Η περίοδος των γιορτών είναι γνωστή για τα μεγάλα και πλούσια εορταστικά τραπέζια, τα οποία πραγματοποιούνται σε αρκετά συχνό βαθμό, καθώς επίσης και τα γευστικά γλυκά, τα οποία όλοι απολαμβάνουν. Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιο το γεγονός πως το νούμερο στη ζυγαριά θα ανέβει για λίγο.

Η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς διατροφής, καθώς και η απώλεια των κιλών των Χριστουγέννων δεν χρειάζεται να αποτελέσει μια επίπονη και κουραστική προσπάθεια. Ας δούμε παρακάτω τι λένε οι επαγγελματίες διαιτολόγοι του instaDoctor για την απώλεια των κιλών των γιορτών, καθώς και μερικούς τρόπους που μπορεί αυτή να πραγματοποιηθεί γρήγορα.

Τι είναι τα κιλά των Χριστουγέννων;

Τα κιλά των Χριστουγέννων αποτελούν ουσιαστικά την άνοδο του σωματικού βάρους την περίοδο του Δεκεμβρίου, καθώς και των πρώτων ημερών του Ιανουαρίου, εξαιτίας όλων των εορτασμών, καθώς και των χριστουγεννιάτικων τραπεζιών. Προκύπτει εξαιτίας της παροδικής αύξησης της κατανάλωσης θερμίδων, μέσα από διάφορα τρόφιμα και ροφήματα. Αυτή η μεταβολή του σωματικού βάρους αποτελεί μια παροδική μεταβολή, χωρίς να αποτελεί κάποιον παράγοντα ανησυχίας.

Πώς μπορεί λοιπόν η επιστροφή στο καθημερινό πρόγραμμα να βοηθήσει στην απώλεια των κιλών των γιορτών;

Αργή και σταδιακή απώλεια

Στην προσπάθεια για γρήγορη απώλεια κιλών, πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται σε εξαντλητικές δίαιτες ή έντονες αλλαγές στην καθημερινότητα. Ένας υγιής ρυθμός απώλειας κιλών περιλαμβάνει την απώλεια περίπου μισού με ένα κιλό την εβδομάδα. Όσοι ακολουθούν αυτό τον ρυθμό, έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν το σωματικό βάρος τους σταθερό. Επιπλέον, έρευνες που αφορούν τη σύγκριση της γρήγορης και της σταδιακής απώλειας σωματικού βάρους έδειξαν ότι η σταδιακή απώλεια του παρουσιάζει μεγαλύτερα αποτελέσματα, καθώς και λιγότερη συσσώρευση λίπους.

Αποφύγετε τους μεγάλους στόχους

Αποφύγετε τους πολύ μεγάλους στόχους, οι οποίοι μπορούν όχι μόνο να σας εξαντλήσουν, αλλά και να σας απογοητεύσουν σε περίπτωση που δεν τους πετύχετε. Αντί λοιπόν να θέσετε τον στόχο “Μέχρι το τέλος του μήνα θα χάσω όλα τα κιλά που έβαλα”, δοκιμάστε να θέσετε ως στόχο “Αυτό το μήνα θα γυμναστώ 3 φορές την εβδομάδα” ή “Αυτό τον μήνα θα καταναλώσω περισσότερα σπιτικά γεύματα”. Η προσέγγιση αυτή θα σας βοηθήσει να θέσετε έναν εύκολα πραγματοποιήσιμο στόχο, ο οποίος θα σας βοηθήσει και να δημιουργήσετε μια χρήσιμη και υγιή ρουτίνα.

Κατανάλωση αρκετών υγρών ροφημάτων

Τις γιορτές, η κατανάλωση αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών είναι μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες περιόδους. Η αντικατάσταση τους με αρκετό νερό αλλά και φυσικούς χυμούς όχι μόνο μειώνει την πρόσληψη της ζάχαρης, αλλά βοηθά στην ενυδάτωση του σώματος. Οι φυσικοί χυμοί μάλιστα προσφέρουν και χρήσιμες για τον οργανισμό βιταμίνες.

Απομακρυνθείτε για λίγο από τη ζυγαριά

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο μετά τις γιορτές η ζυγαριά να βρίσκεται διαρκώς έξω από την ντουλάπα ή το συρτάρι στο οποίο φυλάσσεται. Ωστόσο, η αύξηση του βάρους μπορεί και να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κατακράτηση υγρών, έπειτα από κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αλάτι. Ο αριθμός του σωματικού βάρους προκύπτει από πολλούς παράγοντες. Εστιάστε λοιπόν σε μικρές αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε υγιεινές συνήθειες διατροφής, παρά στο “κατέβασμα” της ζυγαριάς.

