Μετά τα απλά νήματα και τους κόμπους, οι κώνοι από πολυγαλακτικό οξύ απομακρύνουν τη χαλάρωση του προσώπου.Λιφτ με νήματα, ράμματα, ή απλά αναρτήσεις είναι μερικές από τις ονομασίες που αναφέρονται στις διαφορετικές εκδοχές ενός ελάχιστα τραυματικού λιφτ. Από το λιφτ του σαββατοκύριακου- άλλοτε γνωστό ως suture και άλλοτε ως thread lift- μέχρι το καινούριο silhouette lift, οι επεμβάσεις νέας γενιάς υπόσχονται μικρό χρόνο αποθεραπείας που φτάνει τις τρεις με τέσσερις μέρες. Στις αρχές αυτού του μήνα πλαστικοί χειρουργοί από διάφορες χώρες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Ινδία για να μοιραστούν, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου, τις γνώσεις τους από την εφαρμογή του νέου Silhouette lift
.
Ο πλαστικός χειρουργός Παρασκευάς Κοντοές που το εφαρμόζει και ο Ισπανός Χαβιέ Ντε Μπενίτο, από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν την τεχνική πριν τέσσερα χρόνια εξηγούν πότε αξίζει να προσπεράσουμε το κλασικό λίφτινγκ και να προτιμήσουμε μια ελάχιστα τραυματική επιλογή. Ακόμα απαντούν στην κριτική ότι τα νήματα δεν μπορούν να αντέξουν τη χαλάρωση, αλλά και γιατί δεν είναι όλα τα νήματα ίδια.
Η επέμβαση
Φανταστείτε ένα νήμα με κόμπους κάτω από το δέρμα. Ανάμεσά τους υπάρχουν μικροί, κινητοί κώνοι από πολυγαλακτικό οξύ, ουσία που διεγείρει τους ινοβλάστες να παράξουν νέο κολλαγόνο. Όταν ο γιατρός τραβήξει τους κόμπους, αυτοί θα παρασύρουν και τους κώνους που με τη σειρά τους θα σφηνωθούν στον υποδόριο ιστό. Το τραύμα θα δώσει σήμα στον οργανισμό να αντιδράσει στο τραύμα με την παραγωγή κολλαγόνου (ίνωση) η οποία θα στηρίξει το χαλαρό δέρμα στη νέα του θέση. Κάπως έτσι περιγράφει ο κ. Κοντοές το βελτιωμένο silhouette lift το οποίο έχει αόρατες τομές που κρύβονται στο τριχωτό της κεφαλής: “Μέχρι και πρόσφατα τα συνηθισμένα νήματα είχαν μόνο κόμπους ή δοντάκια (ψαροκόκκαλο) και όλη η στήριξη του δέρματος βασιζόταν στο ράμμα, με αποτέλεσμα σταδιακά η χαλάρωση να επανέρχεται. Προβλήματα είχε και η παλαιότερη εκδοχή των νημάτων silhouette που δεν είχαν τελειοποιηθεί. Στη βελτιωμένη μορφή τους οι κώνοι έχουν μειωθεί γιατί το εύρος τους στο κάτω μέρος είναι μεγαλύτερο με αποτέλεσμα η ανθεκτικότητα στο χρόνο να είναι μεγαλύτερη.
Ακόμα, το γεγονός ότι τόσο εκείνοι όσο και τα νήματα είναι φτιαγμένα από πολυγαλακτικό οξύ που απορροφάται και σχηματίζει ιστούς γύρω από τους κώνους σημαίνει ότι οι ινοβλάστες συμμετέχουν περισσότερο στη στήριξη”. Η επέμβαση είναι ελάχιστα επιθετική και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Μέσα σε μία ώρα ο γιατρός έχει ολοκληρώσει την επανατοποθέτηση των ιστών διορθώνοντας τη χαλάρωση χωρίς να επέμβει σε βαθύτερες στιβάδες, όπως οι μύες. “Κάνουμε μια μικρή τομή στο τριχωτό της κεφαλής. Από εκεί περνάμε τους οδηγούς με τα νήματα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του προσώπου, δύο κατά μήκος της ρινοπαρειακής αύλακας και δύο κάθετα.
