Όταν πριν λίγα χρόνια ο Ζοζέ Σαραμάγκο νομπελίστας πορτογάλος συγγραφέας έγραφε το βιβλίο του Περί τυφλότητας δεν φανταζόταν ότι στο μέλλον μια εταιρεία θα προσπαθούσε να δείξει πως είναι το να είσαι τυφλός.  Τότε σ εεκείνο το βιβλίο ξαφνικά όλοι τυφλώνονταν και δεν μπορούσαν να κινηθούν να δουλέψουν τα μηχανήματα να μαγειρέψουν να τραφούν να μάθουν τη ζωή στο σκοτάδι. Κι όμως μια ομάδα προσπαθεί στις μέρες μας να μας βάλει στα παπούτσια αυτών των ανθρώπων. Έτσι οι συντάκτες υγείας πέρασαν ένα δείπνο μια ώρας στο απόλυτο σκοτάδι. Ευτυχώς δεν χάσαμε την ουσία ούτε την αξιοπρέπειά μας γιατί είχαμε άριστους οδηγούς. Σκεφτείτε όμως πόσοι καθημερινά τυφλοί τα ΄χανουν όλα αυτά επειδή πρέπει μόνο και μόνο να επιβιώσουν σε έναν κόσμο απόλυτα καλής όρασης όταν εκείνοι δεν την έχουν.

Αξίζει να κάνετε κι εσείς ένα δείπνο στο σκοτάδι και να ξέρετε ότι είστε τυχεροί που βλέπετε που δεν ήσασταν αναγκασμένοι να παρασκευάσετε μόνοι σας το δείπνο σας.

Η ΑΜΚΕ «Με άλλα Μάτια» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2018 με σκοπό μεταξύ άλλων την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας και συμβουλευτικής υποστήριξης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στις οικογένειες αυτών, την προώθηση της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, την υλοποίηση εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και διαπολιτισμικών προγραμμάτων, τις συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, τη λειτουργία της διαδικτυακής πύλης κοινωνικής ενημέρωσης www.meallamatia.gr, την ανάπτυξη του εθελοντισμού, την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη ή επανένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, την παρέμβαση στην κοινότητα για την εξοικείωση με την αναπηρία, τη διοργάνωση της πρωτοποριακής βιωματικής δράσης «Δείπνο στο Σκοτάδι» σε όλη την Ελλάδα, τη διεξαγωγή ημερίδων και άλλα.

Το «Δείπνο στο Σκοτάδι» αποτελεί μία μοναδική βιωματική εμπειρία που μένει πραγματικά αξέχαστη. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Οι σερβιτόροι που καθοδηγούν και σερβίρουν τους καλεσμένους, είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών προτύπων «Dinner in The Dark». Οι παρευρισκόμενοι, καλούνται να δειπνήσουν στο απόλυτο σκοτάδι, χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες αισθήσεις τους, όπως η αφή και η όσφρηση, λαμβανομένων εκ των προτέρων όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Μέχρι σήμερα, τη διοργάνωση έχουν απολαύσει πάνω από 2.800 άτομα ανά την Ελλάδα!