Αρχική Ψυχολόγος Κρίση στην κρίση – Κρίσεις Πανικού

Κρίση στην κρίση – Κρίσεις Πανικού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οικονομική κρίση, κοινωνικοπολιτική κρίση…  οι σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, το άγχος και η πίεση ήδη δείχνουν τα σημάδια τους πάνω στον Έλληνα, παραδοσιακά είναι γνωστός για την αντοχή σε αυτά τα δεινά.

 

Σαν αποτέλεσμα, η διαταραχή πανικού είναι η πιο συχνά από τις διαταραχές, με ποσοστά που υπολογίζονται στο 1-4% του γενικού πληθυσμού και με 2 ως 3 φορές μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες.

Πιο συνήθη συμπτώματα: ξαφνική και έντονη ταχυκαρδία, αίσθημα δυσκολίας αναπνοή ή πνιγμού, εφίδρωση, τάση για εμετό-ζάλη-λιποθυμία, τρέμουλο, γενικευμένος φόβος πως το άτομο διατρέχει ή πως τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο, ανακάτεμα, αίσθηση πως το άτομο χάνει τον εαυτό του, αποπραγματοποίηση-αποπροσωποποίηση (σαν να χάνει το άτομο την επαφή με την πραγματικότητα και τον εαυτό του – σαν να παρακολουθεί από απόσταση ή να ακούει τον εαυτό του από μακριά), πόνος ή σφίξιμο στο στήθος, το κεφάλι κτλ.

Το άτομο συχνά φοβάται πως πάσχει από κάτι πολύ σοβαρό και τείνει να “υιοθετεί” κάθε σύμπτωμα ή νόσο που ακούει ή βλέπει σε άλλους.  Όλα αυτά συνήθως οδηγούν το άτομο σε καρδιολόγους και άλλους ιατρούς, σε αναζήτηση μιας απάντησης στην αγωνία του “τι μου συμβαίνει;”

Η απάντηση είναι πως το άγχος και η πίεση προκάλεσε ένα επεισόδιο κρίσης πανικού, και ανάλογα με το πλήθος και τη συχνότητα των επεισοδίων μπορεί να η διαταραχή πανικού.

Τα επεισόδια μπορεί να συμβούν μετά από κάποιο σοβαρό γεγονός, ή εντελώς ασύνδετα φαινομενικά με κάτι άλλο, ή απλά σε αναμονή κάποιου γεγονότος. Η διαταραχή μπορεί να συνοδεύεται με αγοραφοβία, να συνυπάρχει με την κατάθλιψη σχετίζεται με τη λήψη ναρκωτικών   και την κατάχρηση αλκοόλ.

Αν λοιπόν αναγνωρίζετε κάτι από όλα αυτά, στη συμπεριφορά και στις κάποιων φίλων, παρακινήστε τους να επισκεφθούν κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας (ψυχολόγο, ψυχίατρο), αφού τους επιβεβαιώσει ο οικογενειακός ιατρός πως δεν συντρέχει κάποιος άλλος λόγος, και καθησυχάστε τους λέγοντάς τους πως είναι μια διαταραχή που αντιμετωπίζεται τόσο με φαρμακευτική αγωγή, όσο και με ψυχοθεραπεία ( γνωστικού τύπου).

 

Μάλιστα, αξιοσημείωτα προσφέρει η συνδυασμένη ψυχοθεραπεία και υπνοθεραπεία – η θεραπευτική χρήση της ύπνωσης – καθώς χαλαρώνει και ηρεμεί το άτομο, και του μαθαίνει να διαχειρίζεται το καθημερινό άγχος με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

 

 

 

Στέλιος Νικόπουλος

Ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό στην Ψυχανάλυση και

στην Αναλυτική-Γνωστική Ψυχοθεραπεία και Υπνοθεραπεία