Το μείζον θέμα των απαράδεκτων συνθηκών παραμονής των ασθενών σε ράντζα στα Νοσοκομεία, έθεσαν με ερώτηση που υπέβαλαν στον Υπουργό Υγείας τα μέλη της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ύστερα από πρωτοβουλία του Υπεύθυνου ΚΤΕ Υγείας του κόμματος και βουλευτή Ιωαννίνων, κ. Ιωάννη Τσίμαρη.

Στην ερώτηση οι βουλευτές τόνισαν ότι το προφίλ υγείας για το 2023 στην Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ είναι αποκαρδιωτικό. Οι ανεκπλήρωτες ανάγκες στην Ελλάδα κατέχουν την ‘’κακή πρωτιά’’ στην  Ευρωπαϊκή Ένωση, με 2 στους 10 Έλληνες να αδυνατούν να εκτελέσουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.  Αναφορικά με το κόστος , οι μη ικανοποιούμενες ανάγκες των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος είναι υπερδιπλάσιες από εκείνες που αναφέρονται από ομάδες υψηλού εισοδήματος.

Επισήμαναν δε, ότι η χρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ. είναι κάτω από τον μέσο Ευρωπαϊκό, καθώς επίσης και ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι κάτω από τον μέσο Ευρωπαϊκό.

Όπως σημείωσαν οι βουλευτές, όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό  και τις υποδομές, τα «εντέλλεσθε» και την εξουθένωση, διαμορφώνουν μια κατάσταση απάνθρωπη και επικίνδυνη για ασθενείς και προσωπικό.

Επισήμαναν δε, ότι χιλιάδες συμπολίτες μας προστρέχουν σε περιόδους έξαρσης ιώσεων και λοιπών λοιμώξεων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας λόγω ελλιπούς συστήματος ΠΦΥ, με τη χρήση ράντζων να αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα σε μεγάλα Νοσοκομεία όπως το «Αττικόν», το «Γ.Γεννηματάς» και το «ΓΝ Νίκαιας».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ερωτούν τον Υπουργό Υγείας:

  1. Είστε ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα;
  2. Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την απαράδεκτη αυτή συνθήκη;
  3. Αποτελεί δείκτη αξιολόγησης των Διοικήσεων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων η ύπαρξη ράντζων;
  4. Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα διαρθρώσετε την ΠΦΥ και πότε ;
#########