Η ιστορία της μεθόδου της ρεφλεξολογίας χάνεται στα βάθη των αιώνων, 4500-5000 χρόνια πριν. Την συναντάμε στην Αρχαία Ελλάδα, όπως μαρτυρούν παραστάσεις σε αγγεία , (στα Ασκληπιεία), στην Αρχαία Αίγυπτο σύμφωνα με ιερογλυφικά που έχουν βρεθεί, στην Αρχαία Κίνα καθώς και σε άλλες περιοχές του κόσμου σύμφωνα με τα ευρήματα που έχουμε.
Τις ευεργετικές ιδιότητες της ρεφλεξολογίας γνώρισε στον σύγχρονο κόσμο ο γιατρός δρ. Φιτζέραλντ στην δεκαετία του 1920, ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε για την θεωρία των «αντανακλαστικών ζωνών», και στην συνέχεια η βρετανίδα Γιούνις Ίνκαμ, η οποία εξέλιξε την θεωρία αυτή στην μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

 


Πώς λειτουργεί η Ρεφλεξολογία;

Η ρεφλεξολογία προέρχεται ετυμολογικά από την λέξη «reflex», που σημαίνει αντανακλαστικό, και είναι μια φυσική, ευχάριστη, ολιστική μέθοδος. Βασίζεται στην ύπαρξη ειδικών αντανακλαστικών σημείων, στα πέλματα, στις παλάμες, στα αυτιά αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος, τα οποία συνδέονται με πλήθος νευρικών απολήξεων, και τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε όργανο ή τμήμα του σώματος. Το φυσικό εργαλείο με το οποίο η φύση επουλώνει, προστατεύει και φροντίζει την ύπαρξη μας, το σώμα μας, είναι οι μηχανισμοί άμυνας ή αυτοϊασης. Διεγείροντας συστηματικά αυτά τα αντανακλαστικά σημεία, με ειδικές πιέσεις και χειρισμούς διευκολύνουμε σταδιακά την ενεργοποίηση αυτών των μηχανισμών άμυνας, προστασίας αλλά και εκτόνωσης του οργανισμού, που σαν σκοπό έχουν διαμέσου της χαλάρωσης που μας προσφέρει η ρεφλεξολογία να προλαμβάνουν, να ξεμπλοκάρουν και να διατηρούν στον ανθρώπινο οργανισμό την ισορροπία, την αρμονία και την ευεξία.

Η ρεφλεξολογία σαν φυσική ολιστική μέθοδος προσεγγίζει την ανθρώπινη ύπαρξη, σαν ένα σύνολο αλληλεπιδράσεων μεταξύ των λειτουργιών του σώματος, των συναισθημάτων και του πνεύματος και κύριο μέλημα της είναι να υποστηρίξει το σώμα, έτσι ώστε να απελευθερώνει τις δικές του «θαυμαστές θεραπευτικές δυνάμεις».
Είναι λοιπόν μια φυσική, αφάρμακη μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται σε ανθρώπους ανεξαρτήτου φύλλου ή ηλικίας και μόνον οφέλη μπορεί κανείς να αποκομίσει από αυτήν εφ’ όσον βέβαια εφαρμόζεται από ειδικά εκπαιδευμένο ρεφλεξολόγο.

 

H Ρεφλεξολογία πως μπορει και που…..να ανακουφίσει;

Η ρεφλεξολογία μπορεί επίσης να συνδυαστεί με πολύ καλά αποτελέσματα με την κλασσική ιατρική καθώς επίσης και με άλλες συμπληρωματικές μεθόδους όπως π.χ ομοιοπαθητική, βελονισμό κ.α.
Η ρεφλεξολογία έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου καθώς επίσης και στην υποχώρηση διαφόρων συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλοι, ημικρανίες, ίλιγγοι, εμβοές, αυχεναλγίες, οσφυαλγίες, ισχυαλγίες, πόνοι στα γόνατα, πόνοι στις αρθρώσεις ποδιών και χεριών, πόνοι περιόδου, άγχος, αίσθημα κακής διάθεσης κ.α, συμμετέχοντας ταυτόχρονα ενεργά στην χαλάρωση και στην τόνωση του οργανισμού, στην διευκόλυνση του μεταβολισμού, στην βελτίωση της καλής διάθεσης, της διαύγειας, του καλύτερου ύπνου αλλά και του αμυντικού συστήματος, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη αλλά και στην σύντομη ανάρρωση και ενισχύοντας την σωματική και ψυχική ευεξία.Μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες;

Σαν παρενέργειες στην διαδικασία της αγωγής της ρεφλεξολογίας, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την θεραπευτική αντίδραση σε μερικές περιπτώσεις, η οποία είναι μια διαδικασία που οφείλεται στην προσπάθεια του οργανισμού να αποσυμφορηθεί από εντάσεις, συσσωρευμένες τοξίνες κ.α, με αποτέλεσμα στις πρώτες συνεδρίες να μοιάζουν να εντείνονται τα συμπτώματα για τα οποία ξεκινήσαμε αρχικά την ρεφλεξολογία. Γρήγορα όμως υποχωρούν και αισθανόμαστε ανακούφιση και ευεξία.

