Προσοχή το καλοκαίρι στις ελεύθερες σχέσεις

Είμαστε στη καρδιά του καλοκαιριού. Ο χειμώνας ήταν δύσκολος. Τώρα όλοι θέλουν να βγουν, να διασκεδάσουν, να φλερτάρουν, να προχωρήσουν σε σχέσεις έστω και εφήμερες.

Είναι ανάγκη πια η εκτόνωση των συναισθημάτων έξω και κόντρα στην απομόνωση. Όμως κανένας να μην προχωρήσει ακόμα και στη λεγόμενη one night stand, γιατί ειδικά αν δεν παρθούν προφυλάξεις, μπορεί να σημάνει πολύμηνες θεραπείες μέσα στο χειμώνα, ίσως και για πολλούς χειμώνες και καλοκαίρια ακόμα. Πρώτιστο καθήκον ενός υπεύθυνου ανθρώπου, πάνω απ’ όλα απέναντι στον εαυτό του, είναι η χρήση προφυλακτικού.

Woman giving to a man a condom. Prevention of sexually transmitted diseases. Health care and STD prevention concept.

Το συμβουλεύει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, καθώς αυτή είναι η κυριότερη πράξη σωστής αντιμετώπισης της πρόκλησης του απέναντι.

Ηπατίτιδα Β και C, Έρπης γεννητικών οργάνων, Νόσος των ανθρώπινων κονδυλωμάτων 
(HPV), Γονόρροια-Βλεννόρροια, Χλαμύδια, Μυκόπλασμα
, Σύφιλη, Βακτηριδιακή κολπίτιδα, Μονιλίαση-Μύκητες, Τριχομονάδες-Τριχομονίαση, Φθειρίαση-Ψείρες του εφηβαίου και 
Σύνδρομο ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS), είναι η γκάμα που καραδοκεί σε μια στιγμή απερισκεψίας.

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι πάρα πολύ συχνά – μπορεί να ξεπερνάνε και το 70% των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων μολύνσεων.Είναι σαν μικρές κρεατοελιές, που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, του περίνεου (περιοχή μεταξύ των γεννητικών οργάνων και πρωκτού) και του πρωκτού. Στις γυναίκες συνήθως εμφανίζονται στα χείλη του αιδοίου και στον κόλπο. Στους άνδρες στη βάλανο του πέους, στην ουρήθρα και στη βάση του πέους.

Στις γυναίκες η ύπαρξη κονδυλωμάτων είναι συνδεδεμένη με τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Ηπατίτιδες

Οι ηπατίτιδες, με σοβαρότερη τη B και τη C, προκαλούν φλεγμονή στο ήπαρ. Το πρόβλημα μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος, που πολλές φορές καταστρέφει το συκώτι.

Έιτζ

Το έιτζ δεν είναι μια ξεχασμένη νόσος. Εξακολουθεί να μεταδίδεται, αν και με μικρότερη συχνότητα, από ό,τι παλιότερα. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 10-20 ημέρες από τη μόλυνση ή και μετά από χρόνια. Πυρετός, διάρροια, αίσθημα κόπωσης, διογκωμένοι λεμφαδένες, γενικά συμπτώματα, τα οποία θυμίζουν γρίπη, αποτελούν την κύρια συμπτωματολογία. Ο ιός βρίσκεται στο αίμα, στο σπέρμα, στα κολπικά υγρά και μπορεί να εισέλθει στο σώμα μας μέσω μικρών ή μεγαλύτερων πληγών στο δέρμα ή μέσω του κόλπου, του πρωκτού, του πέους και του στόματος. Η ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων ΣΜΝ ευνοεί τη μετάδοση του ιού

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια προκαλούνται από βακτήρια και εκδηλώνονται με διάφορες ενοχλήσεις, όπως αίσθημα κνησμού και συχνουρία, πόνο κατά την ούρηση, κοιλιακό άλγος και πυρετό.

