εγκατάλειψη των σωστών διατροφικών συνηθειών, ο άνδρας καλείται να θωρακίσει τον οργανισμό του, ενάντια σε κάθε είδους μικρόβιο και να λάβει προληπτικά μέτρα ώστε να προλάβει οποιαδήποτε διαταραχή πριν την εκδήλωσή της.Ο σύγχρονος άνδρας όπως αναφέρουν τελευταίες μελέτες πάσχει κυρίως απο καρδιαγγειακές ασθένειες, λόγω της καθιστικής ζωής και των λιπαρών τροφών, απο υπογονιμότητα, που είναι κύριο αποτέλεσμα της έκθεσης σε τοξικούς παράγοντες, και επίσης απο προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής που σχετίζονται με το άγχος και τις ορμονικές διαταραχές.

Ακόμα, πάσχει όσο και αν φαίνεται περίεργο απο οστεοπόρωση ( μιας και μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη ασθένεια θεωρούταν ”γυναικεία υπόθεση”), αλλά κυρίως απο την μάστιγα της εποχής, τον καρκίνο και μάλιστα εκείνον του προστάτη, ο οποίος είναι πολυπαραγοντική ασθένεια, αλλά μεταξύ άλλων σχετίζεται με την διατροφή.

Στις παρακάτω γραμμές, αναφέρονται κάποια απο τα κύρια προβλήματα υγείας του σύγχρονου άνδρα, και στην συνέχεια διάφορα φυσικά συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα τον βοηθήσουν στην πρόληψη.

Καρδιαγγειακό Σύστημα

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην άριστη κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η τακτική αερόβια γυμναστική καθώς και η μείωση του σωματικού λίπους. Συγκεκριμένα ο βασικός μεταβολικός δείκτης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, θα πρέπει να είναι:

Απο 18,5 έως 24,9 να ειστε φυσιολογικός,
απο 25-29,9 είναι
υπέρβαρος,
απο 30-34,9
παχυσαρκία 1,
απο 35-39,9
παχυσαρκία 2 και
απο 40+ είναι
παχυσαρκία 3.
Επιπλοκές οταν το ΒΜΙ ξεπερναί το 30 και γίνεται επικίνδυνες είναι καρδιαγγειακές, ζαγχαρώδεις διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, μεταβολικές διαταραχές, αναπνευστικά, προβλήματα οπως αναπνευστική ανεπάρκεια, σύνδρομο άπνιας κατά του ύπνο, μυοσκελετικές όπως οστεοαρθρηρίτιδα, διαταραχές του πεπτικού συστήματος όπως γαστροισοφαγική παλινδόμηση, καρκίνοι π.χ. προστάτη, ενδοκρινικές διαταραχές όπως υπογονοδισμός, δερματολογικές διαταραχές σαν υπεριδρωσία μυκητιάσεις, νεφρολογικές, ψυχοκοινωνικές-δηλαδή διαταραχή στην ποιότητα ζωής , διαταραχή της εικόνας του σώματος και πολλά άλλα.
Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι¨:

Διατροφολογική εκπαίδευση ,
Σωματική δραστηριότητα,
Τροποποίηση σημπεριφοράς,
Τακτική παρακολούθηση (εβδομαδιαία )και
Φαρμακευτικη αγωγή με συμπληρώματα και βότανα
Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν μάλιστα οτι για τους άνδρες, το ποσοστό λίπους στο σώμα τους, δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 23% για να αποφύγουν τους κινδύνους υγείας και η περιφέρεια μέσης θα πρέπει να είναι¨:
κάτω απο τα
94 εκατοστά να είναι στα φυσιολογικά όρια.
Αν η περίμετρος της μέσης είναι
94-102 cm. τότε πρεπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση να βελτιωθεί η υγεία
Αν η περίμετρος της μέσης είναι μεγαλυτερη απο 102 cm. τότε απαιτείται άμεση αντιμετώπιση,
γιατι υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστούν καρδιακές επιπλοκές, διαβητης υπέρταση , διαταραχές των λιπιδιων , κλπ.. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθούν διάφορες τεχνικές ελέγχου του άγχους, ώστε να αποφεύγουν να χρησιμοποιηθεί η τροφή σαν υποκατάστατο όπως για παράδειγμα η
Κβαντική Βιοανάδραση (Quantum Biofeedback)
, η οποία είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος στην Ενεργητική Ιατρική σήμερα.

Η διατροφή για μια άριστη καρδιαγγειακή υγεία θα πρέπει να περιλαμβάνει ψάρι 2-3 (για τα Ω3 λιπαρα οξεα) φορές εβδομαδιαίως, και ειδικά ψάρια ανοικτής θαλάσσης όπως είναι ο τόνος, ο σολωμός και το σκουμπρί. Να μειωθούν τα ζωικά προϊόντα όπως είναι το κόκκινο κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Αυξήστε το σκόρδο είτε απο την μητερα φυση είτε ωμό, η μαγειρευτο η σε κάψουλα ( για να αποφεύγετε την οσμη οσοι δεν το αντεχουν) το οποίο θεωρείται φυσικό ”αντιβιοτικό”, αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενζυμα, και τα οποία απορροφούν τα λιπαρά, ενώ καλό θα ήταν να έχετε τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων και 5 μερίδες λαχανικών ημερησίως, και να περιλαμβάνετε σε αυτά ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους αλλά με μέτρο. Οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίστούν για μια Δυναμική Υγεία είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα συντηρητικά, τα λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα, η λευκή ζάχαρη, ο καφές συμπεριλαμβανομένων και των ειδών που δεν περιέχουν καφεϊνη, και το αλκοόλ, εκτός απο μερικές περιπτώσεις όπως το κόκκινο κρασί, καθώς και βέβαια τα παστά (αλμηρά).
Τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία μπορούν να ληφθούν για μια άριστη κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος, είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Ε, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η L- καρνιτίνη, το μαγνήσιο, το συνένζυμο Q-10, η βιταμίνη C, καθώς και το βότανο Hawthorne.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην άριστη κατάσταση της πίεσης είναι οι ίδιοι που αναφέρθηκαν και για το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι τροφές που βοηθούν για την μείωση της υψηλής πίεσης είναι σχεδόν ίδιες με αυτές που προαναφέρθηκαν, και είναι σημαντικό να αυξήθεί το κάλιο στην διατροφή σας, λαμβάνοντας τροφές πλούσιες στο στοιχείο αυτό, όπως είναι οι τομάτες, το σέλινο, τα κρεμμύδια, οι μπανάνες και οι πατάτες. Κύριως όμως δεν πρέπει να καταναλώνετε τηγανητά φαγητά και τροφές που εχουν υψήλη περιεκτικότητα σε νάτριο όπως το ψωμί που είναι υπουλο στο νατριο και γενικα οτι περιέχει baking powder.