Σήμερα, η ρεφλεξολογία είναι μια αναγνωρισμένη ειδικότητα, σε πολλά προηγμένα κράτη όπως : Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Δανία κ.α, όπου και εντάσσεται πλήρως στο εθνικό σύστημα υγείας τους. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιούνται πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων, με σκοπό την ωφελιμότητα της ρεφλεξολογίας.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι η εκπαίδευση των ρεφλεξολόγων στην Ελλάδα είναι διετής, ενώ το πρόγραμμα σπουδών ελέγχεται από το Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων (ΣΕΡ), το οποίο λειτουργεί από το 1992 και από τον Πανελλήνιο Επαγγελματικό Σύλλογο Ρεφλεξολόγων (ΠΕΣΡ), οι οποίοι ελέγχονται από τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Ρεφλεξολόγων (RIEN).

 

Dr.Μιχάλης Κυριακίδης

Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής
Πτυχίο Φυσικοθεραπείας (Higher Diploma of Leeds Polytechnic – UNITED KINGDOM). Πτυχίο Ρεφλεξολογίας του Πανεπιστημίου BRANTRIDGE (Doctor Degree). Πτυχίο Ρεφλεξολογίας στο International Institute of Reflexology – LONDON. Πτυχίο Φυσικοπαθητικής του Πανεπιστημίου BRANTRIDGE (Doctor Degree). Πτυχίο Ηλεκτροβελονισμού στο Berkeley College of Natural Therapies and College of Complementary Acupuncture. Μεταπτυχιακές σπουδές σε Οικονομικά και Management, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Master σε Οικονομικά και Management ( Ansted University ).
Επί πλέον έχει λάβει στην Ελλάδα και το εξωτερικό τις εξής ειδικότητες:
-Φυσιοαθλητική
-Διαιτολογία
-Υγειονολογία
-Ποδολογία.
Έχει επαγγελματική εμπειρία χρόνων και έχει συνεργαστεί με το Foot Hospital of London (1989), όπου και έκανε πρακτική σε ειδικές θεραπείες ποδολογίας σε συνδυασμό με κλασσική φυσιοθεραπεία.
Το 1990 συνεργάστηκε με το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401 ( Ελλάδα), για πρακτική.
Συμμετείχε σε έρευνα που αφορούσε στις θεραπείες των αντανακλαστικών στο Leeds Polytechnic.
Δίδαξε συμπληρωματικές θεραπείες. Έλαβε μέρος σε δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιά, διδάσκοντας και αναλύοντας θέματα κοινωνικά, θρησκευτικά και θεραπευτικά.
Συνεργάζεται με αθλητικούς ομίλους της Α εθνικής κατηγορίας, βοηθώντας τη θεραπεία και φυσική αποκατάσταση των αθλητών.
Διευθύνει την ρεφλεξολογική ομάδα στο νοσοκομείο Μetropolitan, και στο Ωνάσσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο.
Είναι επ. καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου Titu Maiorescu στην Ρουμανία.
Είναι εκπαιδευτικός εκπρόσωπος του Berkeley College. Διδάκτορας και εκπρόσωπος του Brantridge University. Είναι εκπαιδευτικός σύμβουλος και επίτιμος μέλος του Ansted
University. Είναι Πρόεδρος και καθηγητής στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Κυριακίδη
(Ελλάδα).
Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στις εταιρείες «NOVION», «INTERCHEM» (εταιρείες οι οποίες άνηκαν στον όμιλο εταιρειών «Lavrentiadis Group of Companies», καθώς επίσης και στις εταιρείες «Omikron» και «Biochem» (θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Alapis ), καθώς και του «Εκδοτικού Οργανισμού Π. Κυριακίδη». Ήταν διευθυντής σπουδών του εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών NATURAL HEALTH SCIENCE. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης σε κέντρο Φυσικοθεραπείας – Ρεφλεξολογίας στην Αθήνα. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων και του Πανελληνίου Επαγγελματικού Σωματείου Ρεφλεξολόγων (Π.Ε.Σ.Ρ ).

#########