Για ποιες γυναίκες έχει γραφτεί αυτός ο οδηγός;

Ο οδηγός αυτός έχει γραφτεί για όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού. Ο οδηγός αυτός εξηγεί τι είναι ο παράγοντας HER2 και γιατί είναι σημαντικό κάθε γυναίκα με καρκίνο μαστού να ελέγχεται και να γνωρίζει την κατάστασή του κατά την αρχική της διάγνωση

.

 

 

Γιατί πρέπει να γνωρίζω για την κατάσταση του HER2;

Η διάγνωσή σας με καρκίνο μαστού καθώς και η περίοδος που ακολουθεί θα σας έχει δημιουργήσει αρκετά ερωτήματα που πιθανόν να συζητήσετε με το γιατρό σας, τους οικείους σας ή ακόμα και με κάποιο κοινωνικό λειτουργό.

 

Θα προσπαθείτε να αποδεχτείτε την ασθένεια, την οποία καλείστε να αντιμετωπίσετε, αλλά και να επεξεργαστείτε πληθώρα νέων δεδομένων που την αφορούν. Είναι σημαντικό να αναζητάτε πληροφορίες για την ασθένειά σας καθώς και τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας αλλά και την ίδια τη νόσο.

 

Με αυτή την οπτική, είναι σημαντικό να γνωρίζετε για τον παράγοντα HER2 καθώς και την κατάσταση στην οποία αυτός βρέθηκε κατά την αρχική σας διάγνωση, μιας και αυτός θα επηρεάσει τις διαθέσιμες σε εσάς θεραπευτικές επιλογές.

 

Τι σημαίνει ότι έχω HER2 θετικό καρκίνο μαστού;

Το ότι είσαστε μια HER2 θετική ασθενής σημαίνει ότι τα κύτταρα του όγκου σας έχουν περισσότερους υποδοχείς HER2 από ότι τα φυσιολογικά σας κύτταρα μαστού και αυτό μπορεί να προκαλέσει τον πιο γρήγορο πολλαπλασιασμό τους. Να θυμάστε ότι το 20% των γυναικών με καρκίνο μαστού έχουν HER2 θετική νόσο και ότι αυτή η διάγνωση επηρεάζει την επιλογή της θεραπείας σας.

 

Πώς γίνεται η εξέταση για τον HER2;

Η εξέταση της κατάσταση του HER2 γίνεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο και από ειδικευμένο γιατρό παθολογοανατόμο.

 

Δείγμα του όγκου, που λαμβάνεται για τη βιοψία και τη διάγνωση του καρκίνου μαστού, κατόπιν εργαστηριακής επεξεργασίας, «διαβάζεται» κάτω από το μικροσκόπιο. Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες τεχνικές με τις οποίες ο παθολογοανατόμος θα διαγνώσει τελικά εάν ο καρκίνος μαστού σας είναι HER2 θετικός ή αρνητικός.

 

Από την πρώτη συνήθως εξέταση του όγκου σας, την ανοσοιστοχημική, ο παθολογοανατόμος θα διαγνώσει εάν ο καρκίνος μαστού σας είναι HER2 αρνητικός (με βαθμολογία 0 ή 1+) ή HER2 θετικός (με βαθμολογία 3+). Σε κάποιες περιπτώσεις όμως χρειάζεται μετά την ανοσοιστοχημική εξέταση να γίνει μια ακόμα, άλλου τύπου, εξέταση η οποία και θα καθορίσει οριστικά εάν ο όγκος σας είναι HER2 αρνητικός ή θετικός.

 

Πώς αντιμετωπίζεται ο HER2 θετικός καρκίνος του μαστού;

Η επιλογή της θεραπείας για τον καρκίνο μαστού εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες, όπως ο HER2, καθορίζονται από τη βιοψία σας. Ο τύπος της θεραπείας που θα ακολουθήσετε είναι ένα θέμα που θα συζητήσετε εκτενώς με το γιατρό σας, που είναι αρμόδιος και υπεύθυνος να σας παρουσιάσει τις διαθέσιμες σε εσάς επιλογές.

 

Η διάγνωσή σας με HER2 θετικό καρκίνο μαστού είναι καθοριστικής σημασίας για την επιλογή της θεραπείας σας. Εδώ και μια δεκαετία είναι διαθέσιμες εξειδικευμένες θεραπείες που στοχεύουν αποτελεσματικά το HER2 παράγοντα. Οι αντι-HER2 θεραπευτικές επιλογές εξελίσσονται και προσφέρουν εξατομικευμένες θεραπευτικές λύσεις για τις γυναίκες με HER2 θετικό καρκίνο μαστού.

 

Τι είναι ο HER2;

HER2 = Υποδοχέας Ανθρώπινου Επιδερμικού Αυξητικού Παράγοντα τύπου 2.

 

Ο HER2 είναι ένας υποδοχέας, ένας τύπος πρωτεΐνης, που βρίσκεται σε πολλά φυσιολογικά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Είναι ενσωματωμένος στην κυτταρική μεμβράνη, δηλαδή τη μεμβράνη που περιβάλλει τα κύτταρα, αλλά εξέχει τόσο από την εσωτερική αλλά και την εξωτερική πλευρά του κυττάρου (βλέπε σχήμα).

 

Η φυσιολογική λειτουργία του HER2 είναι να λαμβάνει «μηνύματα» από άλλα μέρη του σώματος. Όταν ο ειδικός αυξητικός παράγοντας (βλέπε σχήμα) προσδεθεί με το HER2, τότε μεταβιβάζεται το μήνυμα στο κύτταρο που το προτρέπει να διαιρεθεί και να αυξηθεί.

Τόσο τα καρκινικά όσο και τα φυσιολογικά κύτταρα μαστού έχουν στην επιφάνεια της κυτταρικής τους μεμβράνης HER2, παρόλα αυτά τα φυσιολογικά κύτταρα έχουν μικρότερη ποσότητα HER2 στην επιφάνειά τους. Συγκεκριμένα, κάποια καρκινικά κύτταρα μπορεί να έχουν έως και 100 φορές μεγαλύτερη ποσότητα HER2 από τα φυσιολογικά κύτταρά. Η παρουσία μεγάλης ποσότητας HER2 ονομάζεται HER2 θετική κατάσταση.

#########