Σίγουρα θα έχετε ακούσει τις παλιές γυναίκες να λένε «μην κάθεσαι στον ήλιο θα κάνεις ρυτίδες θα χαλάσει το δέρμα σου». Μετά, έγινε της μόδας το μαύρισμα που βέβαια δεν καλύπτει τις ρυτίδες αλλά δίνει άλλο χρώμα στο δέρμα που δεν είναι τίποτα άλλο από αφυδάτωση μια πρώτη αιτία έναρξης της φωτογήρανσης ακόμα και από την ηλικία των 25 ετών.

Ο ήλιος δεν είναι πάντα ο φίλος, είναι συχνά ο εχθρός, όχι μόνο της ομορφιάς, αλλά και της υγείας μας. Γι’ αυτό, τίποτα δεν είναι αποτελεσματικότερο για τη διατήρηση της νεανικότητας, από το να αποφεύγετε τον ήλιο, τις επικίνδυνες ώρες δηλαδή μεταξύ 11 το πρωί και 4 ή 5 το απόγευμα.

Όμως το θέμα της φωτογήρανσης και της μαγικής λέξης που ακούει στο όνομα κολλαγόνο, μας αναλύει ο πλαστικός χειρουργός Θάνος Κοντογιάννης.

Φωτογήρανση είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος, που οφείλεται στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, που είναι η UVA, UVB και UVC και στην υπεριώδη ακτινοβολία από άλλες πηγές όπως το solarium. Η UVA ακτινοβολία είναι το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας με μήκος κύματος από 320 έως 400 nm η UVB το 5% της υπεριώδους με μήκος κύματος 280 έως 320 και η UVC σχεδόν ανύπαρκτη στην επιφάνεια της γης γιατί απορροφάται από την ατμόσφαιρα με μήκος κύματος από 200 έως 280nm.

Beautiful woman’s portrait isolated on white, before and after retouch, skin care.

Οι ακτινοβολίες που σε χτυπάνε στο πρόσωπο εκπέμπουν υπεριώδη και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το φως από το κομπιούτερ. Η φωτογήρανση αφορά  εκτεθειμένα μέρη του σώματος, όπως πρόσωπο, λαιμός, χέρια και ντεκολτέ. Αν γίνεται η έκθεση για χρόνια, εμφανίζονται έντονες ρυτίδες, γύρω από τα μάτια, το στόμα και στο ντεκολτέ.

Η εικόνα που δείχνει ένα φωτογηρασμένο άτομο είναι ρυτίδες, χαλάρωση του δέρματος, απώλεια όγκου, ειδικά στο πρόσωπο, αγγειακές βλάβες, ακτινικές κερατώσεις ,( κόκκινες φολίδες ), απώλεια ελαστικότητας φακίδες και λεκέδες στο δέρμα.

Η φωτογήρανση, αφορά όλους μας και από τις μικρές ηλικίες, αλλά συνήθως μετά την ενηλικίωση αρχίζει και γίνεται πρόβλημα. Συνήθως γίνεται ορατή από την ηλικία των 25 ετών. Τότε αρχίζουν τα σημάδια της υπεριώδους τα οποία είναι σωρευτικά. Όσο μεγαλώνουμε είναι πιο έντονα.

Επιπλέον, επηρεάζει το ίδιο άντρες και γυναίκες. Υπάρχουν άντρες που εργάζονται στην ύπαιθρο, και το δέρμα τους είναι σαν περγαμηνή με έντονους λεκέδες και  ατροφία στο πρόσωπο.

Όμως μπορούμε να παίρνουμε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη D ή η Ε, οι οποίες βοηθούν τα δέρματα να αντισταθούν στην υπεριώδη.

Δεν παίζει ρόλο η ηλικία έναρξης των βιταμινών. Όταν το δέρμα δείξει ότι έχει οξειδωθεί τις ξεκινάμε. Τη μεγαλύτερη ζημιά από τις υπεριώδεις τη κάνει η UVA γιατί πάει σε όλο το βάθος του δέρματος, και προκαλεί λεκέδες, χαλάρωση, έντονες και βαθιές ρυτίδες.

Όπως είναι ευνόητο, η Μεσόγειος με τη μεγάλη ηλιοφάνεια, έχει και μεγάλα ποσοστά φωτογήρανσης. Ιδιαίτερα ευπαθή είναι τα ανοιχτόχρωμα δέρματα. Είναι τόσο κακή η UVA ώστε περνάει όλη την επιφάνεια και δυστυχώς ακόμα και μέσα από τα τζάμια στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Η UVB δεν περνάει από το τζάμι αλλά κάνει έντονη ζημιά στην επιφάνεια του δέρματος. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο DNA των κυττάρων του δέρματος, και ενοχοποιείται ακόμα και για το μελάνωμα.

