Η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου στην οποία εκπρόσωποί της εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεση τους προς την ψήφιση της “Προσαρμογής της Ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ περί προσέγγισης νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών για προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα”.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που βαίνει προς ψήφιση, χωρίς ο νομοθέτης να έρθει σε διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμενους (επιστήμονες, ερευνητές, ατμιστές, πρώην καπνιστές), ώστε αυτό να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, με την ολοένα και αυξανόμενη εγκατάλειψη του παραδοσιακού τσιγάρου και την μεταστροφή των καπνιστών στο άτμισμα.

Στην συνέντευξη αυτή, στην οποία επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός (που παρουσίασε τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ερευνών και μελετών και ανέλυσε τα επιστημονικά δεδομένα), οι εκπρόσωποι της Κοινότητας Ελλήνων Ατμιστών, μεταξύ άλλων, θέλησαν:

  • να ενημερώσουν διεξοδικά την κοινή γνώμη για το άτμισμα
  • να αντικρούσουν με επιχειρήματα, μύθους και κατευθυνόμενες αναλήθειες
  • να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να παραμείνουν μακριά από το τσιγάρο
  • να εξηγήσουν γιατί το δικαίωμά τους αυτό πλήττεται με την νέα νομοθεσία που εξισώνει το κάπνισμα με το άτμισμα
  • να ενημερώσουν για τις θεαματικές μεταβολές στην υγεία τους
  • να εξηγήσουν το πώς το νομοσχέδιο αυτό πλήττει μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα τη Δημόσια Υγεία και τα Δημόσια Οικονομικά
  • να αιτιολογήσουν το γιατί ακόμα μια σημαντική ευκαιρία για Έλληνες κατασκευαστές και εξαγωγείς, πλήττεται καίρια με αυτό το νομοσχέδιο

Επίσης παρουσιάστηκε η ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, καθώς  και η επιστολή συμπαράστασης που στάλθηκε από τις επίσημες ατμιστικές ενώσεις 16 Ευρωπαϊκών χωρών.

Οι ατμιστές στην χώρα μας ενέρχονται πλέον σε περισσότερους από 200.000, και οι επιπτώσεις του νομοσχεδίου θα γίνουν άμεσα ορατές όχι μόνο σε αυτούς αλλά και στις οικογένειές τους – ένα σύνολο άνω του 1.000.000 συμπολιτών μας.

Η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών είναι μια πρωτοβουλία απλών πολιτών, που εκφράζει τις απόψεις και τις θέσεις μέρους αυτού του πληθυσμού.

 

#########