Για πρώτη φορά φέτος ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου (ΟΕΚΚ) ΑγκαλιάΖΩ διοργανώνει την «Εβδομάδα Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Προστάτη», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Προστάτη στις 15 Σεπτεμβρίου. Η ενέργεια αυτή, που υλοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, απευθύνεται στους άντρες ηλικίας 50-75 ετών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν στην προληπτική εξέταση στα κέντρα του ομίλου της Βιοϊατρικής σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και στα συνεργαζόμενα κέντρα σε Αχαΐα και Ηράκλειο Κρήτης.

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα 21 έως και 26 Σεπτεμβρίου 2009. Σε Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με παρουσία επιστημονικών φορέων, η κα Ιωσηφίνα Σκούρτα, Πρόεδρος του ΟΕΚΚ ΑγκαλιάΖΩ, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση της νόσου, η οποία, όπως επισήμανε: «συνιστά σήμερα το συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στους άνδρες, ενώ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Μόνο στην Ε.Ε είναι υπεύθυνος για το 9% των θανάτων». Από την άλλη, η κα Σκούρτα υπενθύμισε ότι: «Στο ΑγκαλιάΖΩ δεσμευόμαστε να σχεδιάζουμε ενέργειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης και να είμαστε κοντά στον ασθενή με υποστήριξη που θα εξειδικεύεται στη νόσο».
Οι ενδιαφερόμενοι, με ένα τηλεφώνημα στο 210-99 75 555 μπορούν να ενημερωθούν για το δωρεάν έλεγχο PSA, ο οποίος γίνεται με απλή και ολιγόλεπτη αιμοληψία.
Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου προέρχεται από τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των αδενικών κυρίως κυττάρων του προστάτη, αδένα ο οποίος αποτελεί μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα, υπό την επίδραση της ορμόνης τεστοστερόνη.
Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Γ. Στραβοδήμο, Επίκουρο Καθηγητή Ουρολογίας και Γεν. Γραμματέα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης: «Ο καρκίνος του προστάτη δε συνοδεύεται από συμπτώματα στα πρώιμα στάδια, και ως εκ τούτου δυστυχώς πολλές περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες μέχρι την εξάπλωση του καρκίνου». Και συνέχισε: «Σκοπός είναι ένας καλά πληροφορημένος ασθενής να μπορεί να συμμετέχει μαζί με το γιατρό του σε αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο την διάρκεια αλλά και την ποιότητα της ζωής του. Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι η εξέταση που έδωσε τη δυνατότητα να διαγιγνώσκονται περισσότεροι καρκίνοι σε πρωϊμότερα στάδια, οπότε και να μπορούν να δοθούν στους ασθενείς πολλαπλές επιλογές θεραπείας».
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, το οποίο συμμετέχει στην ενημερωτική εκστρατεία, δήλωσε πως: «Είναι ευθύνη του καθενός ξεχωριστά αλλά και καθήκον της κάθε Δημοτικής Αρχής, ως θεσμού εγγύτερα από όλους στον πολίτη, να διασφαλίζει τη μετάδοση της γνώσης και, όπου είναι δυνατόν, την παροχή των κατάλληλων προληπτικών εξετάσεων για τους δημότες της. Ως Διαδημοτικό Δίκτυο θα προμηθεύσουμε με το ενημερωτικό υλικό του προγράμματος τους 140 Δήμους μέλη μας και θα παροτρύνουμε ιδίως τους Δήμους της Αττικής ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση δημοτών για εξέταση».

ΤΕΛΟΣ
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τις κ.κ. Μαρία Φραγκουδάκη, Ναταλία Καπούλα και Μαρία Θεοδωροπούλου, Hill&Knowlton, τηλ.: 210-6281800, φαξ: 210-6281822. e-mail:maria.fragoudaki@hillandknowlton.com; nkapoula@hillandknowlton.com, MTheodoropoulou@hillandknowlton.com,

#########