Κατανάλωση έξυπνων γευμάτων

Πολλοί είναι αυτοί που στην προσπάθεια απώλειας σωματικού βάρους ξεκινούν να παραλείπουν σημαντικά γεύματα, όπως το πρωινό ή το βραδινό. Ωστόσο, πολλές φορές αυτό δημιουργεί τα αντίθετα αποτελέσματα. Η παράλειψη των γευμάτων αυξάνει το αίσθημα της πείνας, ενώ οδηγεί πολλούς στο να καταφύγουν στο γνωστό “τσιμπολόγημα”. Τα μικρότερα και συχνά γεύματα βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο των τροφών που καταναλώνετε, ενώ αποτρέπουν την κατανάλωση μη ισορροπημένης διατροφής.

Προσθήκη περισσότερων υγιεινών τροφίμων στη διατροφή

Με όλη αυτή την κατανάλωση των γλυκών ή του φαγητού, δεν είναι απίθανο να έχετε παραλείψει την κατανάλωση των φρούτων ή των λαχανικών. Έτσι λοιπόν, μετά το πέρας των εορτών, έρχεται η ώρα για την ένταξη τους στην καθημερινή ρουτίνα διατροφής. Τα τρόφιμα αυτά αποτελούν γεύματα πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, τα οποία, εκτός από την συμβολή τους στις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, ενισχύουν την σωστή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων όπως τα τρόφιμα ολικής άλεσης, αλλά και τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, βοηθούν να αισθανθεί κανείς πιο εύκολα χορτάτος, και να έρθει πιο γρήγορα στον φυσιολογικό αριθμό των κιλών του.

Ώρα για άσκηση

Πολλές είναι οι φορές που η διαχείριση των κιλών μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα με την τακτική άσκηση. Επιλέξτε ένα είδος άσκησης το οποίο σας αρέσει, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο, η γιόγκα ή το κολύμπι. Αν από την άλλη δεν απολαμβάνετε καθόλου την άσκηση, ή δεν γνωρίζετε από που να ξεκινήσετε, το περπάτημα αποτελεί μια αρχή. Όσον αφορά την συχνότητα της άσκησης, μην θέσετε υπερβολικούς στόχους. Η καθημερινότητα σας, τα ωράρια εργασίας, καθώς και η φυσική σας κατάσταση αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό και τη διάρκεια της άσκησης.

Καθιέρωση ρουτίνας ύπνου

Όταν είναι κανείς κουρασμένος, τείνει να καταναλώνει περισσότερα τρόφιμα από αυτά που έχει ανάγκη, γεγονός που δεν βοηθά ιδιαίτερα στην απώλεια των κιλών των Χριστουγέννων. Ο ύπνος, βοηθά στην εύκολη ρύθμιση του οργανισμού γενικότερα. Η έλλειψη του συνεπώς, μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση, ή την μη κατανάλωση τροφίμων, καθώς και την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. Η ενίσχυση της ποιότητας του ύπνου λοιπόν, εκτός από τα διάφορα άλλα οφέλη που παρουσιάζει, μπορεί να ενισχύσει και την προσπάθεια να χάσετε τα κιλά σας.

Να είστε υπομονετικοί και να μην αποθαρρύνεστε

Η απώλεια βάρους, όσο μικρού ή μεγάλου κι αν είναι, δεν αποτελεί πάντοτε μια εύκολη απόφαση. Αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί χρόνο. Θα πρέπει λοιπόν να είστε υπομονετικοί και να μην αποθαρρύνεστε αν δεν γίνουν γρήγορα ορατά τα αποτελέσματα. Εστιάστε σε έναν ευρύτερο στόχο, ο οποίος είναι η καλλιέργεια υγιεινών συνηθειών. Ακόμη και αν πάρει παραπάνω να φτάσετε στον στόχο σας, είναι πιο πιθανό να διατηρήσετε το νέο σας σωματικό βάρος, αλλά και να νιώσετε πιο ωραία για το κατόρθωμα σας.

Η  απώλεια των κιλών που πήρατε τα Χριστούγεννα, καθώς και η δημιουργία υγιεινών συνηθειών βασισμένη στις ανάγκες σας μπορεί να γίνει πιο εύκολη με την βοήθεια ενός διαιτολόγου. Στο instaDoctor.gr θα βρείτε έμπειρους και καταρτισμένους διαιτολόγους που θα σας βοηθήσουν στην προσπάθεια σας.

 

 

#########