Στειρότητα

Οι παράγοντεςπου βοηθούν είναι η αποφυγή έκθεσης σε βαρέα μέταλλα, καθώς και σε όλες τις πηγές ελεύθερων ριζών, όπως είναι το καμμένο φαγητό καθώς και το φαγητό που έχει ψηθεί σε κάρβουνα κτλ. Καλό θα ήταν να μην καπνίζουν και να μην λαμβάνουν χάπια βελτίωσης της διάθεσης («drugs» ναρκωτικά), να αποφεύγετε τα εντομοκτόνα, τους διαλύτες και άλλες τοξίνες, καθώς και να μην φορούν στενά εσώρουχα. Όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, είναι σημαντικό να περιλάμβανονται στην διατροφή αντιοξειδωτικές τροφές, που περιέχουν βιταμίνες Α, C, E, το μέταλλο ψευδάργυρο, το αμινοξύ Αργινίνη, καθώς και το βότανο Gingκo biloba. ( αποφύγετε την λήψη μαζί με ασπιρίνη)
Η διατροφή θα πρέπει να περιέχει πολλά λαχανικά με έντονο χρώματα, όπως τα καρότα, καθώς και όσπρια και γενικά πολλές οργανικές τροφές. Οι τροφές που θα πρέπει να περιορίσθούν η να αποφεύγονται είναι τα κορεσμένα και υδρογονωμένα λιπαρά, τα λιπαρά οξέα, οι επεξεργασμένες τροφές, το μαύρο τσάι και ο καφές.


Ανικανότητα

Οι παράγοντες που βελτιώνουν το πρόβλημα της ανικανότητας, είναι αυτοί που αναφέρθηκαν προηγουμένως για την στειρότητα. Η μόνη διαφορά είναι ότι κατά την ανικανότητα, καλό θα ήταν να αυξήθεί η λήψη σπόρων κολοκύθας, καθώς και τα στρείδια, ενώ επίσης να περιλαμβανονται στην διατροφή το βότανο Rhodiola rosea, ( προσοχή όμως αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή πυρετό) , το οποίο είναι φυσικό αφροδισιακό και είναι 4 φορές λιγότερο τοξικό από το διασημο Korean Ginseng που και αυτό ειναι πολύ ασφαλές βότανο..


Προβλήματα τριχόπτωσης ( Ανδρογενετική Αλωπεκία)

Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τις τροφές που προαναφέρθηκαν, αλλά κυρίως το αναποφλοίωτο ρύζι το οποίο είναι πλούσιο σε βιοτίνη. Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι ισορροπήμενη σε πρωτεϊνες, θείο, πυρίτιο, καθώς και στα αμινοξεα κυστεϊνη και μεθειονίνη. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε πιστολάκι μαλλιών και όλων των θερμαντικών συσκευών για τα μαλλιά, να μην χτενίζετε τα μαλλιά σας με ψηλη κτενα ενώ είναι βρεγμένα, και να αποφεύγετε τις δίαιτες “αστραπή”, οι οποίες αποκλείουν απο την διατροφή σας πολλές κατηγορίες τροφών. Χρησιμοποιείτε σαμπουάν, που περιέχουν πυρίτιο και έλαια jojoba και κάνετε καλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και να αλλαζετε ταχτικα σαμπουάν.


Οστεοπόρωση

Οι παράγοντες που βοηθούν στην προληψη της οστεοπόρωση είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η τακτική γυμναστική με βαράκια χαμηλού βάρους, η αποφυγή τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών καθώς και η αποφυγή ακραίων διαίτων. Τα συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στο πρόβλημα της οστεοπόρωσης, είναι οι ισοφλαβόνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το πυρίτιο, το μαγνήσιο, η βιταμίνη D, το ασβέστιο και το βόριο.
Σημαντικό για τον οργανισμό είναι η λήψη πράσινων λαχανικών όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι, καθώς και η κατανάλλωση ξηρών καρπών και φρέσκων η αποξηραμένων φρούτων, όπως τα σύκα που είναι το μοναδικό φρούτο που δεν το ψεκαζουν και είναι απο τα φρούτα πιο πλούσια σε ενζυμων. Επίσης καλό θα ήταν να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά εάν έχετε επαρκή λακτόζη. Τέλος είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα πολύ αλατισμένα τρόφιμα, το αλκοόλ, τις ζωικές πρωτεϊνες, τους κορεσμένους υδρογονάνθρακες, ειδικά την λευκή ζάχαρη, και τα αναψυκτικά. Αντι λευκή ζάχαρη να προτιμηθεί η μαύρη η μελι. Το μελι ειναι ιερη και φυσικη τροφή και δεν ειναι επεξεργασμενη.


#########