Έπειτα τα τραβάμε προς τα πάνω” περιγράφει ο πλαστικός χειρουργός. Ο χρόνος αποθεραπείας φτάνει τις τέσσερις μέρες. Η απορρόφηση των νημάτων είναι αργή μέσα στο χρόνο και το αποτέλεσμα διαρκεί έως τρία χρόνια, ανάλογα με το βαθμό χαλάρωσης του ασθενή. “Η νέα εκδοχή του silhouette lift είναι ότι ο σχηματισμός της ίνωσης μέσα στους ιστούς συγκρατεί το δέρμα στη νέα του θέση και όχι το νήμα το οποίο θα απορροφηθεί. Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει πάλι χαλάρωση ένα χρόνο μετά την επέμβαση, μπορούμε να τραβήξουμε τα νήματα σε μια επίσκεψη στο ιατρείο (χωρίς να επαναληφθεί η επέμβαση) και να έχουμε τη στήριξη που θέλουμε”.
Νήματα ή κλασικό λίφτινγκ;
Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη τεχνική είναι σχετικά καινούρια, αλλά στην Ισπανία μετρά τέσσερα χρόνια. Ακόμα και ο διάσημος πλαστικός χειρουργός Χαβιέ Ντε Μπενίτο, γνωστός για τα επεμβατικά λίφτινγκ που κάνει σε γυναίκες από όλο τον κόσμο, ενέδωσε σε μια ελάχιστα τραυματική τεχνική. Όπως εξηγεί, ο λόγος που την έχει ήδη εφαρμόσει σε τετρακόσιους ασθενείς είναι το γεγονός ότι έχει καταρριφθεί ο μύθος ότι μια αρκετά επεμβατική τεχνική είναι πάντοτε πιο αποτελεσματική: “Μέχρι πολύ πρόσφατα οι διαδικασίες που ακολουθούσαμε γίνονταν ολοένα πιο επιθετικές, επειδή πιστεύαμε ότι με αυτό τον τρόπο το αποτέλεσμα θα διαρκούσε περισσότερα χρόνια. Όμως, όπως έδειξε και μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής (με συγγραφείς τους γιατρούς δρ Άλμπερτ, δρ Μπάρκερ, Σαμ Χάμρα, Όουσλι και Ραμίρεζ) τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς”.
Πράγματι, για τις ανάγκες της μελέτης οι παραπάνω γιατροί έκαναν λίφτινγκ με τέσσερις διαφορετικές τεχνικές σε ζευγάρια διδύμων. Όλες οι γυναίκες φωτογραφήθηκαν από έναν ανεξάρτητο παρατηρητή έπειτα από ένα, έξι και δέκα χρόνια. Όπως συνεχίζει ο κ. Ντε Μπενίτο: “Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η χρήση πιο επιθετικών τεχνικών (με τις οποίες ο χρόνος ανάρρωσης είναι μεγαλύτερος και οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών περισσότερες) δεν πρόσφερε πάντοτε αποτέλεσμα μεγαλύτερης διάρκειας. Ειλικρινά πιστεύω ότι η διάρκεια του αποτελέσματος που προσφέρει μια επιθετική τεχνική είναι παρόμοια με εκείνη που χαρίζει μια ελάχιστα τραυματική. Και η εμπειρία είναι διαφορετική για τον ασθενή: στη δεύτερη περίπτωση ο χρόνος ανάρρωσης είναι μόνο σαράντα οκτώ ώρες, η τομή είναι μικρή όπως και οι ουλές που κρύβονται στο τριχωτό της κεφαλής”.
Η μελέτη έδειξε ότι μετά από δέκα χρόνια η δίδυμη που κάπνιζε και εκτίθετο στον ήλιο εμφάνιζε μεγαλύτερη χαλάρωση από την αδερφή της που έκανε καλύτερη ζωή, επομένως το είδος του λιφτ δεν έπαιξε ρόλο. Παρ’ όλα αυτά οι γιατροί παραδέχονται ότι το κλασικό λίφτινγκ που εκτός από τη χαλάρωση του δέρματος διορθώνει και το μυικό ιστό, προσφέρει νεότητα για μια δεκαετία, ενώ τα βελτιωμένα νήματα για δύο έως τρία χρόνια. “Δεν μπορεί κάποιος να περιμένει αποτελεσματικότητα για διάστημα δεκαετίας ούτε την ελκτικότητα (τράβηγμα) που προσφέρει το κλασικό face lift” τονίζει ο κ. Κοντοές και συμπληρώνει: “Στο παρελθόν κάποιοι γιατροί παρουσίασαν τα νήματα σαν πανάκεια με αποτέλεσμα ο κόσμος να νομίζει ότι καταργούν το face lift. Η αλήθεια είναι ότι έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. Απευθύνονται σε γυναίκες που δεν εμφανίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή χαλάρωση. Βρίσκονται στην ηλικία 45-55, δηλαδή αρκετά νωρίτερα από την ηλικία που θα χρειαστούν ένα πιο επιθετικό λίφτινγκ”. Σύμφωνα με τον ειδικό η εφαρμογή ενός λιφτ με νήματα δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για μια δεύτερη επέμβαση στο μέλλον.
