Ο Καρκίνος του Μαστού είναι η πιο κοινή μορφή γυναικείου καρκίνου, με >1.600.000 περιστατικά γυναικών που διαγιγνώσκονται με την νόσο, παγκοσμίως.

Όλες οι γυναίκες διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης Καρκίνου του μαστού, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για την εκδήλωση της νόσου.

Η ηλικία είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες, καθώς 2 στις 3 γυναίκες με Καρκίνο του Μαστού είναι ηλικίας > ή = των 55 ετών. Το οικογενειακό ιστορικό εν συνεχεία είναι σημαντικό διότι ο κίνδυνος εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού αυξάνει για τις γυναίκες που έχουν συγγενικά πρόσωπα τα οποία έχουν εμφανίσει την νόσο. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως άμεση συσχέτιση με την νόσο φαίνεται να έχει ο τρόπος ζωής μας. Η παχυσαρκία, η απουσία σωματικής άσκησης, η κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνουν τον κίνδυνο για Καρκίνο του Μαστού.

Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) αλλά και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) ανακοινώνουν ότι « μόνο 4 έως 9% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού οφείλονται σε γενετικές μεταλλάξεις που κληρονομήθηκαν  και ότι « πολλοί παράγοντες που τροποποιούν το ενδεχόμενο ανάπτυξης της νόσου συνδέονται άμεσα με τον τρόπο ζωής και διατροφής ».

Επομένως, τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, φυτικές ίνες αποτελούν ασπίδα έναντι του Καρκίνου του Μαστού ενώ αντιθέτως το κόκκινο κρέας, το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα παίζουν επιβαρυντικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου.

Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να σώσει ζωές μιας και η πλειοψηφία των ασθενών που διαγιγνώσκονται με Καρκίνο του Μαστού σε πρώιμο στάδιο, επιβιώνουν πλέον της πενταετίας.

Η πρόληψη σχετίζεται με την σωστή ενημέρωση, την αυτοεξέταση του μαστού κάθε μήνα 3-10 ημέρες μετά την έμμηνο ρύση. Σε γυναίκες άνω των 40 γίνεται προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία και κλινική εξέταση από γιατρό. Ανάλογα το ιστορικό κάθε γυναίκας γίνεται εξατομικευμένη παρακολούθηση από τον ειδικό γιατρό.

Η πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού είναι στο χέρι μας!

Σύλβια Λέσκου  Μαία συνεργάτης των μαιευτηρίων ΙΑΣΩ, ΛΗΤΩ, ΡΕΑ

Σύμβουλος Μητρικού θηλασμού , ειδικευμένη στο μασάζ εγκυμοσύνης , διεθνώς πιστοποιημένη εκπαιδευτής βρεφικού μασάζ, δασκάλα πιλάτες και εγκυμοσύνης

#########