Από την άλλη, η UVA ενοχοποιείται για πιο ήπιες μορφές καρκίνου.

Για να αναστραφούν ή να ανατραπούν αυτά τα δεδομένα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 το πρωί και 4 το απόγευμα βάζουμε αντιηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας προσπαθούμε να παραμένουμε στη σκιά ή φοράμε καπέλο, καθώς και ρούχα ανοιχτόχρωμα όχι πολύ σκούρα.

Από θεραπευτικής πλευράς, δερματολόγοι και πλαστικοί χειρουργοί, δίνουν λύσεις σε ποικίλα προβλήματα. Τα προβλήματα της φωτογήρανσης αντιμετωπίζονται είτε με τη βοήθεια των λέιζερ, είτε με τη βοήθεια της βαθιάς ενυδάτωσης με μεσοθεραπεία, και φυσικά με πολλές καλές ενυδατικές κρέμες. Συνδυάζουμε ενυδατικές κρέμες με αντιηλιακά. Όταν βγαίνουμε από το σπίτι πρώτα βάζουμε μια βαθιά ενυδατική, και μετά από ένα τέταρτο με 20΄βάζουμε από πάνω την αντιηλιακή. Τη δε αντιηλιακή προστασία πρέπει να την ανανεώνουμε κάθε τρεις ώρες

Το αντιηλιακό πάντα στη τσάντα μας.

Είναι θεραπείες που μπορεί να γίνουν στο ιατρείο, σε συνεδρίες για ένα καλό τελικό αποτέλεσμα. Συνήθως συνδυάζεται το λέιζερ με ενέσιμες μεσοθεραπείες και αγωγή στο σπίτι με τη βοήθεια καλλυντικών και κρεμών.

Παρόλο όμως που η UVB μπορεί να κάνει ζημιά, σε μικρές όμως δόσεις, είναι πολλή καλή, απαραίτητη για τη D3 άρα δεν την αποκλείουμε εντελώς.

Το κολλαγόνο είναι ένα άλλο όπλο. Βγαίνει από την κόλλα και το γόνο , γόνος σημαίνει γεννώ παράγω. Οι ίνες του κολλαγόνου είναι η κόλλα που παράγει ο οργανισμός για να κρατήσει τον ίδιο και τα όργανά μας σε σωστή λειτουργία. Βρίσκονται παντού στο σώμα μας. Στο χόριο του δέρματος, στα οστά στους τένοντες στους μυς και στα όργανα του σώματος.

Οι θεραπείες με κολλαγόνο είναι και ενέσιμες αλλά και από το στόμα σε συμπλήρωμα διατροφής.

Στην ηλικία των 25 ετών, το κολλαγόνο στο σώμα είναι 75% άρα έχει αρχίσει ήδη να χάνεται και με την πάροδο του χρόνου χάνεται συνεχώς. Τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο στο δέρμα λέγονται ινοβλάστες ενώ για τα οστά λέγονται οστεοβλάστες.

Όταν μειώνεται το κολλαγόνο εμφανίζονται σημάδια γήρανσης. Το αναπληρώνουμε με συμπληρώματα διατροφής. προσφέροντάς μας λάμψη, νεανικότητα και σφριγηλότητα, αλλά βοηθούν και τις αρθρώσεις να μην πονούν, ειδικά από τις αρθρίτιδες και αποτρέπει απώλειες οστικές μάζας μαζί με το ασβέστιο και ένα 10% βοηθάει τη μυϊκή μάζα και στην υγεία της καρδιάς. Αυτές οι θεραπείες καλό είναι να γίνονται από το φθινόπωρο έως και την άνοιξη όχι μέσα στο καλοκαίρι.

Η κοσμετολογία στο χώρο της πλαστικής ιατρικής έχει στόχο να αναπληρώνει το κολλαγόνο σε πρόσωπο και σώμα με τα λέιζερ με μεσοθεραπεία καθώς και με τη χρήση των νημάτων , Το παιχνίδι στην ομορφιά παίζεται πια στην αναπλήρωση του κολλαγόνου. Αυτό μας διατηρεί φρέσκους, ανανεωμένους και το δέρμα σε καλή κατάσταση.

 

#########