Εφαρμογές του νέου Silhouette lift (BOX)
Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τα νήματα με τους κώνους εκτός από τα σημάδια της γήρανσης στο μέσο και κάτω πρόσωπο έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα και στους γλουτούς, αλλά και στην αποκατάσταση προσώπου με παράλυση προσωπικού νεύρου. Ειδικότερα:
Λιφτ γλουτών: Όπως εξηγεί ο Χαβιέ Ντε Μπενίτο: “Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει να εφαρμόζουμε την τεχνική και στους γλουτούς με μια μικρή διαφοροποίηση επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή οι μύες είναι αρκετά μεγαλύτεροι. Τα νήματα εισάγονται μέσω μιας μικρής τομής που κάνουμε στο σημείο επαφής των γλουτών (στο ύψος του κόκυγγα). Έπειτα από τρεις μήνες, όταν ο ιστός σχηματιστεί γύρω από τους κώνους, ανοίγουμε πάλι τη μικρή τομή και τεντώνουμε τα νήματα για να έχουμε αποτέλεσμα λίφτινγκ. Αν οι ασθενείς θέλουν ακόμα να αποκτήσουν όγκο συνδυάζουμε τα νήματα με λιπομεταφορά από τα λιποκύτταρα του ίδιου του ασθενή. Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε με την ίδια τεχνική να κάνουμε μίνι λιφτ και στα μπράτσα”.
Αποκατάσταση προσώπου: Τα νήματα Silhouette εφαρμόζονται στην αποκατάσταση ενός προσώπου με παράλυση προσωπικού νεύρου, ως μια ελάχιστα τραυματική λύση σε σύγκριση με τη μεταμόσχευση νεύρου. “Όταν η παράλυση προκαλεί πτώση στη δεξιά ή αριστερή πλευρά του προσώπου μπορούμε να προσφέρουμε στατική διόρθωση με τα νήματα. Η ασθενής θα εξακολουθεί να μη μπορεί να γελάσει, αλλά η πλευρά δεν θα παρουσιάζει πτώση. Ωστόσο, η πιο εξελιγμένη μορφή διόρθωσης παραμένει η μεταμόσχευση νεύρου χειρουργικά που χαρίζει σταδιακά νεύρωση της περιοχής με αποτέλεσμα η ασθενής να μιλά κανονικά και να κινεί φυσιολογικά το στόμα” καταλήγει ο Παρασκευάς Κοντοές.
Το ρεπορτάζ δεν είναι διαφημιστικό. Για νέες θεραπείες ενημερωθείτε από γιατρούς εγγεγραμμένους στην Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, www.hespras.gr
Παρασκευάς Κοντοές
Πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών
και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Γενικός Γραμματέας και Ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαικής
και Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής Χειρουργικής Laser,
γνωστός διεθνώς για την έρευνα και τά επιτεύγματά του στον τομέα αυτό
και εκλεγμένος εκπρόσωπος του Τμήματος Αισθητικής της Ελληνικής Εταιρείας
Πλαστικής Επανορθωτικής Αισθητικής Χειρουργικής .
Υπήρξε ο πρώτος πλαστικός χειρουργός που εφάρμοσε στην Ελλάδα τη μέθοδο Full Face Laser Resurfacing
με Laser Ultra Pulse, πρωτοπόρος των συνδυασμένων τεχνικών Laser και κλασικής Πλαστικής Χειρουργικής
.Ιδρυτής και Διευθυντής της Laserlight Clinic υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του τμήματος Laser Αισθητικής
Χειρουργικής του Θεραπευτηρίου “Υγεία” στο οποιο ειναι Διευθυντής. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 120
εργασίες σε διεθνή περιοδικά και ειναι πολύ ευαισθητοποιημένος στο θέμα των παιδικών δυσμορφιών και
συμμετέχει σε πολλές εθελοντικές οργανώσεις.