Έρπης των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται από μόλυνση από τον αντίστοιχο ιό. Τα συμπτώματα είναι κυρίως δερματικά. Εμφανίζονται φυσαλίδες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίες προκαλούν έντονο πόνο. Υπάρχει, επίσης, πιθανότητα να δημιουργηθεί αίσθημα κόπωσης και να διογκωθούν οι λεμφαδένες. Η διάγνωση συνήθως γίνεται με την κλινική εξέταση, αλλά να χρειαστεί ΡΑΡ τεστ στις γυναίκες και κυτταρολογικές εξετάσεις από τη βλάβη για τους άνδρες (PCR).

Μύκητες

Οι μύκητες, που προσβάλλουν συχνότερα τις γυναίκες, προκαλούν διάφορα συμπτώματα, όπως κολπικές εκκρίσεις, κνησμό, ερεθισμό, πόνο και φλεγμονή στο αιδοίο και στον κόλπο.

Ψείρες εφηβαίου – Φθειρίαση

Οι ψείρες του εφηβαίου είναι αρθρόποδα παράσιτα (Phthirus pubis) αρκετά μεγάλα ώστε να είναι ορατά με το μάτι. Πολλαπλασιάζονται γεννώντας αυγά. Οι ψείρες αυτές ζουν μέσα στο τρίχωμα των γεννητικών οργάνων.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί αποφασίζουν να γίνουν παράτολμοι και «εκκεντρικοί» το καλοκαίρι, δοκιμάζοντας διάφορα στο σεξ, όπως, για παράδειγμα, σεξ στην πισίνα και στη θάλασσα ή σεξ στην καυτή άμμο. Προσοχή σε κάθε τέτοια διάθεση.

Συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι: Ογκίδια ή πληγές κοντά στον πρωκτό, το στόμα, το πέος ή τον κόλπο, οίδημα ή ερυθρότητα κοντά στο πέος ή τον κόλπο, εξάνθημα, πόνος κατά την ούρηση, απώλεια βάρους, υδαρά κόπρανα, νυχτερινοί ιδρώτες/ρίγη, πυρετός, ίκτερος, εκκρίσεις από το πέος ή τον κόλπο, αιμορραγία από τον κόλπο που δεν αποδίδεται στον εμμηνορροϊκό κύκλο, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, φαγούρα στην περιοχή του εφηβαίου.

Για αρκετές από αυτές τις ασθένειες υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας, αλλά η προφύλαξη και οι κανόνες υγιεινής αποτελούν την καλύτερη οδό. Μαθαίνουμε πώς να χρησιμοποιούμε τα προφυλακτικά σωστά. Χρησιμοποιούμε προφυλακτικά λάτεξ με μεγάλη προσοχή, αφού και τα προφυλακτικά δεν παρέχουν σίγουρη προστασία. Εάν χρησιμοποιούμε λιπαντικό, βεβαιωνόμαστε ότι είναι με βάση το νερό.  Αποφεύγουμε την ανταλλαγή πετσέτας ή εσωρούχων.

Πλενόμαστε με νερό πριν και μετά τη συνουσία.  Ενημερωνόμαστε από τον γιατρό για το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β (τρεις δόσεις).  Αποφεύγουμε το υπερβολικό αλκοόλ πριν από το σεξ ή το σεξ με άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ ή εξαρτησιογόνων ουσιών. Τα άτομα αυτά συχνά αποτυγχάνουν να έχουν ασφαλείς σεξουαλικές επαφές. Εξεταζόμαστε για τον HIV, εάν πιστεύουμε ότι έχουμε εκτεθεί.

Μην ξεχνάμε ότι μία αρνητική εργαστηριακή απάντηση για ορισμένα νοσήματα (π.χ. τον ιό του AIDS) μπορεί να δείξει θετικό αποτέλεσμα πολύ αργότερα.
 Απευθυνόμαστε σε ειδικό γιατρό αμέσως, αν νομίζουμε ότι έχουμε εκτεθεί!

Η πρόληψη προστατεύει όχι μόνο εμάς, αλλά και τους αγαπημένους γύρω μας!